Een nieuw, droog, wit T-shirt van normale dikte heeft een beschermingsfactor van ongeveer 25. Hetzelfde shirt, maar dan nat, heeft een beschermingsfactor van ongeveer 5. Het water dat tussen de textieldraden zit werkt als kleine lensjes en ook de UV-straling kan erdoor.
Hoe dichter een stof geweven is, hoe beter ze beschermt. o Een dunne, lichte stof (bijvoorbeeld een katoenen T-shirt of een zijden bloes) heeft normaal een beschermingsfactor van SPF 2 tot 10. o Bij een dicht geweven katoenen T-shirt kan dat oplopen tot SPF 20, wat bijna vergelijkbaar is met een correct aangebrachte ...
Gewone kleding
Een droog wit T-shirt biedt bijvoorbeeld een bescherming van SPF 15. Als gewone kleding nat wordt, houdt het bovendien nog minder uv-straling tegen. Je kunt zoals hierboven al beschreven het beste kiezen voor uv-werende kleding.
Polyester is de meest gebruikte stof voor UV-beschermende kleding. Deze stof ziet er mooi uit en kreukt minder snel. UV-beschermende kleding van polyester is veilig om te gebruiken.
Normaliter kunt u niet verbranden als u kleren aan heeft. De vezels van de textiel zitten meestal dicht genoeg en laten eigenlijk weinig UV stralen door. Elk kledingstuk heeft een soort SPF waarde.
Het beste antwoord
Jazeker, maar ook rood want ultraviolet licht dringt iets door in water; dus ook onder water kan men verbranden.
Reacties. Je kunt ook van de ochtend- (en avond-) zon bruin worden / verbranden, maar dat gaat minder snel dan wanneer je midden op de dag buiten bent. Daarom is het advies ook vaak om tussen 11.00 en 15.00 uur niet de zon in te gaan: dan is de zon op haar hoogste punt, en dus het sterkst: dan verbrandt je het snelste.
Sommige vezels, zoals gebleekt katoen en viscose, zijn van zichzelf relatief transparant voor UV-straling. Andere vezels, zoals ongebleekt katoen, bevatten een natuurlijk pigment dat UV-straling absorbeert (en dus niet doorlaat).
Waarom uv-werende kleding voor baby en kind? Uv-werende kleding voor kinderen is een goede aanvulling op het smeren met zonnebrand. Uv-kleding bevat stoffen die de huid nog meer beschermen tegen zonlicht, zoals synthetische materialen en uv-filters.
De stoffen ademen goed en werken isolerend. Dit betekent dat UV-kleding verkoelend werkt als het warm is en bij kou houdt het je huid juist langer warm. Nog een groot voordeel is dat de stof snel droogt. Dit is bij gebruik van UV-zwemkleding vooral heel fijn.
UV-kleding heeft doorgaans een beschermingsfactor van 60 of 80 (deze wordt vermeld op het etiket in je UV-kleding). Hoe hoger de beschermingsfactor, hoe langer je in de zon kan. Met beschermingsfactor 50 kan je namelijk 50x10 minuten in de zon zitten, met een gewoon wit T-shirt dus 10x10 minuten.
Hoe donkerder en dichter geweven, hoe meer UV-straling het tegenhoudt. En synthetische materialen zoals elastaan, polyamide en polyester absorberen meer UV-straling dan natuurlijke materialen als katoen en wol.
Bij Decathlon scoor je voordelig een uv-shirt! Wij verkopen UV-shirts voor dames, heren, kinderen en baby's.
Het antwoord op al deze criteria is lycra. Lycra is een synthetisch en elastisch materiaal, dat zodanig samentrekt dat het UV-straling effectief weert. Door lycra te combineren met de beste O'Neill technologieën, zijn we erin geslaagd om de beste collectie UV-beschermende producten te creëren.
Een UPF50 betekent dat 1/50e van de zon stralen de huid bereikt. Dus 98% van de zonnestralen wordt tegen gehouden. Als je het met een normaal wit t- shirt vergelijkt dan heeft deze maar een UPF van 5, hetgeen betekent dat 20% van de UV stralen de huid bereikt.
Hoewel UVB-stralen door glas worden geblokkeerd, houdt glas de schadelijke UVA-stralen niet tegen. 50% van deze straling komt door glas heen. Zowel op kantoor, in huis als in de auto kan de huid daardoor beschadigd raken.
Dit Snapper Rock UV-zwempakje is verkrijgbaar in verschillende maten. De maat valt normaal.
De Europese maat is vastgesteld op een UV Protection Factor (UPF) van dertig. Dit is vergelijkbaar met een zonnebrandcrème met dezelfde beschermingsfactor. Zomerkleding van katoen en linnen kwam het slechtste uit de test. Wol en polyester beschermen het best.
✓ Een zonnebril moet 100% UV-bescherming bieden. Met een UV400 filter in de glazen zit je goed. ✓ Het zonneglas mag geen krasjes en beschadigingen bevatten. Wanneer het zonneglas beschadigd is, krijgen de UV-stralen alsnog kans om door het glas heen te komen en verliest het zijn optimale bescherming voor jouw ogen.
Hydrateren.
Je wordt namelijk minder snel bruin met een droge huid. Voor bruine benen is het goed om je benen zoveel mogelijk in te smeren om ze zacht en glad te houden. Vooral na je douchebeurt is het goed je benen extra aandacht te geven en ze even goed in te smeren met een lekkere crème.
De beste tijd om te zonnen is tussen 10 uur het 's morgens en 2 uur 's middags. Rond dit tijdstip zijn de zonnestralen het sterkste. Ook zal rond dit tijdstip de zon recht boven je schijnen, waardoor je hele lichaam wordt blootgesteld aan het zonlicht.
Aan het water word je sneller bruin.
Dat klopt. Water weerkaatst - net als korrels op het strand - de uv-stralen van de zon waardoor je extra veel zon vangt. Logischerwijs verbrand je op deze plekken dus ook sneller dan bijvoorbeeld in een park. Oppassen dus.
Reacties. Ook van de avondzon word je wel degelijk bruin. Alleen het gaat langzamer dan wanneer de zon hoog aan de hemel staat. De verklaring hiervoor is: De zon zendt over een zeer groot golflengtengebied straling uit.
"Als je slaapt, draai je je maar heel weinig om. Hierdoor lig je lang met hetzelfde stuk huid in de zon. Dit zorgt ervoor dat dat stuk huid meer zonneschijn opvangt dan de andere stukken, waardoor je dus plaatselijk bruiner bent.