Natuurgeluiden hebben een gunstige invloed op ons welzijn.Dit geldt zowel voor onze lichamelijke als mentale gezondheid. Vooral op onze omgang met stress heeft de buitenlucht een positieve werking. Onderzoek wijst uit dat je hartslag, bloeddruk en spierspanning al binnen drie minuten dalen in een natuurrijke omgeving.
Voldoende frisse lucht in huis via ramen en roosters
Luchten: zet minstens 1 keer per dag in iedere kamer tegelijk 15 minuten een raam of buitendeur wijd open. Je kunt dit het beste 's morgens doen of 's avonds vlak voor het slapengaan.
Wist u dat een gemiddeld persoon ongeveer 90% van zijn tijd binnen doorbrengt? De luchtkwaliteit binnen is tot vijf keer meer vervuild dan de buitenlucht, wat een directe invloed heeft op onze gezondheid, welzijn, productiviteit en levenskwaliteit.
De natuur heeft ook een grote invloed op je mentale gezondheid: het vermindert stress … De buitenlucht helpt je te ontspannen: het zorgt voor een tragere hartslag én een verlaging van het stresshormoon cortisol.
Voor de meeste mensen met een lichte huid is het voldoende om elke dag 15 tot 30 minuten met handen en gezicht onbeschermd in de zon te zijn. Kinderen moeten altijd beschermd de zon in. Het is niet zo dat hoe meer zonlicht je huid krijgt, hoe meer vitamine D je aanmaakt.
De impact van de zonnestralen is wel minder intens, want er zit immers een glaslaag tussen de straal en onze huid. De UVA-stralen worden grotendeels tegengehouden door het glas, maar de vitamine D die we krijgen van de UVA- en UVB-zonnestralen pikken we ook vanachter glas mee. En dat is heel mooi meegenomen!
Het onderzoek laat zien dat mensen die gedurende de dag tijd in de natuur doorbrengen minder snel last hebben van psychische klachten. Zo hebben ze minder last van stress en mentale vermoeidheid.
Elke dag een halfuurtje echte buitenlucht is belangrijk voor je lichaam. Een wandeling helpt om: je luchtwegen gezond te houden. je stress te beheersen en tot rust te komen.
Wat bedoel ik daar eigenlijk mee, een meer buitenleven? Eigenlijk zo simpel als dat het er staat: meer buiten zijn. Je leven niet (bijna) alle uren binnen zijn en leven, maar erop uit, zorgen dat je niet alleen in je vrije uren en op vakantie in de buitenlucht komt en veel activiteiten buiten doet.
Gezonde lucht is van levensbelang!
Iedere vier seconden haal je adem, meer dan 20.000 keer per dag. Voor je longen is het belangrijk dat je gezonde lucht inademt. Helaas is de lucht in Nederland op veel plekken ongezond. En dat veroorzaakt ernstige longziekten zoals astma, COPD en longkanker.
Onder 'gezond wonen' verstaan we doorgaans het binnenklimaat van een woning. Dat heeft vooral te maken met daglicht, de luchtkwaliteit, vocht en de temperatuur. Die luchtkwaliteit is in huis regelmatig drie tot vijf keer zo ongezond als buiten.
Binnenlucht kan verschillende microbiologische verontreinigende stoffen met zich meevoeren: allergenen van huisdieren, kakkerlakken, mijten, planten (Ficus), enz. micro-organismen zoals bacteriën, schimmels en hun producten (microbiële vluchtige organische stoffen, toxines, enz.)
Voordelen van slapen met open raam
Virussen en bacteriën worden ook sneller doorgegeven in warme, gesloten ruimtes. De lucht in de slaapkamer voldoende ventileren, is daarom goed voor de gezondheid. Met open raam slapen in de lente en de zomer zorgt er ook voor dat we beter kunnen ademen.
Ziek door slechte ventilatie
Onvoldoende ventilatie veroorzaakt schimmels en huisstofmijt. Dit kan leiden tot gezondheidsklachten, zoals benauwdheid, hoesten, vermoeidheid, hoofdpijn, uitdroging of chronische verkoudheid. Het zorgt ook voor meer last van astma en allergieën.
Vooral op onze omgang met stress heeft de buitenlucht een positieve werking. Onderzoek wijst uit dat je hartslag, bloeddruk en spierspanning al binnen drie minuten dalen in een natuurrijke omgeving. Wil je je stress reduceren of wil je helemaal tot rust komen, zorg dan voor wat extra tijd in de buitenlucht!
Even de woning luchten om de frisse buitenlucht de woning in te laten komen, voelt fijn maar is van korte duur. Deze frisse lucht is al snel verdwenen, waardoor de ongezonde stoffen zich weer ophopen. Een huis moet 24 uur per dag ademen, net zoals wij mensen dat moeten.
Meestal is 10 tot 30 minuten luchten voldoende. Als de vervuilde lucht weg is, heeft luchten geen effect meer. Luchten is géén vervanging van ventileren: ventileren moet continu, 24 uur per dag, het hele jaar door.
Volgens het onderzoek van Kantar Public geeft 75% van de kinderen aan zich vrolijk te voelen nadat ze een tijdje buiten hebben gespeeld. 48% van de kinderen voelen zich vaak sterk en gezond.
Drie tot zeven uur per week buitenspelen
Naarmate jongens ouder worden, besteden ze minder tijd aan buitenspelen. Meisjes spelen juist meer buiten naarmate ze ouder worden. Jonge kinderen (4-7 jaar) spelen ongeveer evenveel buiten als oudere kinderen (8-11 jaar).
Buitenspelen is namelijk heel belangrijk voor de gezondheid en het welzijn van kinderen, zo blijkt uit onderzoek. Kinderen moeten elke dag minstens een uur buiten bewegen (volwassen gelukkig 'maar' 150 minuten per week!!).
Vitamine B12 zit in dierlijke producten zoals melk, melkproducten, vlees, vleeswaren, vis en eieren. Ook in plantaardige producten kan vitamine B12 voorkomen, bijvoorbeeld in gedroogd zeewier en algen. Maar een groot deel hiervan is een variant die niet actief is en het lichaam niet goed opneemt.
In welke voeding zit vitamine D? Vitamine D zit van nature in vette vis, zoals haring, zalm en makreel. Vlees en eieren leveren ook vitamine D, maar minder dan vette vis. In Nederland wordt ook vitamine D toegevoegd aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten (maar niet aan olie).
Vitamine B12 is nodig voor uw bloed en zenuwen. Te weinig vitamine B12 in het lichaam kan klachten geven, zoals gevoelloze vingers en tenen, tintelingen, bewegingen gaan minder precies, problemen met uw evenwicht. De huisarts kan zo nodig uw bloed onderzoeken.