Gemengd gehakt is niet opgenomen in de warenwet en heeft daarom geen specifieke regelgeving. In de norm wordt er vaak een combinatie van 70% rundvlees en 30% varkensvlees gebruikt.
Gehakt is – traditioneel – gemalen vlees. Meestal is het gemaakt van rundvlees of varkensvlees, maar ook van kippenvlees, of schapenvlees kan gehakt gemaakt worden. Ook een mengsel van vleessoorten is mogelijk.
Rundergehakt is gemaakt van 100% vermalen rundvlees van restdelen, bijvoorbeeld de nek, schouder, buik, en soms ook het vlees rond de ribben. Het bestaat normaliter voor 80% uit rundvlees en 20% rundervet. Dit laatstgenoemde percentage mag volgens de warenwet oplopen tot 25%.
Gehakt. Gehakt is gemalen vlees dat afkomstig kan zijn van meerdere delen van de koe. Rundergehakt mag maximaal 25 gram vet per 100 gram vlees bevatten, mager rundergehakt maximaal 15 gram.
Er zijn vijf delen van het varken die eetbare stukken opleveren: varkens schouder, varkensbuik, varkenslende, varkenskont (of ham) en de kop . Van die delen kan de slager worst, spek, spare ribs, brisket, ribs, steaks, varkenskoteletten, varkenskoteletten, coppa, presa, secreto en ossenhaas aanbieden.
Gehakt, buiten Noord-Amerika gehakt of gehakt vlees genoemd, is vlees dat fijngehakt is door een vleesmolen of een hakmes. Een veelvoorkomend type gehakt is rundergehakt , maar veel andere soorten vlees worden op een vergelijkbare manier bereid, waaronder varkensvlees, kalfsvlees, lamsvlees, geitenvlees en gevogelte.
Zo telt een portie mager ongekruid kalfsgehakt het laagst aantal calorieën, maar bevat evenveel ongekruid rundergehakt het minste vet. Kippengehakt komt op de derde plaats. Het is iets vetter dan kalfs- of rundergehakt, maar is ideaal ter afwisseling.
Een hamburger of burger is een samengeperste schijf gemalen rundergehakt aangemaakt met gesnipperde ui of knoflook en specerijen die gebakken of gegrild geserveerd wordt tussen een broodje.
Gehakt kan je eigenlijk van elke vleessoort maken. Dus ook van gevogelte en visvlees. De bekendste soorten gehakt worden gemaakt van rundsvlees, varkensvlees, kalfsvlees en kippenvlees. Maar je kan ook gehakt maken van lamsvlees, geitenvlees, wild, kalkoen, enzovoort.
Ingrediënten en additieven
Gehakt: bevat meestal extra ingrediënten zoals vetten, water of soja om de smaak en textuur te verbeteren. Gehakt: gemaakt van 100% vlees zonder toegevoegde ingrediënten , wat resulteert in een puurdere smaak.
De meeste vleesvervangers hebben sojabonen als belangrijkste grondstof, vaak in combinatie met eiwitten uit bijvoorbeeld tarwe of ei. Veel kant-en-klare vleesvervangers zijn rijk aan eiwitten, maar bevatten ook veel verzadigde vetten en zout. Net als bewerkt vlees maakt dat veel vegaproducten minder gezond.
Welke stukken moet u gebruiken? Dit hangt af van de smaak en het vetgehalte dat u wilt dat uw gehakt heeft. Als u de klassieke 80/20-verhouding van vlees tot vet wilt, zijn schouderstukken optimaal . Voor een rijkere 75/25-mix kunt u een mix van vettere stukken gebruiken, zoals borst, schenkel, korte ribben of goed gemarmerde biefstukstukken.
Halalvlees is uitgebloed vlees van een beperkt aantal dieren, die geslacht worden bij het aanroepen van Allah. Dit is bij een beperkt aantal dieren toegestaan, en bijvoorbeeld niet bij varkens, kikkers, roofdieren, ratten, enzovoorts.
Salami is in de meeste gevallen bewerkt en gerijpt vlees dat van een varken komt. De meeste soorten salami bestaan uit een combinatie van varkensvlees en zout, maar er is ook een enkele soort die gemaakt wordt van rundvlees of een combinatie van varkensvlees en rundvlees.
Over het algemeen wordt kipgehakt als gezonder beschouwd dan rundergehakt omdat het minder vet bevat en minder calorieën per portie heeft. Een portie van 100 gram kipgehakt bevat bijvoorbeeld ongeveer 165 calorieën en 8 gram vet, terwijl dezelfde portie rundergehakt ongeveer 250 calorieën en 18 gram vet bevat.
Varkensvlees is rijk aan diverse belangrijke vitamines en voedingsstoffen, maar kan ook veel natrium en verzadigde vetten bevatten . Deze twee dingen moet u vermijden als u een gezond dieet volgt.
In vergelijking met andere soorten vlees zit er in alle soorten gehakt relatief veel verzadigd vet. Wil je gehakt met minder vet, dan kun je beter kiezen voor tartaar. Vegetarisch gehakt varieert in de hoeveelheid verzadigd vet en sommige soorten bevatten veel zout.
Wanneer myoglobine in contact komt met zuurstof, vormt het oxymyoglobine, dat de felle, rode kleur van rundvlees heeft. Na enkele uren of dagen blootstelling kan de oxymoyoglobine worden omgezet in metmyoglobine, dat een bruingrijze kleur heeft.
Gehakt kan bestaan uit verschillende soorten vlees, zoals lamsvlees, varkensvlees of rundvlees, en is doorgaans grover van structuur. Rundergehakt is echter uitsluitend rundvlees en heeft een fijnere, meer uniforme structuur .
In Australië wordt gehakt meestal gemaakt van de nek, het blad, de borst, de bovenbil en de ronde biefstuk .
Het vlees van varkens heeft dubbel zoveel vet als rundvlees. Het veelvuldig eten van varkensvlees leidt tot een verhoogd cholesterolgehalte en de risico op hartziekten. De kans op een hartaanval wordt verhoogd met de consumptie van varkensvlees.
We weten dat de magere vleessoorten bij het varken, zoals de lende of de filet een gezonder alternatief kunnen zijn. Het is een feit dat rundvlees toch weer de voorkeur krijgt vanwege de betere vetzuursamenstelling en hogere concentraties aan essentiële voedingsstoffen.
De varkenshaasbraadstuk komt uit het gebied van het varken tussen de schouder en het begin van de poot . Het wordt verkocht met of zonder bot — varkenshaasbraadstukken met een bot zijn over het algemeen sappiger en smaakvoller, maar u moet wel om het bot heen snijden om het te serveren. Varkenshaasbraadstuk zonder bot kan worden opgerold en vastgebonden om te koken.