Nee, niet per se. Goede Vrijdag is een officiële feestdag, maar in de meeste cao's en contracten staan geen afspraken over een extra toeslag op deze dag.
De meeste mensen die werken op 1e en/of 2e paasdag krijgen dubbel betaald of op een andere dag vrij. Als je in de supermarkt werkt, krijg je bijvoorbeeld een toeslag van 100%. Je krijgt dan dus 200% uitbetaald op Pasen.
Wanneer je op eerste kerstdag, tweede kerstdag of nieuwjaarsdag werkt krijg je 200% (ofwel dubbel) uitbetaald. Je krijgt dus dubbel betaald.
Goede vrijdag
Toch staan in de meeste cao's en contracten geen afspraken vermeld voor een extra toeslag op deze dag. Als je in de horeca of een winkel of supermarkt werkt krijg je dus ook niet dubbel betaald.
Als feestdagen in onze cao gelden: Nieuwjaarsdag, de beide Paasdagen, Koningsdag, 5 mei als viering van de nationale bevrijding (om de vijf jaar), Hemelvaartsdag, de beide Pinksterdagen en de beide Kerstdagen.
Nee, meestal niet. Goede Vrijdag staat in de lijst met officiële feestdagen, maar is vaak alleen een vrije dag voor scholen en overheidsinstellingen. Ook staan er in de meeste cao's en arbeidsovereenkomsten geen afspraken over extra toeslagen in de vorm van tijd of geld op Goede Vrijdag.
Krijg ik meer betaald op Koningsdag? Dat ligt aan je werkgever. In de meeste cao's is afgesproken dat je op officiële feestdagen een toeslag krijgt. Meestal is dat een toeslag van 100%.
Krijg ik dubbel betaald op Hemelvaartsdag? Als je dan toch naar je werk moet op Hemelvaart, krijg je in veel gevallen een feestdagentoeslag. Bij de meeste werkgevers krijg je 100% extra betaald.
Een toeslag is extra geld dat je verdient bovenop je salaris. Meestal krijg je een toeslag omdat je werkt op tijden waarop de meeste mensen vrij zijn, zoals 's nachts, op zondag of op feestdagen. Zo kun je tot wel 200% van je basissalaris verdienen.
Heeft u recht op meer loon tijdens de feestdagen? Wettelijk heeft u niet meer recht op loon tijdens de feestdagen. In de wet is alleen een minimumloon geregeld en dus geen extra hoog loon tijdens de feestdagen.
Goede Vrijdag is een officiële feestdag, maar in de meeste cao's en contracten staan geen afspraken over een extra toeslag op deze dag. Als je in de supermarkt, horeca of in een winkel werkt, krijg je bijvoorbeeld niet dubbel betaald op Goede Vrijdag.
Zo'n toeslag is niet verplicht. Het kan dus ook zijn dat je voor je gewone uurloon aan de bak moet op Bevrijdingsdag. Of dat je bijvoorbeeld maar eens in de 5 jaar die toeslag krijgt. Nu weet jij of je vrij bent of dubbel betaald krijgt op Bevrijdingsdag.
Er zijn geen wettelijke afspraken over extra vergoeding als u 's nachts, in het weekend of op een feestdag werkt.
Je wordt dus niet, zoals vaak gedacht wordt, dubbel betaald als je werkt tijdens feestdagen. Overleg altijd met jouw werkgever wat voor compensatie jij kan verwachten. Je krijgt niet standaard extra uitbetaald.
Sommige werkgevers zijn het niet eens met de manier waarop de vakbonden de cao uitleggen. Wij, en vakbonden CNV en de Unie, vinden dat het betekent dat je tot 300% uitbetaald kan krijgen als je op een feestdag werkt, waarop je normaal ook ingeroosterd zou zijn.
Dat ligt aan de afspraken met je werkgever. In veel gevallen krijg je op nieuwjaarsdag een toeslag.Als je in de supermarkt of in een winkel werkt, krijg je een toeslagpercentage van 100%.Dit betekent dus dat je dubbel betaald krijgt.
Voor de op zaterdag gewerkte uren boven je overeengekomen contracturen per week (dit kan 40 uur zijn, maar ook 25 uur) heb je naast de toeslag van 50% recht op een vergoeding van 100% van je uurloon voor de extra gewerkte tijd. Alle zaterdaguren binnen je overeengekomen contracturen per week.
Geen wettelijke regels extra loon voor werk op zondag
Er bestaan geen wettelijke regels voor extra betaling als u werkt op zondag. Uw werkgever hoeft u dus niet meer te betalen dan uw normale loon. Ook hoeft hij u geen extra vrije uren te geven voor werk op zondag.
Als je in de supermarkt werkt, krijg je bijvoorbeeld een toeslag van 100%.Je krijgt dan dus 200% uitbetaald op Pinksteren. 1e pinksterdag valt altijd op een zondag. Het is goed om te weten dat je in de meeste gevallen geen zondagtoeslag én feestdagentoeslag krijgt.
Als je op eerste paasdag werkt krijg je dubbel betaald (200%). Als je op tweede paasdag werkt krijg je ook dubbel betaald (200%). Dat komt omdat eerste- en tweede paasdag nationale feestdagen zijn. In Nederland krijg je nationale feestdagen dubbel uitbetaald als je in de supermarkt werkt.
Het is onderdeel van je arbeidsovereenkomst dat je op zon- en feestdagen ingepland kunt worden. Daar staat wel tegenover dat werken op zon- en feestdagen beloond wordt met een toeslag van 50%.
Ik ben werknemer
Dan bent u waarschijnlijk vrij op Koningsdag en krijgt u die dag gewoon doorbetaald. Dit is in ieder geval zo bij de meeste bedrijven.
De meeste mensen die werken op 1e en/of 2e kerstdag krijgen dubbel betaald of op een andere dag vrij. Als je in de supermarkt werkt, krijg je bijvoorbeeld een toeslag van 100%. Je krijgt dan dus dubbel betaald als je werkt met kerst. 1e kerstdag 2022 valt op een zondag.
Feestdagen worden in de horeca beschouwd als 'gewone' werkdagen. In de wet is ook niks opgenomen dat je extra betaalt krijgt tijdens de feestdagen.