"Het eten van ganzen is beter voor het milieu dan varkens of kippen uit de bio-industrie. De verschillende onderdelen van de gans zijn bovendien erg goed bruikbaar. Gans is eigenlijk echt het meest veelzijdige stukje vlees." Waar je bij het bakken op moet letten, is dat het vlees niet te taai wordt.
"Een jonge gans kun je als biefstuk bakken, dan heeft het echt de smaak van een runderbiefstuk met een lichte leversmaak. Het is ontzettend mager en lekker vlees, maar nog onbekend bij mensen."
Dat ligt vooral aan het beperkte aanbod van de soort. “Momenteel zijn er problemen met ganzen in de natuur en worden ze bejaagd of gevangen, maar het is niet iets dat altijd in de handel te krijgen is”, aldus Broeckx.
Wilde ganzen hebben altijd vrij geleefd en hebben geen uitgesproken sterke wildsmaak. Het vlees is fijndradig en stevig. Vlees met een bite. Dit komt omdat wilde ganzen ontzettend veel vliegen en daardoor zijn hun spieren goed ontwikkeld.
Groenvoer zoals sla, andijvie, witlof en gemaaid gras mag je altijd bijgeven. Tijdens de winterperiode kan je een graanmengsel bijgeven zodat de ganzen wat extra vet krijgen. Ganzen die aan de leg zijn, geef je best schelpengrit bij om aan de calciumbehoefte te voldoen. Voor ganzenkuikens is er opfokvoer op de markt.
'Er komen constant indringers overvliegen en dan moeten die paren daarop reageren. Ze maken dan een hoop herrie om aan te geven dat het hún plek is en dat die andere ganzen moeten doorvliegen. Dat moet wel agressief overkomen en dus maakt het veel geluid', legt Majoor uit.
Als je een bron of vijver hebt met schoon water kun je prima eenden of ganzen houden. En er zijn een paar goede redenen om voor ganzen te kiezen. Ze geven lekkere eieren, het vlees smaakt heerlijk, ze zijn selectieve eters en hebben minder de neiging je grond en groente bedden kapot te krabben.
Gedomesticeerde ganzen kan je over het algemeen gemakkelijk hanteren en onderzoeken hoewel dit stress veroorzaakt. Ze kunnen zich verdedigen door te flapperen met hun vleugels, uit te halen met hun poten of door te bijten.
Want het feit dat de beesten waren opengesneden kan hij uitleggen. Bij wilde ganzen zijn de borstfilets namelijk prima te eten. Niet de levers, zoals sommige mensen denken. "Van jonge ganzen kun je de borstfilets zo bakken, als een biefstuk" zegt Kees.
De nijlgans behoort tot de groep halfganzen en is nauw verwant met de bergeend. De filets van deze vogels zijn uitgesproken lekker van smaak (een fijn wildgebraad). Maar als stoofvlees smaakt de nijlgans ook uitstekend. Vooral met wat kruiden, uien, knoflook en soja-saus.
U kunt ganzen te koop vinden op www.marktplaats.nl en bij www.pluimveesocieteit.com . Deze pluimveesocietieit bemiddelt bij het herplaatsen van pluimvee als b.v. ouderen naar een tehuis moeten.
Op het menu staat voornamelijk plantaardig materiaal, zoals zaden, knoppen en bladeren. Net als oogstresten (granen) zijn deze te vinden op akkers, maar ook in de bebouwde omgeving is voldoende voedsel te vinden. Zoals in tuinen, maar ook rondslingerende etensresten zijn in trek.
Het moet rijpen, oftewel besterven. Het wordt dan malser. Dit duurt enkele dagen tot een week. Hoe kouder het is, hoe langer het vlees kan besterven.
De bereidingstijd is afhankelijk van de grootte en de leeftijd van de gans. Het vlees van jonge ganzen is roze van kleur, van oudere ganzen is het vlees donker roodbruin.
Wild vlees is gezond en veilig om te eten zolang het, net als bij gewoon vlees afkomstig van gedomesticeerde dieren, met mate wordt gegeten. Wild vlees is verkrijgbaar in verschillende Nederlandse slagerijen, waar het dier en het vlees met optimale hygiëne wordt verwerkt en verkocht.
Vlees van een geschoten wild zwijn wordt altijd onderzocht op trichine. Deze rondworm kan bij mensen een infectie veroorzaken. Meer informatie over deze ziekte Trichinellose vindt u op de website van het RIVM.
Wild vlees is vlees dat van wilde dieren komt. Grofweg zijn er 3 soorten: grofwild, vederwild en haarwild. Er bestaat ook een keurmerk voor wild, Echt Wild. Dit is een keurmerk voor groothandels, poeliers, restaurants en winkels die werken met wild uit de vrije natuur.
Houd de gans tegen uw eigen lichaam om het dier te ondersteunen. Ganzen die u als verzorger goed kennen, kunt u met de kop naar voren vasthouden. Ganzen die minder tam zijn, kunt u beter achterstevoren vasthouden: de kop bevindt zich dan achter uw rug en de gans kan u dus nooit in uw gezicht bijten.
Je kunt ganzen verjagen met laser, zoals de LaserOp 3.0, LaserOp automatic 160 en LaserOp automatic 200. De ganzen komen meestal in de vroege ochtend en avondschermer hun buik vol eten. Daarbij bevuilen ze het land met uitwerpselen. De LaserOp 3.0 moet handmatig bediend worden.
Genten beschermen hun ganzen door een dreigende houding aan te nemen, hun nek te strekken en te blazen. Tegen het eind van het broedseizoen neemt het agressieve gedrag van de genten weer af. Op de leeftijd van een jaar zijn tamme ganzen geslachtsrijp. Sommige mannetjes ganzen zijn in de broedtijd agressief.
Kan ik de ganzeneieren ook eten? Ganzeneieren kan je op dezelfde manier als kippeneieren verwerken. Ze zijn alleen 2-3 keer zo groot als een kippenei. Zorg er wel voor dat je ganzenei altijd helemaal gaar eet vanwege de kans op een salmonella besmetting, deze is bij ganzeneieren nog groter dan bij kippeneieren.
Pluimvee met afgebeten kop is meestal wel een goede aanwijzing dat een vos op bezoek is geweest, maar dit kan soms ook een hond, kat, steenmarter of zelfs de kleinere bunzing geweest zijn. De laatste jaren is de populatie vossen en steenmarters sterk aan het uitbreiden.
Re: Ganzenkuikens tam maken
Zoals reeds gezegd: die worden wel tammer naarmate ze ouder worden. Het heeft geen nut om je groepje ganzen te laten "stressen" door steeds opnieuw de kleine gansjes te benaderen. Als je echt tamme jonge ganzen wilt: uitbroeden met een machine.