Bij overmatig zweten produceren de zweetkliertjes in je huid meer zweet dan nodig is om jouw lichaam te beschermen tegen oververhitting. Je kunt ook last krijgen van plotselinge hevige zweetaanvallen. Overmatig zweten kan onder andere veroorzaakt worden door zenuwen of de overgang.
Drink altijd voldoende water, vooral tijdens en na het drinken van alcohol. Als je je zorgen maakt over hoeveel je tijdens het eten of drinken zweet, bespreek dit dan met je huisarts.
Veel zweten is een teken van een goede bloedsomloop
Door de warmte gaat de bloedsomloop omhoog om zweet te produceren en afvalstoffen te verwijderen uit het lichaam. Op langere termijn zou dit er zelfs voor kunnen zorgen dat aderen in het lichaam minder snel dichtslibben.
Melk en kaas geven een slechte adem
Die bacteriën breken de organische bestanddelen van voedsel af, waarbij onwelriekende zwavelwaterstoffen ontstaan. Op nummer 1 van de lijst van voedingswaren waardoor je uit je mond gaat stinken staat – verrassing!
Waar je zweet is afhankelijk van je gemoedstoestand
Tijdens fysieke inspanning zweten we over de hele huid, tijdens emotionele spanning alleen via de handpalmen, de voetzolen, de oksels en het voorhoofd.
Karen Austin, oprichter van Topaz Fitness Academy, legt uit dat zweten vochtverlies is en geen vetverlies. 'Gewichtsverlies is daarom tijdelijk - tot je volgende glas water.
Zweten is goed voor je huid
Ja, is het antwoord. Door flink te zweten worden de poriën van je huid als het ware 'schoongespoeld'. Maar dat niet alleen, zweten kan zelfs slechte bacteriën bestrijden, zoals de E-coli bacterie en de staphylococcus aureus.
Maar is het ook mogelijk om júist onder water te zweten? Absoluut, als je maar actief genoeg bent. Als je fanatiek baantjes trekt, zet je je spieren stevig aan het werk. Hierdoor produceren zij warmte die – onder normale omstandigheden – niet snel genoeg kan worden afgevoerd.
Doordat je bij warme temperaturen nog meer zweet, verlies je nog meer vocht, en dus ook wat meer zout. Omdat eten tijdens intensieve inspanning lastig is, is het bij zeer warm weer verstandig een sportdrank te gebruiken. Zo houd je de voorraad energie, zout en mineralen en vocht op peil.
Oorzaken zweetaanvallen
In veel gevallen is er geen medische oorzaak, maar in andere gevallen is zweten wel een gevolg van een medische aandoening of ziekte. Dit zijn veelvoorkomende gevallen als het gaat om zweetaanvallen: Bij hitte en hoge temperaturen. Tijdens of na lichamelijke inspanning.
Wanneer je veel zweet verlies je niet alleen water, maar ook zout, mineralen en elektrolyten. De termen zout en mineralen zijn ons wel bekend.
Koud zweet, ook wel diaforese genoemd, wordt veroorzaakt door de vecht-of-vlucht-reactie van ons lichaam, die ons tijdens gevaarlijke situaties moet beschermen. Deze reactie ontstaat als ons lichaam te maken krijgt met angst, pijn, schokken, kortademigheid of een lage bloedsuikerspiegel.
Kortom. Nachtzweten kan dus verschillende oorzaken hebben, zoals een te warme omgeving of nachtkledij, lichamelijke inspanning, voeding, medicijnen, hormoonschommelingen of en onderliggende ziekte. Hoewel de meeste onschuldig zijn, is het toch belangrijk om bij aanhoudende klachten contact op te nemen met je huisarts.
Ieder mens verliest per nacht een kwart tot een halve liter vocht. Dit gebeurt gedeeltelijk via de adem en voor circa 60% via de huid (transpiratie). Een groot deel van deze 60% blijft achter in uw bed (beddengoed en matras) en moet dagelijks afgevoerd worden.
Sluip dus voor een subtiele geur check-up eerst naar de koffie-automaat en ruik daarna of het nog snor zit met je eigen geurtje. Valt het tegen? Dan heb je alvast een bakje troost om de publieke vernedering door te spoelen, om vervolgens naar deodorant te grijpen.
Eet gezond. Groene groenten, citrusfruit, zuivel en linzen kunnen allemaal helpen je lichaamsgeur te verbeteren. Als je een calciumtekort zou kunnen hebben, probeer dan eens een voedingssupplement met calcium. Zink en chlorofyl (in groene poeders) kunnen ook helpen overmatig zweten te verminderen.
Zweetgeurtjes weg in één-twee-drie
Spray of smeer wat antibacteriële handspray- of gel onder je oksels en laat het even aan de lucht drogen. Zweetgeur wordt namelijk veroorzaakt door bacteriën die zich op de huid vormen en daar ongestoord kunnen broeien.
Het is vooral het vocht dat je tijdens je slaap kwijtraakt, dat je gewicht gedurende de nacht omlaag brengt. Volgens schattingen is meer dan 80% van het gewichtsverlies gedurende de nacht, te wijten aan vochtverlies door zweten en ademen.
Volgens het Voedingscentrum verbrand je ongeveer 0,9 kilocalorieën per kilo per uur. Hieronder zie je hoe veel calorieën jij tijdens je slaap verbrandt als je 8 uur slaapt. Iemand die 70 kilo weegt en 8 uur slaapt, verbrandt dus zo'n 500 calorieën.
In angstzweet vind je veel aldehyden en ketonen en weinig van de andere twee, in neutraal zweet is het precies andersom. Een van de stoffen in angstzweet is hexanal, een grasachtige geur. Je ruikt het niet bewust, maar je hersenen reageren wel. In de natuur is het ook een belangrijke signaalstof.
Dit is wellicht een beetje een open deur, maar op donkere kleuren zie je de zweetplekken niet. Wanneer jij een licht blauw of een rood shirtje draagt, zie je de zweetplekken juist heel goed. Zweetplekken voorkomen doe je dus door deze kleuren op warme dagen te mijden, ook al zijn ze zo leuk.