Groen zwembadwater is niet aangenaam om in te zwemmen maar heel ongezond is het niet. Het veroorzaakt enkel huid- en oogirritaties. Zwemmen is gezond, zolang de correcte waarden gerespecteerd worden en het bad goed wordt onderhouden.
Het goede nieuws is dat hoewel het er niet zo prettig uit ziet, algen in je zwembad ongevaarlijk voor je gezondheid zijn. Je kunt dus in principe in groen zwembadwater blijven zwemmen, maar je zult toch een stuk meer van je zwembad genieten als het er weer helder uitziet en fris ruikt!
De kans dat u ernstig ziek wordt van 's zomers zwemmen in water waar veel blauwalg in zit is heel klein. De klachten van uw huid, ogen en darmen zijn meestal na 2 tot 3 dagen over. Het kan zelfs al eerder over zijn. Als u de adviezen goed opvolgt, is er weinig kans dat u nog in de problemen komt door blauwalg.
Rode, geïrriteerde ogen, hoesten, een kriebel in de keel en een moeilijker ademhaling kunnen het gevolg zijn van zwemmen in met urine vervuild zwembadwater. Meestal worden dergelijke klachten gelinkt aan het chloor in het water maar nu blijkt dus dat er meer aan de hand is.
Wees ervan bewust dat er geen wondermiddelen bestaan die het zwembadwater in één dag helder krijgen. Het kan een aantal dagen, soms zelfs weken duren. STAP 2:Voeg CHLOORSHOCK toe aan het zwemwater. De normale chloorwaarde ligt tussen de 1 en 2 ppm/liter.
Chloor Shock is er in tablet en granulaat vorm. Belangrijk: heeft u een chloor shock behandeling toegediend, dan moet het filtersysteem minimaal 2 tot 3 dagen ingeschakeld blijven. Plaats NOOIT een afdekking op uw zwembad nadat u chloor shock aan uw zwembadwater heeft toegevoegd! Oplossing: Pas filtratietijd aan.
Bij groen water is een chloorshock aan te bevelen. Deze shock bereikt men door het chloorgehalte naar zo'n 10 ppm (mg/l) te brengen. Chloorshock (natrium hypochloriet) voor grote zwembaden: Vloeibaar chloor wordt vaak gebruikt voor het shocken van grotere zwembaden.
Uiteindelijk heeft deze ontregeling ook invloed op de bloedvaten en zenuwen in de hersenvliezen. Deze vliezen bevinden zich direct onder de schedel. Prikkeling van de bloedvaten en zenuwen hierin leidt tot hoofdpijn en ontregeling van de hersenschors.
Water zorgt voor weerstand
Het water zorgt echter voor de juiste weerstand die onze spieren aan het werk zetten. Ook verbruikt je lichaam veel energie om na het zwemmen in koud water weer op temperatuur te komen. Heb je gezwommen in warm water? Dan is de kans groot dat je een tikkie rozig bent geworden.
Afhankelijk van de zuiverheid van het water, kan zwemmen in de natuur (zoals in de zee of een meer) een urineweginfectie veroorzaken. Uit onderzoek blijkt dat zwemmen in zee kan leiden tot UWI's, infecties van het maag-darmstelsel en oorproblemen.
Wat kun je van blauwalg krijgen? Zwemmers die in aanraking komen met blauwalg kunnen binnen twaalf uur last krijgen van irritaties aan hun ogen en huid. Andere klachten zijn koorts, hoofdpijn, gezwollen lippen en maag- en darmklachten, zoals diarree en overgeven.
In veel plassen, meren en kanalen is de bovenlaag van het water warm en de onderlaag heel koud, waardoor er verschillende temperatuurlagen zijn. Daardoor kunnen de spieren verkrampen en kunnen onderkoelingsverschijnselen optreden. Zwemmers kunnen ademhalingsproblemen krijgen en onwel worden.
Zwembadvullen met grondwater, water uit een regenton of water uit een sloot? Helaas adviseren wij dit niet te doen. In dit soort water zitten namelijk allerlei stoffen in het water zoals bijvoorbeeld ijzer.
Groen water kan je verhelpen door het bad vóór en na gebruik af te dekken en door regelmatig je zwemwater te testen. Zo verminder je het risico op algen. Behalve algen kunnen ook bacteriën, schimmels en virussen in het water zitten die we niet zien. Daarom is ontsmetten zo belangrijk.
Wanneer het zwembadwater niet voldoende chloor bevat, heeft algvorming vrij spel en krijgt u groen water. Test daarom na een goede onweersbui uw zwembadwater. Bij onvoldoende chloor is een chloorshock-behandeling het meest effectief om algvorming te voorkomen.
Zwemmen kan zelfs helpen buikvet te verliezen.
Dit betekent dat zelfs een eenvoudige schoolslag bijvoorbeeld tot 500 calorieën per uur kan verbranden. Met wat meer inspanning, kan je zelfs tot 700 calorieën per uur verbranden! Bij crawl of vlinderslag kan dat aantal nog oplopen, die slagen vragen immers meer energie.
Je verbrand veel meer calorieën met een uur fanatiek doorzwemmen dan dat je met een uur hardlopen doet. Gezien het ook nog minder belastend is, is zwemmen dus de betere keus als je wilt afvallen.
Zwemmen versterkt ook de buikspieren en core en vermindert de taille- en heupomvang. Je wordt er dus niet alleen fitter door, het is gewoon een fantastische oefening voor het hele lichaam.
Zwemmen of aquarobics kunnen goed werken voor je knie. In het water heb je geen schokbelasting en kun je langzaam gecontroleerd bewegen.
Artsen adviseren vaak om te gaan zwemmen omdat dit 'gezond' zou zijn, maar wij zijn het maar gedeeltelijk hiermee eens. Als je zwemt met je hoofd boven water bijvoorbeeld, dan zorgt dit voor constante spanning in je nek en dit vinden wij uitermate ongezond.
Nekklachten kunnen uw dagelijkse activiteiten behoorlijk in de weg zitten. Toch is het belangrijk om te blijven bewegen. U kunt bijvoorbeeld denken aan zwemmen, fietsen of wandelen. Zo houdt u uw spieren en gewrichten sterk en soepel en hebt u over het algemeen minder last van de pijn.
Wanneer je een chloorshock gebruikt heb om de chloorwaarde weer tussen de 1-3 ppm te krijgen, moet je enkel wachten tot het poeder is opgelost. Dit is ongeveer een uur. Hierna kun je gewoon weer volop gebruik maken van je zwembad.
Wij adviseren u om in de avond na het zwemmen het chloor aan het water toe te voegen. Laat na een schokbehandeling de pomp 24 uur draaien. Wij adviseren u om na een schokbehandeling ten minste 12 uur niet te zwemmen. Het chloorgehalte van het zwembad behoort zich tussen de 2 en 5 ppm te bevinden.
Nee, u dient minimaal 6 uur te wachten voordat u gaat zwemmen. Wij adviseren u om het chloor in de avond toe te dienen na het zwemmen. 05. Hoe moet ik een shockbehandeling geven?