Gyros wordt van oorsprong gemaakt van varkensvlees, maar je kunt het ook prima van kip maken. De smaak van gyros wil nog weleens verschillen en is sterk afhankelijk van welk vlees je precies gebruikt. Eet je liever geen vlees? Je kunt natuurlijk ook een pitabroodje vullen met vega gyros.
Gyros wordt gemaakt van varkensvlees of kip.Af en toe wordt er ook gebruik gemaakt van lamsvlees of rundvlees. Oorspronkelijk komt gyros uit Griekenland. Het vlees wordt eerst gekruid met gyroskruiden en vervolgens aan een verticaal draaiende spies gegrild.
Welk vlees voor de BBQ Gyros? Ik gebruik varkensvlees en dan een stuk met lekker wat vet. En dan kom je al snel bij procureur uit. Door een procureur in plakken te snijden heb je het perfecte stukje vlees voor op de barbecue.
Gyros is een gerecht uit Griekenland en wordt gemaakt van gegrild varkensvlees of kip. Shoarma is een gerecht uit het Midden-Oosten en wordt gemaakt van rundvlees, lamsvlees, en heel soms kip of kalkoen. Gyros wordt vaak geserveerd met friet, salade, tzatziki of platte broodjes.
Gyros is van oorsprong een Grieks gerecht en wordt traditioneel van varkensvlees gemaakt.
Gyros heeft behoorlijk wat weg van shoarma. Het bestaat uit stukken opeengestapeld vlees, dat gemarineerd wordt en op een braadspit geregen. Echter gebruiken de Grieken geen lamsvlees of rund, maar meestal varkensvlees of kip.
De benaming 'kebab' betekent in het Turks zoveel als 'gebakken vlees'. Het vlees dat bij 'kebab' gebakken wordt kan zowel lamsvlees, kip, kalkoen als kalfsvlees zijn. In de praktijk is het vaak een mix. Belangrijk is dat voor een echte kebab varkensvlees geen optie is.
In het land zelf wordt de term gyros wel gebruikt wanneer er souvlaki wordt bedoeld. Verwarrend? Het officiële verschil zit hem in de bereiding van het vlees. Souvlaki bestaat uit blokjes gegrild vlees op kleine spiesjes, gyros uit vlees dat in kegelvorm op een enorme spies verticaal wordt gegrild.
Döner (draaiende) kebab verhuist vervolgens ook als gyros naar Griekenland (gyros betekent draaien) en als çevirme of shawarma naar het Midden-Oosten (çevirmek betekent ook draaien); er zijn wat verschillen in marinade en kruiderij, maar het principe is overal hetzelfde.
Gyros hoeft niet per se ongezond te zijn: het zit namelijk bomvol met onder andere ijzer, vitamines (A, B1 - B6 - B12 en D) en zink. Met dit recept krijg je je vitamines dus wel binnen en de paprika geeft het een zoete twist. Al met al is deze variant niet alleen gezonder, maar dus ook een stuk voedzamer.
En net als döner 'draaien' betekent in het Turks, betekent gyros 'draaien' (of 'rondje') in het Grieks. In de basis lijkt het erg op döner: gekruid vlees, op een spit gestapeld. Maar in Griekenland worden vooral varkensvlees (de nek) en kip (dij of filet) gebruikt.
Eerstekeus varkensvlees, gemarineerd en vermengd met verse groenten (rode paprika, groene paprika en ui). Het gehakt is makkelijk en snel klaar te maken en verrast u met zijn heerlijke smaak.
Pekelvlees wordt gemaakt van de borst van de koe. De borst wordt gepekeld en gekookt in een kruidenbad. Pekelvlees is een magere vleeswarensoort met een marmering wat zorgt voor een heerlijk smaak.
Gyros, naast souvlaki en Tzatziki toch wel het meest populaire Griekse gerecht. Gemaakt van lamsvlees, varkensvlees of kip. Normaal op een draaispit / rotisserie maar nu lekker simpel aan wat satéprikkers.
Oorspronkelijk is kebab dus lamsvlees, maar tegenwoordig wordt het gerecht ook gemaakt met kip, kalkoen of kalfsvlees. Als het vlees van het spit is afgesneden, wordt het vaak geserveerd met een broodje of een durum met knoflooksaus, komkommer, sla, tomaat en ui.
Het lijkt enigszins op shoarma en het Mexicaanse taco al pastor. Alle drie de gerechten zijn afgeleid van het Turkse döner kebab, dat in de 19e eeuw is uitgevonden in Bursa. In Griekenland wordt gyros met plakjes tomaat, ui, aardappel, tzatziki of yoghurt gewikkeld in een pitabroodje gegeten.
Gyros is een traditioneel gerecht uit de Griekse keuken. In de basis lijkt het erg op döner en shoarma, want ook gyros is gekruid vlees dat op een verticaal draaiende spies wordt gegrild. In het Grieks betekent gyros dan ook 'draaien' of 'rondje'.
Döner is van oorsprong een Turks vleesgerecht dat gemaakt wordt van kalfsvlees of lamsvlees. Het vlees wordt gekruid en aan een draaiend spit opgehangen. Döner betekent 'draaiend' en vaak wordt het gerecht benoemd als döner kebab of kebab.
Meestal is het vlees een mengeling van rund, kip, schaap en kalkoen. Zeer opvallend is dat Test-Aankoop een aantal keer varkensvlees terugvond in de Griekse gyros maar ook in de Arabische shoarma. Ook de kwaliteit van het vlees is vaak inferieur.
"In Griekenland is Pita Gyros populair bij jong en oud"
Gyros betekent ronddraaiend. Gyros wordt officieel namelijk al draaiend aan een grote spies gegrild.
Verse groentes, salades, fruit, brood en vis zijn belangrijke ingrediënten. Vlees bestaat vooral uit vers geslachte jonge dieren zoals zuiglam, geit, speenvarken of piepkuiken. Elke regio kent haar vlees- en visspecialiteiten. Grieken eten veel kaas, dat vooral gemaakt wordt van de melk van geit of schaap.
De naam komt van het Griekse woord gyros (γύρος) dat schijf of draaitol betekent.
Döner kebab (döner betekent 'draaiend' in het Turks) is een van oorsprong Turks vleesgerecht van gekruid lamsvlees. Soms worden ook andere vleessoorten gebruikt zoals kalfsvlees, kip of kalkoen.
Het is een pittige kebab-variant die wordt gemaakt van gekruid gehakt, meestal van lamsvlees gemengd met rundvlees of schapenvlees. Het gehakt wordt gekruid met hete pepers, paprika, knoflook en verschillende kruiden voordat het aan spiesen wordt geregen en gegrild.
Gyros zelf maken doe je zo – Gyros is een traditioneel Grieks gerecht van stukken gekruid varkensvlees of kippenvlees aan een spies wat na het grillen in reepjes wordt gesneden.