Is de groene kaart verplicht? De groene kaart is dus een internationaal verzekeringsbewijs. In Nederland hoef je hem niet bij je te hebben. Maar in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, is hij ook in het buitenland niet altijd verplicht.
Is de groene kaart verplicht (in het buitenland)?
In Nederland is de groene kaart voor jouw voertuig, aanhanger en caravan niet verplicht. Wel moet je kunnen bewijzen dat je verzekerd bent. De digitale groene kaart op jouw smartphone of geprint op wit papier is dan voldoende.
Binnen de Europese Unie (EU) wordt aan de grens niet gecontroleerd of je verzekerd bent. In Nederland hoef je het internationaal verzekeringsbewijs (de groene kaart) niet bij je te hebben.In andere EU-landen moet je de verzekering van het voertuig kunnen laten zien.
Sinds 1 juli 2020 hoeft de kaart niet meer groen te zijn, en is deze volledig wit. Dit voorkomt problemen met de leesbaarheid als deze in zwart wordt afgedrukt.
In landen waar men gebruik maakt van milieustickers, zoals Duitsland en Frankrijk, moeten alle auto's die gebruikt worden in de milieuzones voorzien zijn van een sticker. Elektrische auto's zijn daar niet van uitgezonderd.
Autoredacteur Niek Schenk antwoordt: 'Ja, die is ook voor elektrische auto's verplicht als je in een milieuzone rijdt. Handhavers kunnen niet altijd eenvoudig aan de buitenkant van een auto zien of die elektrisch is. Sommige automodellen worden immers zowel elektrisch als met benzinemotor geleverd.
Zelfs als je een elektrische auto hebt, ben je verplicht om een milieusticker aan te vragen. Op de sticker staat je kenteken vermeld, zodat direct duidelijk is dat je met de betreffende auto in de milieuzone mag rijden.
Sluit u een autoverzekering af?Dan krijgt u van uw verzekeraar of tussenpersoon automatisch een groene kaart. Hiermee kunt u aantonen dat uw auto is verzekerd.
Een groene kaart voor uw caravan of aanhanger vraagt u op bij de verzekeraar waar de auto verzekerd is. Is de auto die de caravan of aanhanger trekt bij ons verzekerd? Vul dan uw gegevens in. U ontvangt de groene kaart binnen 5 werkdagen op uw e-mailadres.
Je kunt je groene kaart bekijken en downloaden in internetbankieren of de Rabo App. Zo heb je hem altijd bij de hand.
In Albanië, Azerbeidzjan, Bosnië-Herzegovina, Israël, Iran, Noord-Macedonië, Marokko, Moldavië, Montenegro, Oekraïne, Tunesië en Turkije is een groene kaart verplicht. In alle overige landen mag de verzekeringsdekking ook met een ander document aangetoond worden.
Het is verstandig om de groene kaart altijd bij je te hebben, maar niet aan te raden om deze bijvoorbeeld in de auto te bewaren. Bewaar de groene kaart bijvoorbeeld bij jouw rijbewijs. Zo heb je deze altijd bij je als je met de auto op pad gaat.
U wilt weten welke papieren u bij de hand moet hebben als u auto rijdt. In Nederland dient u uw rijbewijs en kentekenbewijs bij u te hebben. Verzekeringspapieren zijn niet verplicht maar wel handig om bij u te hebben in geval u het nodig hebt.
De groene kaart hoeft dus niet altijd groen te zijn. Maar let op: in sommige landen is het wel verplicht om een papieren groene kaart bij je te hebben. Is een groene kaart hetzelfde als een kentekenbewijs? De groene kaart is niet hetzelfde als je kentekenbewijs.
De groene kaart is een internationaal verzekeringsbewijs. Hiermee kun je aantonen dat je auto minimaal WA-verzekerd is. Je krijgt de groene kaart na het afsluiten van een autoverzekering. Het kentekenbewijs is het identificatiemiddel van je auto.
Je kunt een digitale versie opvragen via je persoonlijke omgeving My Alphabet of in de Alphabet app. Zo heb je je groene kaart altijd en overal digitaal tot je beschikking.
De groene kaart is een internationaal verzekeringsbewijs. Zo kan de politie overal binnen de EU in de centrale registers nakijken of u wel verzekerd bent. Op de groene kaart staat ook allerlei praktische informatie zoals telefoonnummers die u kunt bellen in het geval van pech, een ongeval of diefstal.
De milieusticker is te bestellen in alle ANWB-winkels en via de ANWB webwinkel. De sticker wordt dan binnen circa 5 werkdagen door TÜV Nederland thuisgestuurd. De actuele kosten vindt u op onze website.
De auto's die in een milieuzone rijden, moeten zijn voorzien van een milieusticker. Heb je die niet, dan kun je een boete van €68 krijgen. De milieusticker in Frankrijk kan zes kleuren hebben, afhankelijk van hoe schoon of vervuilend je auto is.
Deze milieuzones zijn ingericht om de luchtkwaliteit te bevorderen. De groene milieusticker(Umweltplakette) voor Duitse steden is alleen bij GWK Travelex voor slechts € 22,50, direct uit voorraad leverbaar!
ANWB: de milieustickers (Umweltplaketten) kunt u persoonlijk in de ANWB-winkel aanvragen. De sticker wordt binnen 5 werkdagen thuisgestuurd. Vergeet niet uw kentekenbewijs mee te nemen, een kopie hiervan is nodig voor de aanvraag van de sticker.
Heb ik een milieusticker nodig? Nee, je hebt geen milieusticker nodig. Als je voertuig buiten de verboden voertuigen valt, kun je vrij de milieuzone inrijden.
Hoe lang is mijn milieusticker geldig? De geldigheid van uw milieusticker is onbeperkt, in combinatie met uw kenteken. Als uw kenteken verandert dient u wel een nieuwe milieusticker aan te vragen. De gegevens vermeld op de milieusticker dienen te allen tijde overeen te komen met de gegevens op uw kentekenbewijs.
Ga je dus met de auto naar Duitsland? Zorg dan altijd dat je een milieuvignet op de voorruit van je auto hebt geplakt en schaf de zaken aan die je verplicht in de auto moet hebben, zoals een gevarendriehoek, een veiligheidshesje en een verbanddoos. Zo ga je veilig de weg op!