Is de potgrond vollédig uitgedroogd? Zet dan je plant met binnenpot 15 minuten (of tot de grond helemaal doorweekt is) in een emmer water.Besproei de plant vervolgens ook lichtjes met een plantenspuit. Extra tip: als je potgrond turf bevat, voeg dan een druppeltje ecologisch afwasmiddel toe aan de emmer water.
Heeft je plant een paar bruine bladeren of sterven sommige stelen af? Dan is ie misschien nog te redden door het dode materiaal weg te knippen. Zet je plant op een andere plek, geef 'm minder of juist meer water, vervang de potgrond en kijk wat er gebeurt.
Vallen er blaadjes van de plant af en is de potgrond helemaal uitgedroogd? Dan kunt u het beste de plant met binnenpot 15 minuten in een emmer water zetten.Vervolgens zet u de plant weer terug in de huidige pot.Daarna kunt u als extra de plant lichtjes besproeien met een plantenspuit.
Bruine binnenkant
Krab met je nagel of een mesje over de tak, het liefst zo dicht mogelijk bij de kluit. Laat 'ie veel los en ziet de tak er van binnen bruin uit dan is de kans groot dat de plant dood is. De takken van een plant brokkelen uit elkaar als 'ie dood is. Een levende tak is van binnen groenig van kleur.
Gooi dan een deel in de bak voor het groente-, fruit- en tuinafval (gft). Zo raakt het composteringsproces niet verstoord. Composteringsinstallaties maken van ons groente-, fruit- en tuinafval compost en groen gas. De land-en tuinbouw gebruikt die compost als bodemverbeteraar zodat gewassen beter groeien.
Water geven
Wanneer een plant te weinig water krijgt, kan de plant zichzelf niet goed onderhouden. Het beste wat je kunt doen is logischerwijs, extra water bijgeven. Je kunt beter één keer per week veel water geven, dan meerdere keren per week een klein beetje.
Vergeel blad wijst meestal op een magnesiumgebrek, dit is op te lossen door gebruik te maken van Bitterzout Groenmaker. Magnesium zorgt voor mooi, donkergroen blad, wanneer hier een gebrek aan is, verkleurt het blad. Bitterzout Groenmaker bevat met name Magnesium wat je plant snel weer mooi groen kleurt.
Om de plant te redden, verwijder je alle bladeren en takken die bruin zijn. Juist door deze restjes weg te halen, stimuleer je de plant om weer verder te groeien en geeft de plant z'n energie aan de gezonde delen.
Kamerplanten gaan dood als ze uitdrogen: ze hebben immers water nodig om te kunnen leven. Dit duurt over het algemeen wel langer dan dood door te veel water, want de meeste planten overleven het nog wel even zonder. Gaan de bladeren echter enorm hangen? Dan is het meestal echt tijd voor een nieuwe plens water!
Als je plant al wat langer te veel water krijgt kan je dat zien aan de bladeren. Ze zullen lichtgroen of geel worden en uiteindelijk van de stam afvallen. Heeft je plant al wortelrot door een overschot aan water, dan is de kans groot dat de bladeren juist verdorren en van de plant afvallen.
Symptomen waar je plant last van krijgt bij wortelrot zijn: hangend blad. geel wordende bladeren. zompige stengels.
Jouw planten kunnen namelijk prima een weekend zonder water. Grote kans dat jij met een normale werkweek je planten ook niet elke dag water geeft, toch? (mocht je dit wel doen, dan zijn deze planten die bijna niet kunnen verdrinken misschien wel iets voor jou).
Hoe werkt azijn op planten
Azijn zorgt er inderdaad voor dat het onkruid snel geel wordt en verlept. Het heeft echter geen preventieve werking zodat het middel steeds weer gebruikt moet worden. Vanuit de wortels groeit het onkruid snel weer terug, dat geldt zeker voor soorten met dikke wortels.
Bruine vlekken: te veel / te weinig water
Haal bij twijfel de plant voorzichtig uit de pot en check de bodem. Vaak is de potgrond daar natter dan je in eerste instantie denkt. De bruine bladeren kun je niet meer herstellen, en kun je dus beter afknippen. Je zult zien dat nieuwe blaadjes gewoon weer mooi groen zijn.
Onvoldoende water
Het eerste dat u moet controleren wanneer de bladeren van uw plant geel worden, is de watergift. Het kan zijn dat u uw planten te weinig water geeft. Planten hebben vocht nodig om te overleven, en een gebrek aan water kan ervoor zorgen dat de bladeren geel worden en uiteindelijk verwelken.
Bij teveel water zullen de wortels dit niet meer opnemen, en kunnen ze gaan rotten. Het beste is om jouw plant rustig aan te redden: geef regelmatig kleine beetjes water en bouw het langzaam op naar het juiste niveau. Zo geef je de wortels de beste kans om opnieuw te hydrateren.
Pak een schone, scherpe snoeischaar en knip het aangetaste blad zo dicht mogelijk bij de aarde of de stengel af. Is slechts een deel, bijvoorbeeld de punt of de rand, van het blad verdord, dan kun je beginnen met eerst alleen het lelijke deel weg te knippen. Wie weet blijft de rest van het blad wel mooi!
Een plant laat z'n bladeren vallen uit stress. Dat kan door veel te weinig of veel te veel water zijn, maar vaak is een plotse temperatuursverandering of een bruuske verandering van licht de oorzaak. Heb je je plant recent verhuisd? Verhuizingen zijn heel stressvol voor kamerplanten, dan gaan ze even in shock.
Als jouw plant bruine bladranden heeft kun je deze gerust afknippen. Zorg er wel voor dat je een schone schaar gebruikt en dat je nooit in het groene deel van het blad knipt! Als je het bruine deel geheel wegknipt – en dus in het groene deel van het blad knipt – zal er opnieuw een bruine rand ontstaan.
Wortelrot verschijnt meestal als verwelking, vergeling of bruin worden van de bladeren, terwijl de wortels eronder zacht, papperig en bruin kunnen worden. Wortelrot is echter vaak moeilijk op te sporen tot de schade al is aangericht.
Denk je dat er iets mis is met je plant? De app 'Plant.id' herkent maar liefst 100 verschillende ziektes. Door een foto ervan te maken, zie je direct wat er aan de hand is. Misschien heb je wel last van trips, schimmel, rouwvliegjes of spint.