Niet geschikt om in te vriezen.
Rucola is (goed afgesloten) 3-4 dagen te bewaren in de koelkast. Op een koele plek (12-15C) is rucola 1-2 dagen houdbaar.
Bewaar rucola in de koelkast, dan is de sla 3-4 dagen houdbaar.
Ingevroren sla kun je ongeveer 3 maanden bewaren in de vriezen. Ontdooide sla kun je eigenlijk alleen direct gebruiken en niet langer dan een paar uur bewaren. Een verse krop sla kun je nog twee tot drie dagen bewaren in de koelkast. Verpak de krop sla bij voorkeur niet in plastic, en niet in de groentelade.
Je kunt sla maximaal 3 maanden in de vriezer bewaren, maar als je het tot slasoep verwerkt verleng je de houdbaarheid tot 12 maanden. Hoe lang kun je sla in de koelkast bewaren? Een verse krop sla verpakt in huishoudfolie blijft maximaal 2 tot 5 dagen houdbaar in de koelkast.
Rauwe paprika kun je ook in de diepvries bewaren, vlak voor invriezen 1 minuut blancheren (kort verhitten). Bij minimaal -18 °C blijft paprika in een goed gesloten bakje of zakje tot 12 maanden goed.
Komkommer invriezen
Komkommer bestaat voor 94% uit water. Hierdoor wordt hij papperig bij het ontdooien. Voor je komkommer invriest, moet je hem dus eerst blancheren, wokken, bakken of grillen. Na de bereiding kan je jouw gerecht met komkommer tot 12 maanden bewaren in de diepvries.
Kun je Rucola over de datum eten? Al een dag na de houdbaarheidsdatum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën in de groenten zitten. Die bacteriën kun je niet zien, ruiken of proeven, maar je kunt er wel ziek van worden. Zorg daarom dat je de groenten invriest of bereidt voordat je die datum bereikt.
Je kunt stamppot ook invriezen. Zorg er dan voor dat je het bakje goed dicht doet en binnen twee uur in de vriezer zet. Je kunt stamppot in de vriezer tot drie maanden bewaren. Ontdooi de stamppot eerst voordat je hem opwarmt in de magnetron.
Courgette invriezen is een prima idee als je ze lekker lang wil bewaren. Spoel de courgettes goed af, snijd ze in schijfjes en blancheer de plakjes gedurende twee minuten. Laat ze afkoelen onder koud water en laat de stukken courgette vervolgens uitlekken op een rooster.
Rucola bevat volop vitamines, mineralen en vezels. Het valt op door het hoge gehalte aan calcium. In 100 gram rucola zit maar liefst 34% van de referentie-inname voor calcium. Dit is zelfs meer dan in de boerenkool, Chinese kool en rammenas, groenten die ook al uitblinken in hun hoge calciumgehalte.
Doorgeschoten rucola is nog voller en pittiger van smaak. Houd hierbij wel het hart van de plant intact, zo kun je meerdere malen oogsten. Het wegsnijden van de bloemen hoeft overigens niet. De prachtige kruisvormige en zoeter smakende bloemen zijn gewoon eetbaar.
Voorgesneden groenten in een plastic zakje, zoals bamigroenten, nasigroenten, gesneden ijsbergsla en Italiaanse groentemixen, zijn na de 'te gebruiken tot' datum (TGT) niet meer veilig te eten.
Tip 3: haal de sla uit het zakje van de supermarkt en pak een schone theedoek of handdoek. Leg de sla op de doek en rol vervolgens de doek op. Bind de uiteinden vast met elastiekjes. Bewaar de rol in de groentenla van je koelkast en haal er elke keer uit wat je nodig hebt.
Snijd de donkere stam onderaan weg. Maak nadien op die plaats een inkeping in de vorm van een kruis. Doe een klein beetje water in een bordje of kommetje, plaats de krop erin en zet het geheel in de koelkast. Deze toptip zorgt ervoor dat je sla een hele week vers blijft.
Leg bovenop de sla een stukje keukenpapier en dek het geheel luchtdicht af met huishoudfolie. Plaats de kom onderaan in de ijskast. De sla blijft tot 5 dagen lang lekker fris.
Ongekookte aardappelen invriezen doe je beter niet. Gekookte aardappelen invriezen, dat kan wel. Ze blijven ongeveer een week goed. Tip: maak er eerst puree van en vries die in.
Rauwe andijvie kun je niet zomaar invriezen. Je moet het eerst blancheren. Dit doe je door de andijvie eerst te koken en vervolgens in koud water te leggen. Wil je de ingevroren andijvie weer bereiden?
Aardappelpuree invriezen: easy!
Laat de aardappelpuree eerst goed afkoelen (zo vermijd je dat hij gaat kristalliseren) en verdeel hem daarna in potjes. Door hem in porties in te vriezen kan je achteraf makkelijk de hoeveelheden opwarmen die je nodig hebt.
Zoals we al schreven worden de groenten vaak ruim voordat je het koopt gesneden. Dat betekent ook dat je de groente dan wel meteen moet invriezen. Na een dag invriezen, of nog laten, raden we af. De groente heeft dan zoveel vitaminen en dergelijk verloren dat het invriezen eigenlijk geen zin meer heeft.
Groenten gaan behoorlijk lang mee als ze bevroren zijn: ze blijven maar liefst 6 tot 12 maanden goed.
Houdbaarheid koffiebonen veel te serieus genomen
De datum betekent enkel dat het product niet meer voldoet aan bijvoorbeeld kleureisen. U kunt uw koffiebonen dus nog rustig nuttigen tot wel enkele maanden/jaren na de uiterste houdbaarheidsdatum.
Tomaten. Bewaar tomaten buiten de koelkast, op een droge koele plek. In de koelkast drogen tomaten uit en wordt de smaak aangetast. Het velletje beschadigt waardoor ze sneller bederven.
Komkommers worden snotterig als ze in de koelkast liggen. Buiten de koelkast doen ze het veel beter. Let er dan wel op dat je ze op een koele plaats legt. Dan zijn ze maximaal 2 weken houdbaar.
Welke groente bewaar je buiten de koelkast? Vruchtgroenten zoals tomaat, paprika, komkommer, aubergine, courgette en avocado kun je beter buiten de koelkast bewaren. In de koelkast bederven ze sneller door de kou. Groente als komkommer en paprika zijn in de supermarkt vaak verpakt in plastic folie.