Metformine is voor de meeste personen met diabetes de voorkeursbehandeling. Bij langdurig gebruik verlaagt metformine het risico op hart- en vaatzieken. Bovendien loop je met metformine geen risico op een hypoglycemie (te lage bloedsuikerspiegel) en remt het een gewichtstoename.
Het drinken van zwarte of groene thee kan het risico op diabetes type 2 verlagen. Thee zonder suiker is ook goed voor mensen met diabetes en mensen die willen afvallen, omdat er geen koolhydraten en calorieën in zitten. Het beste is zwarte of groene thee, want die verlagen de bloeddruk en de kans op een beroerte.
Veelgestelde vraag. Is diabetes te genezen? Diabetes is een chronische aandoening, je kunt er dus niet van genezen.
Uit onderzoek van het LUMC, TNO en zorgverzekeraar VGZ blijkt dat bijna 40 procent van de mensen met diabetes type 2 van hun ziekte af kunnen komen. Dat is dus bijna de helft! Doordat patiënten minder insuline en medicijnen nodig hebben, kan bijna drie miljard euro worden bespaard.
Wat diëtist Harriët Verkoelen betreft is de stelregel: meer groente, minder fruit bij diabetes type 2. Fruit zorgt er namelijk voor dat je bloedsuikers de hoogte in vliegen, legt ze uit. Zeker als je een banaan of trosje druiven (125 gram) neemt waar al snel vier suikerklontjes inzitten.
Bij mensen met diabetes en een gezond gewicht, lijken magere en halfvolle zuivelproducten geen ander effect te hebben dan volle zuivel. Kies in ieder geval melkproducten (zoals yoghurt en kwark) zonder toegevoegde suikers.
Zoals gezegd, spelen vrije radicalen een rol in de verergering van complicaties bij diabetes. Ook de antioxidatieve kracht van zwarte knoflook bleek sterker dan die van verse. Zwarte knoflook heeft ongeveer de antioxidatieve kracht van vitamine C. Verse knoflook ligt daar iets onder.
Er is geen goed wetenschappelijk bewijs dat het eten van kaneel helpt om de bloedsuiker te verbeteren. Het gebruiken van kaneel om je bloedsuiker stabiel te houden is daarom niet aan te raden. Het is onduidelijk of kaneel een rol speelt bij het regelen van de bloedsuiker.
Bij diabetes type 1: omdat honing een effect heeft op de bloedsuikerspiegel (alvleesklier) en de lever (die bij een overmaat fructose omzet in vet) is honing niet echt bevorderlijk voor een diabeet: alvleesklier en lever zijn bij hen immers al overbelast.
Eén van de grootste voordelen van koffie is dat het je bloedsuikerspiegel omlaag haalt en het risico op diabetes type 2 vermindert. Onder andere dankzij de antioxidanten.
Per dag kunt u een glas tomatensap of groentesap drinken zonder er iets anders voor weg te laten. Meerdere glazen hebben wel invloed op de bloedglucose. Let op: Fruitdranken en sap soorten waar op de verpakking de term "light" staat of 'zonder toegevoegd suiker', leveren minder koolhydraten dan de gewone varianten.
Hartig beleg bevat geen koolhydraten. Kies bijvoorbeeld voor: kaas, smeerkaas, cottage cheese/Hüttenkäse, Zwitserse strooikaas. Of kies voor vleeswaren. Magere soorten hebben hierbij de voorkeur, omdat vette soorten veel verzadigd (ongunstig) vet bevatten.
Kurkuma wordt veel gebruikt in de Oosterse keuken en staat ook wel bekend als Indiase geelwortel of koenjit. Kurkuma bevat de stof curcumine, een antioxidant. Deze stof zou de gevoeligheid voor insuline verbeteren en helpen bij te hoge bloedsuikers. Ook zou het helpen om diabetes type 2 te voorkomen.
Een goede bloedsuiker voor 's ochtends als u nog niet gegeten of gedronken heeft is: tussen 4,5 en 8. Dit heet de nuchtere bloedsuiker. Na het eten gaat uw bloedsuiker omhoog. Een goede bloedsuiker voor 2 uur na het eten is: lager dan 9.
Bedenk dat paracetamol (in andere landen vaak aangeduid als acetaminophen) sommige continue glucosesensoren kan beïnvloeden en dan een 'vals hoge waarde' kan geven. Deze waarde is dan 1-5 mmol/l hoger dan de werkelijke glucosewaarde in het bloed.
Eet niet te veel rood en bewerkt vlees. Kies bij voorkeur voor mager, wit onbewerkt vlees zoals kipfilet. Voor mensen met diabetes vergroot bewerkt rood vlees de kans op complicaties, zoals hart- en vaatziekten.
Wel staat vast dat ceylon kaneel ontstekingstremmende effecten heeft. Zo kan het de bloeddruk onder controle houden en draagt het bij aan een gezonde hartfunctie. Verder heeft het volgens de wetenschap ook invloed op je bloedsuikerspiegel, wat belangrijk is voor mensen met bijvoorbeeld PCOS of diabetes.
Kaneelsmaken en kleuren
Ze smaken uiteraard allebei naar kaneel, maar er zijn verschillen. Zo heeft cassia een wat scherpere en bittere smaak en is Ceylon kaneel daarentegen subtiel, warm en aangenaam. De kleur van deze specerijen is ook verschillend; Ceylon kaneel heeft een lichtbruine kleur en cassia een dieprode.
Door ongezoete yoghurt te eten verklein je de kans op diabetes type 2. Uit onderzoek blijkt dat mensen die 60 gram yoghurt per dag eten een 15% lager risico hebben op het krijgen van diabetes type 2. In vergelijking met mensen die minder dan 10 gram yoghurt per dag eten.
Witte rijst verhoogt de kans op diabetes type 2 meer dan bruine rijst. Maar de ene rijstkorrel, wit of bruin, is de andere niet. En het maakt voor de bloedsuiker na de maaltijd ook uit hoe je je rijst kookt en eet.
Drie porties per week
Uit het onderzoek bleek dat mensen die drie keer per week een portie blauwe bessen, druiven, appels en peren eten minder risico hebben op diabetes type 2. Het voordeel van deze soorten fruit kan zitten in verschillende stoffen in fruit, zoals de zogeheten antocyanen.
Hoe kun je al simpel koolhydraten beperken? Hoeveel koolhydraten je moet eten, hangt af van je eetpatroon en je energieverbruik. Stel, je eet vijf boterhammen, een flinke avondmaaltijd en een paar tussendoortjes zoals fruit of een biscuitje en zuivel. Dat is al snel 160-180 gram koolhydraten per dag.
Voor mensen met diabetes heeft dit dus geen tot weinig gevolgen. Pindakaas en andere notenrijke producten staan voor diabetespatiënten zelfs bekend als ontzettend gezonde voedingskeuzes. Mocht je het niet zeker weten (ieders situatie is immers anders), dan is het goed om je dokter of voedingsdeskundige te raadplegen.