Gevolgen van gehoorschade, zoals tinnitus, is niet te genezen. Daarom is het heel belangrijk om gehoorschade zoveel mogelijk te voorkomen. Simpelweg gezegd kunt u dit doen door uw oren te beschermen. Hou rekening met de geluiden waar u uw oren aan blootstelt, investeer in gehoorbescherming en gun uw oren rust.
Bij plotselinge doofheid met een onbekende oorzaak kan het gehoor vanzelf herstellen. Dat gebeurt bij ongeveer 30% procent van de patiënten. Bij ongeveer 30% van de patiënten verbetert het gehoor wel enigszins maar is de restschade zo groot dat het herstel in de praktijk weinig of niets oplevert.
Vaak is de gehoorschade slechts tijdelijk. Het geluidsniveau was dan wel vaak al zodanig hard dat het oor een flinke hersteltijd nodig heeft. Verondersteld wordt dat wanneer dit zeer regelmatig gebeurt het oor dan wél permanente gehoorschade oploopt.
Anders dan vogels en vissen kunnen zoogdieren deze haarcellen niet zelf herstellen. Bij de nieuwe aanpak worden cellen in het oor geherprogrammeerd door het blokkeren van 'Notch', een proteïne dat voorkomt dat stamcellen in het slakkenhuis zich omzetten in sensorische haartjes.
Heb je wel eens een piep in je oren na het uitgaan? Dat is een eerste teken van gehoorschade. Die piep gaat meestal vanzelf weer over. Maar het kan ook een blijvende piep of ruis worden.
Als je na harde geluiden, bijvoorbeeld tijdens het stappen, steeds terugkomende oorklachten hebt, dan zijn dit meestal de eerste tekenen van gehoorschade. Pijn in je oor wordt het meest veroorzaakt door een verstopping in de buis van Eustachuis.
Het continu horen van een piep of ruis heet tinnitus. Andere vormen van gehoorschade zijn overgevoeligheid voor geluid (hyperacusis), vervorming van geluid (distortie) en geluiden links en rechts verschillend waarnemen (diplacusis).
Tinnitus is een vorm van gehoorschade. Mensen met deze aandoening horen geluiden zonder dat ze er zijn. Deze geluiden lopen sterk uiteen, maar de bekende 'piep in het oor' is een bekende. Er zijn ook mensen die een fluit, zoemend geluid of een suis horen.
Je zet radio en TV steeds luider. Je moet vaak vragen om iets te herhalen. Mensen lijken steeds onduidelijker te praten. Het kost moeite om iemand die stil praat, die zich achter je of die zich in een andere ruimte bevindt, te verstaan.
Er is meestal geen behandeling die oorsuizen geneest, maar er zijn wel een aantal mogelijkheden die sommige mensen verlichting kan bieden. Bij slechthorendheid kan een hoortoestel helpen. Wanneer je geluiden uit de omgeving beter hoort, overstemmen deze het oorsuizen. Het tinnitus wordt als het ware teruggedrongen.
Over het algemeen blijkt tinnitus niet erger te worden. De psychische toestand van een persoon met tinnitus heeft wel invloed op de sterkte van het geluid en de irritatie (hinder) die dit geluid oplevert. Tijdens een rustigere periode hebben mensen vaak minder last van de tinnitus.
Zijn de geluiden hard of zacht? Door je oren te trainen in het luisteren en focussen op verschillende muzikale geluiden, kan je je beter concentreren op de alledaagse geluiden om je heen. Daarnaast is het leren bespelen van een instrument een geweldige manier om je muzikale training uit te breiden.
Acuut betekent dat de beschadiging vrij plots ontstaat met als gevolg geheel of gedeeltelijk gehoorverlies of abnormaal geluid in het oor (oorsuizen of tinnitus). De sterkte van geluid wordt uitgedrukt in decibels (dB). Boven de 165 dB kan de druk op het trommelvlies zo hoog zijn dat het scheurt.
Er is meestal geen behandeling die oorsuizen geneest. Door te leren omgaan met oorsuizen kunnen de klachten wel minder erg worden. Eventueel kan een psycholoog daarbij helpen. Soms komt oorsuizen door een verkoudheid.
Tinnitusgeluiden kunnen constant zijn, maar ze kunnen soms ook (tijdelijk) luider of minder luid en ook even helemaal weg zijn. Ook doet het zich voor dat de tinnitus in één oor wordt waargenomen en dan later in beide oren. Ook geven mensen met tinnitus aan dat er soms een geluid of piep bij komt of juist verdwijnt.
Alle klachten waarbij mensen aangeven dat zij fluiten, zoemen, gesis, brommen of een ander geluid 'horen', zonder dat dit daadwerkelijk buiten het hoofd aanwezig is, valt onder de noemer tinnitus. Een andere benaming van tinnitus is oorsuizen.
Gun je oren rust! Ook al heb je oordoppen in, blijf niet de hele avond in een luide omgeving hangen. Neem af en toe een pauze en laat je oren tot rust komen. Een 'oorpauze' zal de kans op gehoorschade en oorsuizen aanzienlijk doen verminderen.
Het langdurig dragen van een koptelefoon of oortjes kan voor onherstelbare gehoorschade zorgen. Oók als je de muziek niet hard zet. Kno-artsen maken zich er grote zorgen over; ze zien de problemen met gehoorschade bij jongeren toenemen.
Voor deze reconstructie/ overbrugging gebruikt de KNO-arts meestal kunstmaterialen (zoals Titanium of Teflon, zie afbeelding 4) en soms eigen botweefsel van uzelf. Na een operatie waarbij de continuïteit van de gehoorbeenketen is hersteld, mag u de eerste vier weken niet sporten en zwaar werk doen.
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie ligt het aantal mensen dat kampt met gehoorproblemen op 466 miljoen. Indien er niet tijdig wordt ingegrepen kan dit cijfer zelfs stijgen tot 630 miljoen tegen 2030, en 900 miljoen tegen 2050. De afgelopen 10 jaar is gehoorverlies over het algemeen zeer sterk toegenomen.
Matig gehoorverlies (41-60 dB HL): Moeite met het horen en/of verstaan van spraak op een normaal niveau van luidheid, zelfs in een rustige omgeving. Ook een telefoongesprek kan slecht of helemaal niet te horen zijn.
Tinnitus-behandeling
Dit kan witte ruis, een specifiek maskerend geluid, zachte muziek of een op maat gemaakt geluid zijn. Veel hoortoestellen bieden tegenwoordig geluidstherapie. Aangezien tinnitus en gehoorverlies vaak samen gaan, is een modern hoortoestel een goed middel om tinnitus te behandelen.
Mensen kunnen tonen horen van 20 tot 20.000 Hz. Dat is een enorm bereik, maar daarbinnen is het gehoor niet overal even gevoelig. Het beste horen we tussen 100 en 5.000 Hz.