Gibraltar is een kleine rots met veel bezienswaardigheden op kleine oppervlakte.Aanrader ook om even naar Europe's point te gaan. Hier heb je schitterend uitzicht op de zee en Marokko. Deze beoordeling is de subjectieve mening van een Tripadvisor-lid en niet de mening van Tripadvisor LLC.
Beschikbaarheid en prijzen
In de Main Street wat een voetgangersdomein is, vind je alles van kleding tot kristal. Het heeft alle chique Engelse ketens maar ook boetieks met internationale merken. En je merkt dat de elektronische apparaten, alcohol en tabak in Gibraltar veel goedkoper zijn.
Het meest kenmerkende is natuurlijk de Rots van Gibraltar. Deze rots heeft diverse schitterende uitkijkpunten en op heldere dagen kunt u van hierop zelfs de kust van Afrika zien liggen. Het grootste gedeelte van de rots is beschermd natuurgebied en er groeien wel meer dan 600 verschillende soorten planten.
Om in Gibraltar te kunnen komen moet je fysiek een grens passeren, waar je grote kans hebt op paspoortcontrole. Verder is in dit overzees gebied een klein vliegveld te vinden, waarbij de doorgaande weg moet worden afgesloten zodat de vliegtuigen kunnen landen.
Visum. Voor Gibraltar is geen visum nodig.
Het gebied wordt zo lid van de Schengenzone zonder grenscontroles. Daarmee wordt vermeden dat de grens tussen Spanje en Gibraltar vanaf 1 januari, na het verstrijken van de overgangsperiode na de brexit, een EU-buitengrens wordt.
Op Gibraltar is de nationale munt de pond, maar betalen in euro's is ook geen enkel probleem. Op terrasjes en in restaurants wordt wel 8-13% meer verrekend wanneer je met de euro wil betalen. Wij adviseren om de auto een stuk voor Gibraltar aan de kant van de weg te zetten.
Zo zijn er eigenlijk maar twee manier om naar Gibraltar te reizen, dat is met het vliegtuig en dan nog alleen maar vanuit het Verenigd Koninkrijk en met de auto. Eenmaal aan de grens van Gibraltar zal je al merken dat autorijden in Gibraltar eigenlijk geen optie is.
De tijd in Gibraltar is 2 uur later dan in UTC en hetzelfde als in Amsterdam. De huidige tijdzone in Gibraltar is Central European Summer Time (CEST). Er is op dit moment zomertijd van toepassing in Gibraltar. De zomertijd in Gibraltar eindigt op 29 oktober 2023.
Je moet rechts rijden en links inhalen.
Amsterdam, 3 juli 2018 – Wil je naar een plek met uitzicht over drie landen en twee continenten? Dan moet je naar Gibraltar! Op deze hoge rots in het uiterste zuiden van Spanje is kort geleden de Skywalk geopend, een glazen uitkijkplatform waar je zowel Europa als Afrika ziet liggen.
Vanuit Spanje neemt u de N340 of de A7 (Cadiz - Malaga snelweg) naar Gibraltar. Bij knooppunt 119 rijdt u de N351 op. Deze leidt naar La Linea, een grensstadje tussen Spanje en Gibraltar. De grens is 24 uur per dag open.
De Straat van Gibraltar verbindt de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee, is ongeveer 60 kilometer lang en maximaal 44 kilometer breed.
Veiligheid. Gibraltar is een relatief veilige bestemming, toch dien je rekening houden met zakkenrollers en gauwdieven. Met name in het openbaar vervoer en in de buurt van de populairdere toeristische attracties zijn er criminelen actief.
Ook kan je Gibraltar goed met de auto bereiken, je kunt dan bijvoorbeeld parkeren in Linea de la Conception en vanaf daar lopend door de douane. Hou daarbij welk rekening de wachtrijen langer kunnen uitpakken, maar als je hier al aan gedacht hebt dan valt het vast alleen maar mee.
Dat mag u natuurlijk zelf weten. Maar neemt u geld of andere 'liquide middelen' mee met een waarde van € 10.000 of meer?Dan moet u meestal aangifte doen bij de Douane.
Pinnen in eurolanden
Betalen in winkels met je Nederlandse bankpas kost in eurolanden in principe niets extra. Heb je een betaalpas met het Maestro- of V Pay-logo, dan kun je gewoon pinnen als de winkel ook zo'n logo heeft. Als je geld opneemt is dat vaak ook gratis.
Aangezien Spanje binnen het Schengengebied valt, hoeft u uw pas niet op wereldstand te zetten. Met de meeste Nederlandse bankpassen kunt u in het buitenland maximaal €500 per dag opnemen, omdat u binnen de eurozone pint hoeft u hier geen kosten over te betalen.
Twee keer hebben de inwoners van Gibraltar gestemd tegen aansluiting bij Spanje. Dit deden zijn in referenda in 1967 en in 2002. In Gibraltar leven Engelsen, Spanjaarden, Marokkanen, Maltezen en andere volkeren samen. De officiële taal is nog steeds Engels, ook al worden er ook veel andere talen gesproken.
De berberaap komt voor in Marokko, Algerije en op de rots van Gibraltar, waarvan de meesten in het Atlas- en Rifgebergte in Marokko leven. De berberaap leeft dan ook het liefst in een gebied met bergen en kliffen, maar komt ook in het dal voor. Vooral in cederbossen, maar ook andere type bossen, zijn ze te vinden.