In België, Duitsland en sinds kort ook Frankrijk werkt Flitsmeister exact zoals je gewend bent. Let wel dat gebruikers mobiele flitspalen moeten opgeven.
Volgens de wet (dd 20-02-2020) blijft het app-verbod alleen van toepassing op bestuurders. Passagiers kunnen nog steeds in het algemeen flitsapps gebruiken en de bestuurder vertellen waar de flitsers zich bevinden.
Flits-apps
Populaire apps die waarschuwen voor flitsers zoals Waze en Flitsmeister mogen conform de Duitse verkeerswet evenmin worden gebruikt. Je hoeft deze niet van je telefoon te verwijderen, maar word je betrapt op het gebruik ervan, dan volgt een boete.
Frankrijk: verboden, Flitsmeister geeft er enkel 'gevarenzones' in plaats van concrete flitspalen aan. Duitsland: verboden. Apps zoals Waze en Fitsmeister mag je niet gebruiken in de auto. Oostenrijk en Italië: gps-apparatuur die gebruik maakt van een openbare databank is toegestaan.
Wanneer je met Flitsmeister door Frankrijk rijdt, zul je merken dat de exacte locatie van de snelheidscontrole niet aangegeven wordt. In plaats daarvan, geeft Flitsmeister gevarenzones door. Dit zijn zones van bijvoorbeeld 300 meter, waar je volgens Flitsmeister extra moet opletten.
Onder andere in ons land is een flitsmelder wel toegelaten, maar je navigatiesysteem moet zijn informatie ophalen uit een openbare databank zoals bijvoorbeeld bij de app Waze. Download de laatst beschikbare versie van de app. Vaak worden dan automatisch verboden functies uitgeschakeld.
Waze laat je in vrijwel alle situaties de juiste maximum snelheid zien. Je kan vertrouwen op de informatie die Waze geeft. Flitsmeister daarentegen geeft veel verkeerde maximum snelheden aan in de app. Ook hier wint Waze met een enorme voorsprong.
Het gebruik en bezit van alle apparatuur met flitspaalsignalering is verboden. Overtredingen kunnen worden bestraft met een boete van € 1500,-. Informatie over gevarenzones is wel toegestaan op een navigatiesysteem. Alle apparatuur die actief zoekt naar mobiele of vaste snelheidsmeters en roodlichtcamera's is verboden.
Flitsmeister is afhankelijk van de reistijd, het aantal files en het aantal flitspalen die je onderweg tegenkomt. Voor een Android-telefoon is dit bij een gemiddeld verbruik 100mb per maand. Bij een iPhone zal dit 250mb per maand zijn.
Waze: sociaal, snel en efficiënt
Net als bij Flitsmeister houdt een enthousiaste community elkaar op de hoogte van files, snelheidscontroles en andere zaken die jouw reis beïnvloeden. Ook kun je vanuit de app snel een bericht naar je vrienden sturen om te laten weten hoe laat je op de bestemming arriveert.
Dus, in welke landen werkt Flitsmeister? In België, Duitsland en sinds kort ook Frankrijk werkt Flitsmeister exact zoals je gewend bent. Let wel dat gebruikers mobiele flitspalen moeten opgeven. In een plek waar weinig gebruikers van Flitsmeister zijn, zijn mobiele controles waarschijnlijk niet bekend.
De Duitse politie flits namelijk terug gelukkig niet op Nederlandse manier maar wel inventief want veel van camera's zitten verstopt in de portalen boven de snelweg. Praktisch alle portalen boven de autobahn met een snelheidsaanduiding hebben de mogelijkheid om een tijdelijke snelheidscamera in te bouwen.
Flitsmeister. Flitsmeister staat ook in Nederland bekend om het aangeven van flitsers en files, en werkt dus ook in Frankrijk dus mocht je al gebruik hiervan maken hoef je niet een nieuwe app te installeren. De app is gratis te verkrijgen in de App Store of Play Store.
De app is beschikbaar voor de besturingssystemen iOS en Android en had 1,7 miljoen actieve gebruikers in mei 2020, waarbij het bedrijf een gebruiker als actief definieert als deze de app gemiddeld minstens twintig keer per maand opent.
De afgelopen jaren zijn op grote schaal snelheidscontroles ingevoerd in Frankrijk. Tevens maakt de Franse politie gebruik van allerlei verschillende soorten controlemethoden zoals flitsen met auto's, het laseren van voren en van achteren. Over de boetes in Frankrijk doen veel onduidelijkheden de ronde.
Via Geavanceerde instellingen van Flitsmeister bepaal je zelf welk geluidje er klinkt bij verschillende soorten waarschuwingen. Ook stel je in hoe ver van tevoren je gewaarschuwd wordt. Voor trajectcontroles kun je bijvoorbeeld een geluidje instellen zodra je te hard rijdt.
Coyote was jarenlang de beste radarverklikker voor in uw wagen. Toen als bakje aan uw voorruit, vandaag als app te downloaden. De waarschuwingen, routebegeleiding en fileberichten kosten 5,99 euro per maand. Een interessant gratis alternatief is Flitsmeister, met betalende upgrade.
Wanneer een ambulance met alarmlichten aan komt rijden, krijgt de Flitsmeister-gebruiker een waarschuwing met beeld en audio. Hiermee moet de automobilist beter kunnen anticiperen op een naderende ambulance. Flitsmeister benadrukt dat de ambulancedata anoniem wordt verwerkt.
De Flitsmeister Two heeft daarom een oplaadbare ingebouwde lithium batterij, die ongeveer een maand meegaat en op te laden is met een (optioneel) micro-USB-kabeltje. Dat is wel een verschil met de One, want daar gaat de batterij langer van mee, namelijk 2 jaar. Maar ja, die heeft dan ook geen schermpje.
Frankrijk verbiedt apps als Waze om alcohol- en drugscontroles aan te geven, ons land gaat het onderzoeken. De Franse overheid kan navigatie-apps zoals Waze en Coyote vanaf 1 november verbieden aan te geven waar er alcohol- en drugscontroles zijn.
Flitsmeister is een populaire gratis app die je waarschuwt voor flitsers, files, ongelukken en meer. Al jarenlang is er ook een pro-versie, waarmee je de advertenties kan uitschakelen en je een eigen foto kan uploaden in het dashboard.
Coyote blijft DE referentie voor radarwaarschuwingen. Niet alleen geeft de app ze duidelijker weer, ongeacht welk scherm je gebruikt, maar hij waarschuwt ook met een constante pieptoon wanneer de wettelijke snelheid wordt overschreden. Genoeg om boetes voor een overtreding van 2/3 km/u te voorkomen.
Waze verdient het grootste deel van zijn geld door te adverteren met een verscheidenheid aan nieuwe en innovatieve advertentietypes.
Deze Spaanse ontwikkelaars hebben een alternatief ontwikkeld dat helemaal gratis is en waarbij een account niet noodzakelijk is. De app bevat informatie over vaste snelheidscamera's en mobiele flitsers die door gebruikers zijn gemeld. Er is ook informatie over tunnelcamera's, ANPR-camera's en stoplichtcamera's.
Conclusie. Flitsmeister is een prettig hulpmiddel voor automoblisten. Je krijgt op een overzichtelijke manier relevante routeinformatie voorgeschoteld. Hierdoor kan je voorkomen dat je een boete krijgt voor te hard rijden en kun je beter rekening houden met wisselende omstandigheden op de weg.