640.000 huishoudens hebben geen aansprakelijkheidsverzekering: risico voor jezelf en voor anderen. Honderdduizenden Nederlanders riskeren grote financiële problemen voor zichzelf en voor anderen doordat ze geen aansprakelijkheidsverzekering hebben afgesloten.
Schade claimen
Uit recent onderzoek van het Verbond van Verzekeraars blijkt dat ongeveer 92% van alle Nederlanders een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) heeft. Toch dienen zij maar zelden een claim in.
De particuliere aansprakelijkheidsverzekering is niet wettelijk verplicht. Het is alleen wel aan te raden om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Zeker met kleine kinderen en huisdieren zit een ongelukje in een klein hoekje.
Je wordt aansprakelijk gesteld voor de schade maar je bent niet verzekerd. Omdat je geen aansprakelijkheidsverzekering hebt dien je de schade uit eigen zak te betalen. Deze schade kan hoge kosten met zich meebrengen wanneer je niet verzekerd bent.
In tegenstelling tot de basiszorgverzekering en de WA-verzekering voor autorijders, is de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren niet wettelijk verplicht. Maar volgens de Consumentenbond is een AVP wel een moréle verplichting. Die hoort in ieders basispakket van financiële diensten.
Basisverzekering verplicht
Wie in Nederland woont of werkt, moet een basisverzekering afsluiten. U verzekert u daarmee voor zorg uit het basispakket. Denk aan de huisarts, het ziekenhuis, de psychiater en de apotheek. De overheid stelt vast wat er in het basispakket van de zorgverzekering zit.
In de meeste gevallen kun je als ouder je kind meeverzekeren op je aansprakelijkheidsverzekering tot zijn of haar 27e levensjaar. De voorwaarde is dat je kind thuis woont, of uit huis woont en studeert. Je kind mag dan niet getrouwd zijn. Vraag deze voorwaarden altijd voor de zekerheid na bij je verzekeraar.
Voordelen en nadelen verzekering
De voordelen van een levensverzekering zijn dat je jouw nabestaanden niet zonder iets achterlaat bij overlijden en je zit niet iedere maand vast aan een geldbedrag, zoals bij de schadeverzekering wel is. Nadeel is dat je geen geld krijgt als je op de afgesproken datum nog leeft.
Iemand is aansprakelijk voor jouw schade als hij onrechtmatig tegenover jou heeft gehandeld (“onrechtmatige daad”). Van een onrechtmatige daad is ondermeer sprake als de dader een fout heeft gemaakt die hem kan worden verweten, bijvoorbeeld bij een onzorgvuldige handeling of bij grove nalatigheid of onoplettendheid.
Aansprakelijkheidsverzekering afsluiten: waar let je op? Verzeker je voor een bedrag van minimaal €1,25 miljoen. Kies daarbij een aansprakelijkheidsverzekering zonder eigen risico. Dat kost niet veel extra premie en je komt niet alsnog voor vervelende verrassingen te staan.
WA staat voor wettelijke aansprakelijkheid, deze verzekering is verplicht voor iedereen die een motorvoertuig heeft. Met een WA verzekering ben je verzekerd voor schade die je met jouw auto/voertuig veroorzaakt. WA is dus een onderdeel van de autoverzekering.
Een wa-verzekering biedt geen dekking voor schade van uw eigen hond, kat of ander huisdier aan uw eigen spullen. U heeft namelijk zelf de beslissing gemaakt om een huisdier te nemen en volgens de verzekeraars is dit het risico dat u daarbij loopt.
De verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid bijvoorbeeld is verplicht voor elk motorvoertuig waarmee u op de openbare weg komt: auto, motor, speed pedelec, scooter, kampeerauto, … Een bestuurdersverzekering is daarentegen niet verplicht.
Tegenpartij zonder verzekering
Mogelijk heeft de tegenpartij geen aansprakelijkheidsverzekering. In dat geval kan de tegenpartij dus geen claim indienen bij een verzekering. De meest eenvoudige oplossing is om te gaan praten met de tegenpartij en te proberen of jullie samen tot overeenstemming kunnen komen.
Wij Nederlanders hebben gemiddeld acht verschillende polissen, dit is meer dan in welk land ook. In een krantenbericht uit het Financieele Dagblad stond dat de gemiddelde Nederlander ongeveer 4,2 procent van zijn inkomen uitgaf aan verzekeringen.
Je sluit een aansprakelijkheidsverzekering af, omdat je jezelf en jouw gezin wilt beschermen tegen het risico van aansprakelijkheid. Je kan namelijk verantwoordelijk gesteld worden wanneer iemand door jouw schuld gewond raakt. Maar ook als je per ongeluk andermans bezittingen beschadigt. Met als gevolg een schadeclaim.
Verjaringstermijn voor aansprakelijk stellen
Is de Wet Aansprakelijkheid Motorvoertuigen (WAM) van toepassing, dan is de verjaringstermijn drie jaar. De verjaring kan gestuit worden door zo snel mogelijk naar de voor het ongeval aansprakelijke persoon een aangetekende brief te sturen.
Ben je het niet eens met de tegenpartij, probeer dan met getuigen te komen bij de verzekeraar. Maak ook zoveel mogelijk foto's van de schade en de situatie. Kom je er niet uit, vraag juridische hulp of schakel je rechtsbijstandverzekeraar in.
Tussen de schadeveroorzakende gebeurtenis en de schade moet een causaal verband bestaan. Dit houdt in dat er een oorzakelijk verband bestaat tussen de schade en de gebeurtenis; alleen de schade veroorzaakt (direct of indirect) door de gebeurtenis komt voor vergoeding in aanmerking.
Brief van het CAK: sluit een zorgverzekering af
Als u niet verzekerd bent, stuurt het CAK u daarover een brief. U moet dan binnen 3 maanden een zorgverzekering afsluiten of aantonen dat u zich niet hoeft te verzekeren (bijvoorbeeld wegens gemoedsbezwaren). Doet u dat niet, dan krijgt u een boete.
Van de ruim 13,5 miljoen Nederlanders die premieplichtig zijn voor de zorgverzekering is 1,7 procent aangemerkt als wanbetaler. Dat zijn bijna 230.000 personen (peildatum: 31 december 2017).
In sommige gevallen is het mogelijk vrijwillig een WW-verzekering af te sluiten. Dit kan als u vanwege uw werk niet verplicht verzekerd bent voor de WW. De werkloosheidsverzekering van UWV biedt dan toch een inkomen als u inkomen verliest door werkloosheid.
Zolang je studeert of in de beroepsinschakelingstijd zit (de vroegere 'wachttijd'), kan je tot je 25ste verzekerd blijven door de ziekteverzekering van je ouders. Is je beroepsinschakelingstijd voorbij of vind je werk dan moet je jezelf aansluiten bij een erkende verzekeringsinstelling.
Ben je klaar met studeren en woon je niet meer thuis? Dan moet je een eigen aansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Ook als je ouder bent dan 27 moet je je eigen aansprakelijkheidsverzekering afsluiten, ook als je nog thuis woont of studeert. Je valt dan niet meer onder de dekking van de verzekering van je ouders.
Maar zodra je een aansprakelijkheidsverzekering aanvraagt, wordt er gevraagd wat je gezinssituatie is. De verzekering geldt namelijk gelijk voor je gezinsleden. Dus ook als jouw partner of kind schade bij een ander aanricht, dan zijn jullie daarvoor verzekerd.