Bier in blik of flesje? Een glazen statiegeldflesje is de meest milieuvriendelijke verpakking voor bier. Een statiegeldflesje kan wel 40 keer gevuld worden: dat spaart nieuwe grondstoffen, energie en afval. Voor onderweg kun je een blikje kiezen: eenmalige glazen flesjes scoren slechter dan blik.
Glas verliest zijn kwaliteit over de jaren. De kwaliteit van blik blijft beter goed en is daardoor beter te recyclen. Blik is een duurzamere oplossing tijdens transport. Blikjes zijn, naast minder zwaar, ook makkelijker te stapelen.
Nieuwe aluminium blikjes zijn niet milieuvriendelijk. Glas is uw keuze als gerecyclede blikjes geen optie zijn . Glazen flessen zijn gemaakt van relatief onschadelijke grondstoffen en zijn, net als aluminium blikjes, volledig recyclebaar. Hun gewicht en transportvoetafdruk zijn hun ondergang.
Houden we de richtlijnen van het Voedingscentrum aan, dan is het antwoord op deze vraag heel simpel: qua voedingsstoffen zit er eigenlijk geen verschil tussen verse (onbewerkte) groente, diepvriesgroente en groente uit pot of blik.
Aluminium kan onbeperkt worden gerecycled zonder kwaliteitsverlies.Dit maakt het milieuvriendelijker dan glas , dat tijdens het recyclen kwaliteit kan verliezen. Glas kan echter ook onbeperkt worden gerecycled zonder kwaliteitsverlies, waardoor de noodzaak voor continue productie wordt verminderd.
Een oude vraag in een nieuw flesje (of blikje)
Aan de andere kant wordt glas gemaakt van gerecyclede materialen en silica, wat betekent dat de productie ervan een relatief kleinere ecologische voetafdruk achterlaat . Zelfs als het gerecycled aluminium bevat, moeten blikjes nog steeds nieuwe metalen ontgonnen en geproduceerd worden.
Glazen flessen zijn veel zwaarder dan plastic en glas kan makkelijk breken. Bij inname van glazen flessen moeten ze eerst goed worden schoongemaakt, dat kost teveel. Het is voor de producent veel makkelijker en goedkoper om de fles na afloop weg te laten gooien.
Tomatenblokjes uit blik zijn een stuk gezonder dan gewone tomaten. Dat komt doordat de tomaten, voordat ze ingeblikt worden, verhit worden. Hierdoor komt er een stofje vrij: lycopeen. Deze beschermt je tegen hartkwalen en bepaalde vormen van kanker.
Oftewel: als een blik geopend is, kan de binnenkant door zuurstof reageren met de inhoud.In het metaal van het blik zit tin verwerkt.Door de oxidatie kan de tin in je eten terechtkomen. Vaak zie je bij zure producten zoals fruit op sap na een paar dagen zelfs een donkere kring waar de tin wordt opgenomen.
Houd uw fruit en groenten VEEL langer vers door ze in luchtdichte inmaakpotten te bewaren . Ik HOU van deze Le Parfait Franse hermetische glazen potten van @TheContainerStore. Mijn aardbeien zijn drie weken oud en ze zien er nog steeds uit als de eerste dag dat ik ze kocht! Minder voedselverspilling betekent meer geld in mijn zak.
Als je bier in een glas doet, onthult het veel meer van het bier en verbetert het de algehele zintuiglijke ervaring . Om te beginnen kun je het bier zien: de kleur en helderheid, en ook de schuimkraag die ontstaat.
Doordat er minder warmte weglekt, blijft de warmte beter verspreid in de woning. Waar het bij enkel glas vaak bij de ramen koud is, is dat bij dubbel glas niet het geval. De temperatuur in de ruimte blijft meer constant dan met enkel glas het geval is en daardoor is het prettiger toeven in de woning.
Aluminium blikjes zijn, in tegenstelling tot wat algemeen wordt aangenomen, beter voor de planeet dan zowel glas als plastic. Hun productieproces is minder energie-intensief, ze zijn lichtgewicht, ze worden niet gemaakt van fossiele brandstoffen en ze dragen minder bij aan milieuproblemen zoals zure regen en zuurstofverlies in de oceaan.
Glas is geschikt om levensmiddelen te verpakken met een lange houdbaarheid; van enkele weken tot een aantal jaar. Het nadeel van glas is het gewicht dat nodig is om een bepaalde sterkte te bereiken en daarmee breuk te voorkomen. Zand is de basisgrondstof voor de productie van alle soorten glas.
Er zijn van die handigheidjes die je soms pas hoort als je bijna in je kist ligt. Ooooh, dus het gat in dat lipje van een frisdrankblikje is dáárvoor! En dát is dus de reden voor dat stukje extra stof bij je kleding en dáárom zit er een gat aan het einde van je rolmaat.
Geen statiegeld op onze melkfles? Op dit moment vallen alleen de plastic flessen van frisdranken en water onder het statiegeldsysteem. De plastic flessen van zuivel vallen buiten dit systeem, omdat het residu hiervan gaat schimmelen. Dit is schadelijk voor het recycleproces.
Ongezonde toevoegingen
Eten in blik kan toegevoegde suiker, zout en conserveringsmiddelen bevatten. Suiker is niet al te best voor je lijn, omdat je hiermee ineens veel energie binnenkrijgt. Je lichaam slaat overtollige energie op als vet en eten in blik kan dus bijdragen aan het vetrandje op je buik, benen of billen.
Zolang het blik in goede staat is, is de inhoud veilig om te eten . GEBRUIK NOOIT voedsel uit blikken die lekken, uitpuilen of ernstig gedeukt zijn; gebarsten potten of potten met losse of uitpuilende deksels; blikvoedsel met een vieze geur; of een container die vloeistof spuit bij het openen. Dergelijke blikken kunnen Clostridium botulinum bevatten.
Vraag: Kun je resten voedingsmiddelen als boontjes, tomatenpuree of perziken in een conservenblik in de koelkast bewaren? Antwoord: Het metaal van geopende blikken kan reageren met zuurstof uit de lucht.Dat kan het voedsel aantasten.
Het maakt voor de vitamines en vezels niet uit of je groenten zelf vers kookt of uit blik of pot eet. Kies dan het liefst wel voor "pure" groenten uit blik of pot, zoals sperzieboontjes, worteltjes, mais, doperwten en rode kool. Met puur bedoelen we zonder toevoegingen als zout, suiker, e-nummers.
Kies voor blikken met zo min mogelijk ingrediënten: wij geven de voorkeur aan tomaten met veel zout, maar vermijd suiker, knoflook of andere conserveringsmiddelen dan calciumchloride en citroenzuur .
Sauzen zoals Heinz Tomato frito zijn niet geschikt als onderdeel van een gezonde dagelijkse voeding.
Glas heeft tot 4000 jaar nodig om af te breken. Het laat in die tijd geen schadelijke chemicaliën vrij. Het grootste probleem met glas zijn de emissies tijdens de productie. Deze dragen bij aan de koolstofdioxide in de lucht en verergeren klimaatverandering.
Het gebruik van een plastic flesje
Plastic is een geproduceerd product uit een fabriek en daar zitten dus vele stoffen in verwerkt. Er bestaat een kans dat die chemische stoffen in het water of drankje terechtkomen. Maar geen zorgen, dit zijn maar kleine hoeveelheden en dus niet schadelijk.
Eenmalig PET (plastic) is in veel gevallen beter voor het klimaat dan eenmalig glas. Of dat zo is, hangt af van het gewichtsverschil tussen de verpakkingen: als de PET-verpakking minstens 6 keer lichter is dan eenmalig glas, is PET beter voor het klimaat. Dat blijkt in veel gevallen zo te zijn.