In de meeste gevallen kunnen de dagelijkse activiteiten de volgende dag weer worden hervat en kunt u na 2 dagen weer werken. Gemeenschap mag weer vanaf drie weken na de ingreep of als u geen bloederige afscheiding meer heeft. Het advies is om de eerste twee weken niet te gaan zwemmen of in bad te gaan.
Periode na de Novasure:
De eerste twee-drie weken kunt u waterige en/of bloederige afscheiding hebben. In deze periode adviseren wij u om geen tampons te gebruiken, niet te baden en niet te vrijen.
Novasure is de modernste behandeling voor het verwijderen van het baarmoederslijmvlies. De operatie vindt plaats onder narcose. Daarna wordt het Novasure instrument ingebracht in de vagina. Deze wordt als een waaiertje uitgeklapt in de baarmoederholte.
Op langere termijn kan het zijn dat het baarmoederslijmvlies weer aangroeit. Herhaling van de behandeling kan dan nodig zijn. Verwijdering van de baarmoeder (hysterectomie of uterusextirpatie) adviseert de gynaecoloog doorgaans pas als andere behandelingen niet het gewenste resultaat opleveren.
In dat geval zal de arts een behandeling adviseren. Allereerst zal de gynaecoloog proberen het bloedverlies te verminderen met medicijnen. Als dit onvoldoende helpt kan de arts adviseren het baarmoederslijmvlies weg te laten halen.
Werkhervatting en sport mag weer na 24 uur. Zolang er bloedverlies is adviseren wij, in verband met kans op infectie, het volgende; - geen geslachtsgemeenschap te hebben, - geen bad te nemen, douchen mag wel, - niet te zwemmen of sauna te bezoeken, - geen tampons te gebruiken, maandverband mag wel.
Dit is een gevaarlijke situatie, omdat het baarmoederslijmvlies door de ingreep is beschadigd. Daarom is het nodig dat u na de ingreep goede anticonceptie toepast, (b.v. anticonceptiepil, spiraaltje, sterilisatie of sterilisatie bij de man).
Als het endometrium onvoldoende ontwikkeld is, zal de kans op een succesvolle implantatie, en dus op een succesvolle zwangerschap, verlagen. Een onderontwikkeld of te dun endometrium is een vaak geconstateerde aandoening in fertiliteitscentra.
Als het baarmoederslijmvlies na de overgang dikker is dan 4 millimeter of als de echo niet duidelijk genoeg is, adviseert de gynaecoloog aanvullend onderzoek. Aanvullend onderzoek bestaat bijvoorbeeld uit een pipelle, contrastecho of hysteroscopie.
Menorragie is een van de meest voorkomende klachten in de gynaecologie. Abnormaal veel bloedverlies, langdurige en onregelmatige menstruaties en tussentijds bloedverlies kunnen een stevige impact op uw leven hebben. Sommigen vinden bloedverlies hevig als het meer is dan zij gewend zijn.
Voor patiënten die lijden aan menorragieën is onlangs een nieuwe operatieve behandelmethode ontwikkeld: transcervicale resectie van het endometrium (TCRE). De ingreep is vergelijkbaar met de ingreep welke door de uroloog verricht wordt bij transurethrale resectie van de prostaat.
De MyoSure®-procedure is een behandeling waarbij vleesbomen die uitpuilen in de baarmoederholte, poliepen en zwangerschapsresten verwijderd worden. Wat kan er met de MyoSure® behandeld worden? Een myoom (vleesboom) is een goedaardige uitstulping van de spierlaag van de baarmoeder in de holte van de baarmoeder.
De behandeling vindt in principe plaats op de polikliniek, met plaatselijke verdoving. U kunt ook met uw gynaecoloog bespreken om de behandeling, onder algehele narcose of met een ruggenprik, op de operatiekamer plaats te laten vinden. het buisje waarna het zich uitvouwt en de afmeting van de baarmoeder aanneemt.
Hormonen, die door de eierstokken worden gemaakt, zorgen voor de opbouw van het baarmoederslijmvlies. Als de hormoonspiegel daalt, wordt het slijmvlies afgestoten en zo ontstaat er een bloeding: de menstruatie. Abnormaal bloedverlies wordt meestal veroorzaakt door een verandering in natuurlijke hormonen.
De Novasure is een behandeling bij overmatig bloedverlies tijdens de menstruatie. Een soort waaier (de Novasure) verbrandt het baarmoederslijmvlies met elektriciteit. Dit verdroogt het baarmoederslijmvlies waardoor het bloedverlies vermindert of helemaal stopt.
Wanneer u last heeft van hevige menstruele bloedingen kunt u kiezen voor de Novasure behandeling. Deze behandeling vermindert of stopt menstruatiebloedingen door permanente verwijdering van het baarmoederslijmvlies. Dit gebeurt door snelle afgifte van radiofrequentie-energie.
De duur van de overgang verschilt bij elke vrouw. De gemiddelde tijd tussen het onregelmatig worden van de menstruaties en de menopauze is 4 jaar. Overgangsklachten kunnen 5 tot 10 jaar of soms zelfs langer bestaan. Globaal is deze periode te verdelen in 5 jaar voor de laatste menstruatie tot 2 à 3 jaar erna.
Aan het einde van je ongesteldheid kleurt je menstruatiebloed vaak donkerder en zul je bruine afscheiding in je slipje zien. Het bloed is dan meer gemengd met je slijmvlies en normale afscheiding. Je kunt ook bruine afscheiding zien voor je menstruatie of aan het begin van je ongesteldheid.
Weer thuis na conisatie
Houd na de operatie een week rust. Doe in die periode ook geen huishoudelijk werk. Tot ongeveer twee tot drie weken na de operatie kun u last hebben van bloederige afscheiding. Dit komt door de vorming van nieuw weefsel.
Voor- en nadelen van sterilisatie bij een vrouw
Sterilisatie beschermt heel goed tegen zwangerschap. De kans dat u toch nog zwanger wordt is heel klein. Van de 1000 vrouwen die voor sterilisatie kiezen, worden er 5 per jaar toch toch zwanger. U hoeft geen voorbehoedmiddel meer te gebruiken om zwangerschap te voorkomen.
Het levonorgestrel spiraaltje maakt de binnenkant van de baarmoeder minder geschikt voor het innestelen van een eventueel bevruchte eicel. Bovendien maakt het de slijmprop in de baarmoederhals moeilijk doordringbaar voor zaadcellen. Hierdoor wordt een zwangerschap voorkomen.