Als u de eerste dagen zo'n acht tot twaalf voedingen per dag geeft en uw baby goed drinkt, heeft uw baby waarschijnlijk genoeg. Uw baby mag zo lang en zo vaak drinken als hij of zij zelf wil. De baby bepaalt grotendeels zijn eigen voedingsschema. Sommige baby's vragen wat extra stimulatie.
Signalen dat je te weinig borstvoeding hebt
Je baby is niet tevreden na de voeding. Je baby komt niet aan of valt af. Je baby huilt veel en slaapt amper of is extreem rustig en lusteloos.
Wanneer hij zoogt, slikt hij zichtbaar; Je tepel is een beetje uitgerekt, maar niet vervormd of platgedrukt; Jouw baby verandert van tempo tijdens het zogen, pauzeert meerdere keren en laat vanzelf de tepel los aan het einde van de zoogbeurt.
Je voelt het aan je borsten
Je kunt ook voelen of je borsten goed zijn leeggedronken. Voel regelmatig voor de voeding zodat je leert herkennen hoe 'volle' borsten voelen. Voel na de voeding het verschil. Als het goed is voelt je borst dan soepel aan en zitten er geen 'bobbeltjes' meer.
Alles tussen vijf en twintig minuten per borst is prima, zolang je borsten met regelmaat soepel gedronken worden. De ene baby wil vaker kleine beetjes, de andere wil liever een paar grote voedingen. Probeer te herkennen of je baby echt honger heeft of gewoon bij je wil zijn en zuigbehoefte heeft.
De baby drinkt veel korter dan voorheen en is vaak na vijf minuten al klaar. Dat is normaal, sommige baby's drinken op een gegeven moment zo effectief en krachtig aan de borst dat ze vrij snel verzadigd zijn.
Signalen van teveel borstvoeding:
Je baby kan buikkrampen krijgen.Je baby heeft veel natte luiers en dunne lichtgroene ontlasting.Je hebt last van gespannen borsten, ook na de voeding.
Onrustig aan de borst drinken kan een teken zijn dat je kind een overgevoeligheid of allergie heeft voor iets wat het zelf binnenkrijgt, of iets dat jijzelf eet of drinkt. Denk hierbij niet alleen aan voeding, maar ook aan eventuele vitamines, kunstmatige zuigelingenvoeding en vaste voeding die je kindje krijgt.
Het is belangrijk om minstens 7 keer per dag te blijven kolven. De melkproductie neemt geleidelijk toe. Een volledige productie van 750 ml is normaal. Bedenk dat je baby in een normale situatie ook 's nachts zou drinken en dat te volle borsten de toeschietreflex en de melkproductie belemmeren.
Stille ondervoeding manifesteert zich als (hypertone) dehydratie (vooral in de eerste twee levensweken) of als ondervoeding (vooral in de eerste levensmaanden). Het gewichtsverloop is soms de enige aanwijzing voor uitdroging of ondervoeding .
Wanneer je het idee hebt, dat je kindje niet echt honger meer heeft, maar nog wel wil zuigen om in slaap te vallen, kun je hem/haar aanleggen aan de leegste borst. Zodoende krijgt je kindje niet nog hele grote hoeveelheden voeding binnen, maar kan het wel even zuigen om in slaap te vallen.
De hoeveelheid voedingsstoffen in de moedermelk wordt maar voor een klein deel beïnvloed door wat de moeder eet. Als een vrouw die borstvoeding geeft onvoldoende eet of onvoldoende voedingsstoffen binnenkrijgt, gaat dit vooral ten koste van haarzelf en haar conditie.
Kolf bij je eerste kolfsessie gedurende ten minste 15 minuten. Maak je geen zorgen als je in het begin niet veel melk opvangt – een regelmatige extra zuigstimulans zou je borsten snel moeten aanzetten om meer melk te produceren.
Voor een kindje tot 3 maanden oud wordt er uitgegaan van 130 ml, tot 4 maanden van 120 ml en tot 5 maanden van 110 ml. Bij kindjes van 6 maanden of ouder die volledig of met name borstvoeding krijgen, wordt er uitgegaan van 100 ml per kilogram.
Redenen om te gaan kolven:
Je melkproductie wilt niet op gang komen (raadpleeg een lactatiekundige). Aanleggen is te pijnlijk (raadpleeg een lactatiekundige). Je wilt een voorraadje melk opbouwen of je gaat weer aan het werk (zie Borstvoeding en werk in 13 tips) etc.
Hoe ontstaan hangende borsten na de zwangerschap? Wanneer u bent bevallen, of stopt met het geven van borstvoeding, slinken de melkklieren. Door de toename en afname van het volume van de borsten, kan de huid wat slapper worden en kunnen ze gaan hangen. Ook kan er wat vetweefsel verdwijnen.
Je baby laten boeren zou niet erg lang moeten duren; meestal maar een paar minuten. De eerste zes maanden moet je baby na het voeden 10 tot 15 minuten rechtop gehouden worden.
Ook wisselen van houding kan wel eens helpen. Neem altijd voldoende tijd voor een boertje . Een baby die vaak oprispingen heeft, heeft minder last als hij of zij 20 tot 30 minuten rechtop gehouden wordt na de voeding.
Uit onderzoek blijkt dat je in de eerste twee levensmaanden ongeveer 595 calorieën per dag verbrand met borstvoeding geven. Daarbij gaat het om vrouwen die exclusieve borstvoeding geven. In theorie zou je dan dus een halve gram per week kunnen afvallen.
Is je baby zes maanden of ouder, dan zal hij – als hij volledig of voornamelijk borstvoeding krijgt – ongeveer 100 ml per kilogram lichaamsgewicht drinken.
De eerste vier maanden komt een borstekindje soms flink in gewicht aan. De eerste twee maanden vaak iets van een 200 tot 300 gram per week.De volgende twee maanden daalt dat dan naar 100 tot 200 gram per week ongeveer. Daarna zie je vaak een afvlakking.
Beide borsten aanbieden
Het is goed om in de eerste periode beide borsten tijdens iedere voeding aan te bieden. Zo komt de voeding sneller op gang en het zorgt ervoor dat je minder last zult hebben van stuwing.
Zodra de borstvoeding goed op gang is gekomen kun je gaan voeden op verzoek. Na ongeveer 2 weken drinken baby's geleidelijk minder lang, maar niet altijd minder vaak. Je voedt minimaal 6 keer per 24 uur. Zolang de baby minder dan 5 kilogram weegt, mag de tijd tussen de voedingen niet langer zijn dan 6 uur.
Melkproductie stimuleren: kolven
De melkproductie werkt op een eenvoudige manier: hoe meer melk je uit je borsten haalt, hoe meer melk je zal produceren. Je kunt dit doen door te voeden, maar je kunt ook melk afkolven als je baby geen honger heeft.
De voedingstijd aan de borst varieert per moeder-kindpaar maar zal ongeveer 15-20 minuten aan de eerste borst zijn en ongeveer nog 10 minuten aan de tweede borst. Ook het aantal voedingen per 24 uur varieert per kind, ook afhankelijk van de leeftijd en behoeften.