Genève (Frans: Genève; Arpitaans: Geneva; Duits: Genf; Italiaans: Ginevra; Reto-Romaans: Genevra) is een stad in Zwitserland. Het is na Zürich de grootste stad van het land.
Frans (22.5 %)
In het westen van het land, in Suisse romande, wordt Frans gesproken. 4 kantons zijn Franstalig: Genève, Waadt, Neuenburg en Jura. 3 kantons zijn tweetalig: in Bern, Freiburg en in Wallis wordt Duits en Frans gesproken.
Zwitserland is een land in het westen van Europa. Het grenst aan Duitsland, Frankrijk, Italië en Oostenrijk. Het is een land zonder officiële hoofdstad, maar Bern geldt in de praktijk als bondsstad.
Is Genève een dure stad? De gemiddelde prijzen in Genève zijn hoger dan in Nederland. Als je je boodschappen doet in Genève moet je er 1.51 keer meer voor betalen dan in Nederland.
Voor koffie liefhebbers: cappuccino koffie 4.90 EUR (4.70 CHF) en espresso 3.50 EUR (3.30 CHF). Meer informatie over het maaltijdbudget vindt u in onze: Reiskosten gids. Hoeveel kosten sigaretten in Zwitserland? Sigaretten zijn duurder in Zwitserland dan in Nederland.
Daar hebben veel mensen last van: toeristen zijn meer kwijt voor hun vakantie in de bergen, de Zwitserse industrie ziet zijn afzet inzakken en de gewone Zwitser rijdt inmiddels graag een flink eind om in de buurlanden boodschappen te doen. De Zwitserse frank is een sterke munt en de Zwitsers zijn daar trots op.
Zwitserland en Noorwegen zijn de duurste vakantielanden. In Zwitserland liggen de prijzen van restaurants en hotels het hoogst van heel Europa: zo'n 67 procent hoger dan gemiddeld. Ook voedingsmiddelen zijn er veruit het duurst.
Bespaar op souvenirs en winkelen. Ga in warenhuizen als Manor en Loeb of in supermarkten op zoek naar souvenirs. Dat is vaak goedkoper dan in souvenirwinkels. Het kan veel goedkoper dan Zwitserse zakmessen of horloges: denk aan chocoladerepen of andere Zwitserse lekkernijen.
Veiligheid Zwitserland
Zwitserland staat bekend als een van de veiligste vakantielanden. Er zijn hier dan ook geen bijzondere veiligheidsrisico's en er vindt vrijwel geen criminaliteit plaats. Ook de bondsstad Bern en de populaire steden Zürich en Genève zijn erg veilig.
Genève is de op een na grootste stad van Zwitserland en is bekend vanwege de vele luxewinkels, horloges en zakmessen. De stad ligt op de plek waar de Rhône uit het Meer van Genève richting de Middellandse Zee stroomt. Meer dan 40% van de inwoners komt niet uit Zwitserland.
Er zijn enkele gerechten en specialiteiten zoals fondue, Älplermagronen of chocolade, die typisch Zwitsers zijn. Van een eigen Zwitserse keuken kun je echter nauwelijks spreken. Er is een keuken met Berner schotel en Berner rösti. Een keuken met Waadtlandse saucisson en lookgroente.
In een wat afgelegen dorpje kun je al een behoorlijke woning kopen voor 300.000 euro. In steden en bekende toeristische skigebieden kunnen de prijzen wel wat duur uitvallen. In zulk soort gebieden betaal je wel vier keer zoveel. Als niet- Zwitser komt er behoorlijk wat bij de koop van een woning kijken.
Omdat Zwitserland geen lid is van de Europese Unie, vragen veel mensen zich af of er een visum nodig is bij een verhuizing naar Zwitserland. In principe kunt u als Nederlander Zwitserland zonder visum bezoeken. Verblijft u echter langer dan drie maanden, dan moet u een verblijfsvergunning regelen.
Alle grote warenhuizen, veel winkels, hotels en restaurants en souvenirwinkels accepteren de euro als betalingsmiddel. Het wisselgeld krijg je echter in Zwitserse franken. Wij raden je aan om Zwitserse franken bij pinautomaten te pinnen of met EC-kaart of creditcard te betalen.
Waar u in Zwitserland ook eet, het zal u zeker smaken! Het middageten wordt in de regel gebruikt tussen 12 en 14 uur, in enkele restaurants ook al iets vroeger. Het avondeten wordt meestal vanaf 18 uur tot 21.30 uur geserveerd.
De Zwitserse keuken is veelzijdig en omvat heel veel verschillende gerechten, waardoor de prijzen ook variëren. Lunchmenu's zijn met 25 tot 30 CHF voordeliger dan avondeten. 's Avonds betaal je voor een hoofdgerecht "à la carte" tussen de 20 en 50 CHF.
De meeste Zwitserse banken bieden buitenlanders de mogelijkheid om een spaarrekening te openen. Zij stellen wel als voorwaarde dat je de spaar- of bankrekening persoonlijk opent. Hierbij vraagt de Zwitserse bank naar je paspoort, dus zorg dat je deze bij de hand hebt.
Naast het bankgeheim heeft Zwitserland zijn welvaart ook te danken aan haar sterke munt: de Zwitserse Frank. De Zwitsers betalen al eeuwen lang met deze munteenheid, die tot één van de sterkste eenheden ter wereld behoort.
De prijzen in de supermarkten in Zwitserland zijn zeker hoger dan in Nederland of België, maar niet extreem (zeker niet als je bij de Lidl shopt). Hou rekening met ongeveer 10-20% meer dan je gewend bent. Uit eten is wel erg duur.
Geschiedenis van de betrekkingen
In 1992 stemde Zwitserland in een referendum tegen toetreding tot de Europese Economische Ruimte (EER). De positie van Zwitserland ten opzichte van de EU werd hierdoor extra bijzonder. Deze verkiezingsuitslag had tot gevolg dat de EU en Zwitserland begonnen met onderhandelingen.
Ook kunt u chocolade in ontelbare groottes, vormen en smaken kopen om zelf van te snoepen of om cadeau te geven. Andere uitstekende producten zijn: kleding, borduurwerk, mooie zakdoeken, zakmessen, houtsnijwerk, keramiek en andere handgemaakte voorwerpen, maar ook antiquiteiten en kunstboeken.