De nagelbeugel wordt langs de nagel gevormd en met een kunstmatige hars vastgelijmd aan de nagel, zodat deze blijft zitten en met de nagel mee uitgroeit. De behandelperiode is afhankelijk van de nagelgroei en de afwijking van de nagel, maar bedraagt gemiddeld 6 maanden.
Nagelbeugel plaatsen
De podotherapeut buigt vervolgens het ijzerdraad in de juiste vorm, zodat deze precies op uw nagel past. Dit wordt ter plekke voor u gedaan. Over het algemeen wordt het plaatsen van een nagelbeugel niet pijnlijk ervaren, soms zelfs al direct pijn verlichtend!
De beugel corrigeert de stand van de nagel en voorkomt en verhelpt ingroei. Het principe van de nagelbeugel is hetzelfde als een beugel voor de tanden. Een draadje van chirurgisch staal wordt op uw nagel geplaatst en op spanning gezet. Door deze spanning zal de nagel weer de juiste vorm aannemen en de pijn verminderen.
Een nagelbeugel is een hulpmiddel dat wordt gemaakt door podotherapeuten om de vorm van een teennagel te beïnvloeden. Zo kan een kromme nagel weer 'recht worden getrokken'. Dit wordt vaak gedaan om het ingroeien van de nagel tegen te gaan of te voorkomen.
Er zijn 2 behandelingen: De arts of pedicure doet iets onder uw nagel zodat de nagel over het nagelbed gaat groeien. Als uw klachten blijven, kan uw arts de zijkant van uw teennagel wegsnijden. De nagel wordt dan iets smaller.
Nagelbeugeltechnieken zijn technieken die gebruikt kunnen worden om een verkeerde groei van de nagel te corrigeren. Wanneer wordt de nagelbeugeltechniek toegepast? Nagelbeugeltechniek kan worden toegepast bij ingegroeide nagels/ unguis incarnatus, bij een bolle vorm en sommige typen tunnelnagels/unguis tegularis.
Bij een ingroeiende nagel (pseudo unguis incarnatus) drukt de zijkant van de nagel in de huid. Dit kan veel pijnklachten geven, de omliggende huid kan rood zijn of gezwollen, maar er is geen ontsteking aanwezig. Bij een ingegroeide nagel (unguis incarnatus) groeit het puntje van de nagel in het nagelbed.
Een stootnagel is een nagel die tegen de voorkant van de teentop stoot. Veelal ontstaat dit omdat een nagel door trauma eraf is geweest. De druk van de nagel op de teentop is dan weg en de teentop krijgt de kans om omhoog te komen.
De wigexcisie: het wegnemen van een wig van de ingegroeide nagel samen met het nagelbed en de matrix en een deel van de laterale nagelwal.
Met een stukje copoline draai je een "rolletje" . Dit rolletje plaats je onder de nagelwal zodat deze iets gelift wordt. Copoline is "an sich" een beetje stroef. Je kan Copoline invetten met een beetje wondzalf als Betadine of Mesitran waardoor met een betere "kneedvorm" verkrijgt en het wondje optimaal desinfecteert.
Tunnelnagel. Sommige mensen hebben aanleg voor een bolvormige groei van hun nagels. Tunnelnagels noemen we die. Een tunnelnagel ligt als een hoepeltje op de teen, waardoor het nagelbed vervormt.
Veel mensen hebben last van ingroeiende of tunnelnagels (zie afbeelding). Dit kan heel pijnlijk zijn en soms bemoeilijkt dit het lopen. In veel gevallen kan dit pijnloos opgelost worden d.m.v. het plaatsen van een nagelbeugel. Er zijn verschillende nagelbeugels.
Congenitale anonychia of hyponychia is respectievelijk afwezigheid of onvolgroeidheid van de nagels. Dit kan ook onderdeel zijn van een syndroom, bijvoorbeeld het syndroom van Cooks of bij hereditaire osteo-onychodysplasie (het 'nail-patella syndrome').
Behandeling nagelbedletsel
Op basis hiervan kan een therapie worden gestart. Zo kan deze zorgprofessional bijvoorbeeld met vilt (soort van verband) de nagel drukvrij leggen, zodat deze zich kan herstellen. Ook kan er middels taping druk worden weggenomen van de nagel.
Het loslaten van één of meerdere nagels kan komen door schade/trauma (ongeluk) door bijvoorbeeld het stoten van de nagel of het vallen van een zwaar voorwerp op de nagel, ziekte aan de nagel(s) of huid, verminderde bloedtoevoer, infectie en geneesmiddelen. Het kan tevens wijzen op een onderliggend medisch probleem.
Hiervoor kunt u pijnstillers als paracetamol gebruiken. Ook het hooghouden van uw voet kan de pijn verlichten. Na een dag mag het drukverband eraf en mag u uw voeten baden en een pleister op uw teen doen. Afhankelijk van de pijn kunt u na twee tot vijf dagen meestal weer normaal lopen.
Kun je een ingegroeide nagel zelf verhelpen? Een ingegroeide nagel kun je vaak niet zelf verhelpen of verwijderen. Daarom is het verstandig een pedicure, podotherapeut of een huisarts in te schakelen. Zij kunnen jouw ingegroeide nagel behandelen door er iets onder te leggen, waardoor 'ie niet meer in je huid groeit.
Hoe ziet een ingegroeide teennagel eruit ? Een ingegroeide nagel is makkelijk te herkennen. De binnen- of buitenrand van de nagel is dan in de huid gegroeid en heeft aanleiding gegeven tot irritatie, pijn of een ontsteking. De huid rondom de nagel is rood, gezwollen en pijnlijk.
Wanneer u last houdt van de teen of de ingegroeide teennagel meerdere malen terugkomt kan de huisarts, samen met u, kiezen voor een chirurgische ingreep als behandeling. Deze chirurgische ingreep heet een partiële nagelextractie. Bij een partiële nagelextractie wordt een strookje van de nagel weggesneden.
Een ingegroeide teennagel (unguis incarnatus) ontstaat wanneer de nagel in de huid van de nagelwand groeit. Dit komt het vaakst voor bij de nagel van de grote teen, maar de nagels van de kleinere tenen kunnen ook ingroeien.
De nagel komt dan rond te staan. Dit heet ook wel tunnelnagel: de beide zijkanten raken elkaar haast aan. Het ziet eruit als een balpen. Er is steeds minder ruimte voor de huid en de kans op ingroeien neemt daardoor toe.
Een stootnagel kan het gevolg zijn van te kort knippen van uw nagel, te langzame groei van de nagel of het dragen van te kleine schoenen. De lengtegroei wordt geremd waardoor uw nagel in dikte toeneemt of bol zal groeien. Een stootnagel kan ook veroorzaakt worden door een nageltrauma.
Dode cellen
Hoe meer keratine in de cel, hoe luier de cel wordt totdat hij helemaal niets meer doet en afsterft. Een nieuwe jonge cel duwt dan de oude dode cel omhoog totdat deze jonge cel ook afsterft en omhoog wordt geduwd door weer een nieuwe cel. Op deze manier groeit je nagel langzaam naar boven in je nagelbed .