We schrijven de woorden goedemorgen en goeiemorgen aan elkaar als we ze als groet gebruiken. Als er goedemorgen geschreven staat, kan dat ook als goeiemorgen gelezen worden: in gesproken taal wordt gewoonlijk goeiemorgen gezegd. Goedemorgen / goeiemorgen, juf Lies.
Beide varianten zijn correct.
Uiteindelijk verdween hij halverwege de 20ste eeuw. Nu is de schrijfwijze zonder n bij goedemorgen, goedemiddag en goedendag zelfs de enige correcte spelling.
Het is onderdeel van normale omgangsvormen. Goedemorgen zeggen is uiteraard gewoon een vorm van beleefdheid die iedereen wel kent, van een peuter tot een gepensioneerde. Het is een van die kleine uitspraken die gewoon normaal zou den moeten zijn in het dagelijkse leven, zoals ook 'alsjeblieft' en 'dankjewel'.
We schrijven de woorden goedemiddag en goeiemiddag aan elkaar als we ze als groet gebruiken. Als er goedemiddag geschreven staat, kan dat ook als goeiemiddag gelezen worden: in gesproken taal wordt gewoonlijk goeiemiddag gezegd. Goedemiddag / goeiemiddag, juf Lies.
We schrijven de woorden goedenavond en goeienavond aan elkaar als we ze als groet gebruiken. Als er goedenavond geschreven staat, kan dat ook als goeienavond gelezen worden: in gesproken taal wordt gewoonlijk goeienavond gezegd. De spellingen zonder n, goedeavond en goeieavond, zijn ook correct.
We schrijven de woorden goedendag en goeiendag aan elkaar als we ze als groet gebruiken. Als er goedendag geschreven staat, kan dat ook als goeiendag gelezen worden: in gesproken taal wordt gewoonlijk goeiendag gezegd. De spellingen zonder n, goededag en goeiedag, zijn ook correct.
De n in goedenavond is een oude naamvals-n. In goedemorgen, goedemiddag en goedenacht is de n in de loop van de tijd weggevallen. In goedenavond heeft hij zich weten te handhaven, evenals in goedendag.
Hier in Nederland is het meestal "goedemorgen" tot 12 uur, "goedemiddag" tot 6 uur, en "goedenavond" de rest van de dag.
NL: goedemorgen FR: Bonjour.
Toelichting. Van oorsprong was goedendag een woordgroep, waarin het bijvoeglijk naamwoord goede een naamvals-n had: goeden dag. Toen de woordgroep aaneengroeide tot één woord, is die naamvals-n bewaard gebleven – zowel in de vorm goedendag als in de informelere variant goeiendag.
Een kus op de wang geven is in België een manier om iemand hartelijk te begroeten. Vlamingen houden meer van kussen dan Walen en Brusselaars.
Het woord goeie staat in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie.
goedemorgen , gounmörgen , gounmör'n, gommörgen, g'nmörgen, gommör'n, gemörge , goeden morgen! goedemorgen , goeiemèrrige , goede morgen.
Hoe vaak men zoent, hangt van de streek af. In Parijs en in het noorden twee keer. In Normandië en Bretagne vier keer en in het zuiden drie keer. Zelfs de Fransen weten niet precies hoe (vaak) het hoort.
Tjeu, Tjo, Jo, (de) Mazzel - bij afscheid (lokaal) Tot ziens - Doeg, Doei, Later, Aju - Bij afscheid. Vaarwel - enigszins formele afscheidsgroet, bijvoorbeeld bij de marine.
In een formele setting: altijd een hand, man óf vrouw. In een informele setting is het wat lastiger, gelukkig hebben we hier wat uitgebreide tips. Maar hou als vuistregel: bij vrouwen één kus en eventueel een (halve) knuffel, bij mannen een stevige hand en eventueel een halve knuffel.
goedemiddag {tussenwerpsel}
good afternoon {tw.} (Vertaler) Aisha el-Wafi: Goedemiddag, dames en heren. expand_more (Translator) Aicha el-Wafi: Good afternoon, ladies and gentlemen.