Kwallen, krabben en schelpen herkent iedereen wel. Er spoelt nog veel meer aan: stukken net, touw, plastic, lege melkpakken en flessen, vaak gedumpt vanaf schepen. Ook badgasten laten afval en verloren voorwerpen achter. Mensen die op het strand naar waardevolle dingen zoeken heten jutters.
Als we het over het zand hebben, zoals op de Nederlandse stranden ligt, hebben we het over korreltjes die in grootte uiteenlopen van 0,05 tot 2 millimeter. Grotere brokjes heten grind en fijner materiaal is slib en klei.
Ook de zwaardere stormen die het gevolg zijn van klimaatverandering hebben vermoedelijk invloed. "Door de harde wind zijn de grote hoeveelheden die afgelopen zomer zijn gegroeid losgekomen van de bodem en aangespoeld." Overigens liggen de mosdiertjes niet alleen op de stranden van Ameland.
De Noordzee is een toplocatie voor schelpdieren. De zee is ondiep, redelijk veilig en bulkt van het voedsel. Op onze stranden kan je daarom wel een paar honderd soorten schelpen en slakken vinden. Bijna de helft is verbazingwekkend oud, vaak enkele duizenden jaren.
Bij een wandeling op het strand is de kans groot dat je ze tegenkomt: zeeschuim. Het is de bijnaam van het rugschild van de inktvis. Inktvissen zijn goede zwemmers die grote afstanden kunnen afleggen. Soms spoelen de dieren zelf op onze kust aan, maar veel vaker de losse rugschilden.
Dit is wellicht de beroemdste en gewildste verzamelschelp. Ooit stond hij bekend als de zeldzaamste schelp ter wereld.
Soms kan de zee echt stinken. Dit is wanneer grote hopen rottende algen gaan samenklonteren. Dan ontstaat er zwavelwaterstof, de geur van rotte eieren.
Ze vormen een soort plakkaat over schelpen, en ze groeien omhoog. Mosdiertjes zijn ontzettend teer, dus als er onder water harde stroming ontstaat, spoelen de mosdiertjes massaal aan. In de aangespoelde klonten zitten kleine gaatjes, dat zijn allemaal mosdiertjes geweest.
Het strand vanaf de zee tot aan de duinvoet is in Nederland eigendom van het Rijksvastgoedbedrijf (RVB).
Zandvoort en Scheveningen zijn mooi, maar ook zeker afgeladen vol. De stranden in de kop van Noord-Holland kunnen worden gerekend tot de meest rustige stranden van Nederland! Bezoek daarom eens de stranden van Callantsoog, Sint Maartenszee, Groote Keeten of Julianadorp aan Zee.
Wanneer stromende lava tijdens een uitbarsting in contact komt met zeewater treedt een spectaculaire reactie op; de lava koelt snel af en valt uiteen in kleine deeltjes die weer terug over het strand worden verspreid. Doordat afgekoelde lava een zwarte kleur krijgt, worden de stranden dus zwart van kleur.
Wat ga je doen? Je downloadt de gratis app op je smarthpone of surft naar de website van Beach Explorer en registreert je. Heb je al enig idee wat je hebt gevonden, dan kllik je op de link 'determinatie'. Je vindt er een lijst met foto's en kan op die manier jouw vondst een naam geven.
Ruik jij die zware vislucht ook in Den Haag? De geur hangt niet alleen in Scheveningen, ook de wijken Segbroek en Houtwijk zijn de pineut. We zijn er achter wat de stank veroorzaakt: een schip heeft op zee een substantie geloosd die zó enorm stinkt dat de hele stad er last van heeft.
Een woordvoerder meldt dat de stank mogelijk wordt veroorzaakt door algenophoping of kwallen. In principe is er volgens de woordvoerder geen gevaar dus hoeven mensen niet weg te blijven van de plekken waar de geur waarneembaar is.
Veel mensen denken dat het de zoutlucht is, maar eigenlijk ruik je de resten van algen. "Zout kan niet verdampen, dus dat kan je ook niet in de lucht ruiken", vertelt Arthur Oosterbaan bij Gijs 2.0. "Aan zee heb je weinig stof in de lucht, omdat er veel water is. Er is een open landschap met veel wind.
De grote schelpen heten officieel doopvontschelpen. Ze zijn vaak meer dan 1,5 meter lang en kunnen 250 kilo wegen. Omdat ze heel zeldzaam zijn worden ze beschermd. Vanwege die zeldzaamheid zijn de reuzenschelpen ook veel geld waard.
Meestal vind je op het strand maar een klep. Het weekdier houdt de twee kleppen met stevige spieren muurvast tegen elkaar aan getrokken. Zo zit het dier veilig. De schelp gaat open als hij moet eten.
Als er weinig kalk in het water zit, dan is de schelp dun. In de winter groeit de schelp minder dan in de zomer. En daardoor ontstaan er smalle en brede groeibanden. Hieraan kun je zien hoe oud de schelp is.
De haaientanden zijn tussen de schelpen en het schelpengruis te vinden. Maar ook langs de vloedlijn (na hoogwater) is vaak een strook met schelpen en steentjes te vinden. Ook bij deze stroken is de kans groot dat er hier een haaientand tussen te vinden is, hier worden ook vaak de wat grotere tanden gevonden.
In de zee leven algen (microscopische kleine plantjes) en de schuimalg is de veroorzaker van zeeschuim. Wanneer de kolonie schuimalg afsterft komt er eiwit vrij dat vervolgens door de golven wordt opgeklopt. Net als melk van een cappuccino. De hoeveelheid schuim kan enorm zijn, vooral in de lente.
Cadzand en Nieuwvliet is bekend om zijn haaientanden. Deze zijn hier met het blote oog, gewoon langs het strand te vinden. Ze zijn de vorige eeuw vrijgekomen door het verschuiven van de aardlagen en door de februari-storm van 1953.
Een goede manier om te weten waar het geschikt soort gesteente aan te treffen is, is het consulteren van geologische kaarten. In de onderdelen Stratigrafie en Sedimenten kan je meer lezen. Daarnaast moet je natuurlijk in staat zijn een fossiel te herkennen in het veld.