Gember bevordert de spijsvertering, helpt bij een opgeblazen gevoel en werkt positief voor de stoelgang. Althans, daar staat het om bekend.
Gember is goed voor je darmen en maag
Ook draagt gember bij aan een betere peristaltiek. Dit zijn de samentrekkende bewegingen van je maag en darmen. Dankzij deze eigenschappen helpt gember brandend maagzuur, verstoppingen en een opgeblazen gevoel tegen te gaan!
Maar het is bij iedere persoon anders, dus ervaar vooral zelf je grens. Overmatig gebruik kan problemen geven met je maag en/of darmen. Als je te veel neemt kan gember hartkloppingen en uitdrogingsverschijnselen veroorzaken en bij een te hoge dosis kun je zelfs slaperig, duizelig of verward raken.
Het assortiment kruidentheeën die hun nut reeds bewezen bestaat uit thee van de senna-plant, munt-, gember-, paardenbloem-, zwarte, en kamillethee. Zulke smaakjes vind je in bijna elk land ter wereld, waardoor je een eerste middel tegen constipatie vrijwel altijd ter beschikking hebt.
Welke thee bevordert de stoelgang? Theesoorten met lapacho (ook wel pau d'arco genoemd), cayennepeper of ingrediënten zoals komijnzaad, gember en kurkuma bevorderen de natuurlijke stoelgang; theemelanges met (een deel van) deze ingrediënten zijn dus echt natuurlijke stoelgangthee.
Elke dag 1,5 tot 2 liter drinken helpt om verstopping tegen te gaan. Water, koffie en thee zijn een goede keuze. Omdat vezels vocht binden, kunnen ze namelijk alleen goed hun werk doen als je ook voldoende drinkt. Drink je te weinig, dan kan dat zorgen voor harde en droge ontlasting.
Volkorenbrood, groente, fruit, noten en peulvruchten zijn goede bronnen van vezel. Vezels werken in de darm als een soort spons waardoor ze water opnemen. Zo zorgen ze voor een soepele ontlasting en geven volume aan de ontlasting. Ook zorgen vezels ervoor dat de darmen in beweging blijven.
Kruiden: Anijs, koriander, venkel, karwij tegen winderigheid en laxeerthee van vuilboombast of senneblad (obstipatie) of -peul (kortdurend), kalmoes.
Oplosbare vezels zitten vooral in groente, fruit en peulvruchten. Ze stimuleren de darmbeweging en zorgen voor een soepele en volumineuze ontlasting. Niet-oplosbare vezels bevinden zich voornamelijk in volkoren graanproducten, met name in tarwe.
Daarnaast verhoogt gember de maagcontracties (samentrekking) waardoor de maaginhoud sneller naar de darmen vloeit.Hierdoor verdwijnt je opgeblazen gevoel sneller af en kan het als natuurlijk middel werken tegen brandend maagzuur. Een absolute aanrader dus om na het eten een kopje gemberthee te drinken.
Ook gember is een fijn hulpmiddel voor een fijne nacht. Gember kalmeert namelijk je maag en darmen.Zo kunt je je eten makkelijker en sneller verteren en dus val je sneller in slaap. Een kopje gemberthee doet wonderen!
Gember ondersteunt de spijsvertering, ontspant de darmen en zorgt ervoor dat de transit beter verloopt. Ook bij misselijkheid helpt gember goed. Als je te veel gegeten hebt en daardoor achterblijft met een vol gevoel, is gember een goede keuze.
Bij gebruik van gember, vooral in poedervorm, worden soms brandend maagzuur, maaglast, diarree en verhoogde menstruele bloeding gerapporteerd (1,2).
Volwassenen mogen in principe niet meer dan 4 gram gember per dag innemen. Met de gember extract capsules van APB zit je aan een fijne hoeveelheid, namelijk 400 mg pure gember. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is 2 capsules.
Gember kan een positief effect op de gezondheid hebben. Hoe zit het met gember en een hoge bloeddruk? Deze specerij kan de bloeddruk verlagen maar beïnvloedt ook de werking van bloedverdunners.
Yoghurt. Bekend van de reclame waar mensen met een hemelse glimlach een klein bekertje yoghurt voor hun navel houden. Met een reden: de probiotica in yoghurt zorgen er volgens een wetenschappelijk onderzoek voor dat mensen gemiddeld 1,3 keer per week vaker poepen. Indrukwekkend.
De volgende vezelrijke voedingsmiddelen zijn ten sterkste aan te bevelen: Volle granen (gerst, rogge, bulgur, tarwezemelen, haverzemelen en havervlokken enz.) Peulvruchten (spliterwten, kikkererwten, linzen, rode en witte bonen enz.) Rijp vers fruit (kiwi, peer, mango, guave, meloen, frambozen enz.)
Koffie heeft een licht laxerende werking, wat voornamelijk komt door cafeïne. Cafeïne stimuleert de peristaltiek. Dit is de knijpende beweging die ervoor zorgt dat voedsel vooruit wordt geduwd in het maag-darmstelsel of urine in de ureter.
Ongewenst verlies van ontlasting kan verschillende oorzaken hebben: Verzwakte bekkenbodemspieren. Beschadiging van de kringspier van de anus. Dit kan bijvoorbeeld zijn ontstaan bij een bevalling of door operaties aan de anus of endeldarm.
In bananen zitten veel vezels: per stuk zo'n 3 gram. Ter vergelijking, in een appel zit 2,5 gram vezels en in een mandarijn 0,5 gram vezels. Door de vezels gaan bananen, in combinatie met voldoende vocht, verstopping juist tegen. Voor een goede stoelgang kun je dus met een gerust hart een lekkere banaan opeten!
Bij bijna elke persoon die een westers dieet volgt, zijn de afvalproducten zich langzaam aan het ophopen in het lichaam, in het lichaamsvet, in de spieren, de organen, bijna overal in. Naar schatting heeft de gemiddelde westerling maar liefst 3 tot 4,5 kilo giftig fecaal afval (ontlasting) in zijn darmen.
Bisacodyl is een laxeermiddel dat heel snel werkt. Een zetpil werkt vaak al binnen 20 minuten. Als je een tablet met bisacodyl slikt, dan merk je het effect na ongeveer 6-12 uur. Gebruik bisacodyl niet langer dan 3 dagen achter elkaar.
Volkoren graanproducten, noten, zaden, peulvruchten, groente en fruit bevatten flink wat goede vezels. Zij voeden je darmflora en zorgen voor een diverse hoeveelheid darmbacteriën. Geef ze dus maar een prominente plaats op je bord.
Zelfs als je al enige dagen geen ontlasting hebt, is dit geen reden tot behandeling. Je hoeft pas maatregelen te nemen als je klachten hebt (pijn, druk, opgeblazen gevoel). Als ondanks vezelrijke voeding de stoelgang niet beter wordt, kun je eventueel een laxeermiddel gebruiken.