Kunstvoeding bevat meer eiwitten [1,2-1,95g./100cc] dan moedermelk [1,3 g./100cc] [1] en daarom groeien baby's die kunstvoeding krijgen sneller dan kinderen die gewoon de borst krijgen. Dit blijkt uit internationaal onderzoek onder 1000 baby's.
Borstvoeding geven kost bakken met energie. Toch willen heel veel moeders zo snel mogelijk hun gewone leven weer oppakken. Ze gaan gebukt onder slaaptekort en geven zich daar moeilijk aan over. Als jij al geen energie hebt, dan kan je lichaam het ook niet gebruiken voor borstvoeding.
Borstvoeding is gratis. Borstvoeding is gemakkelijker verteerbaar dan flesvoeding. Je baby heeft dus gemiddeld minder last van darmproblemen en spugen.
Dat zou komen doordat flesvoeding wat dikker is dan borstvoeding en dus langzamer verteerbaar. Je kindje zou daarom minder snel wakker worden door honger en dus beter doorslapen. Soms wordt er zelfs wat rijstebloem bij de laatste fles toegevoegd.
Borstvoeding geven is doorgaans goedkoper. Gezinnen die alleen borstvoeding geven, besparen naar schatting 1.000 tot 1.300 euro tijdens het eerste levensjaar van hun baby.
Flesvoeding heeft andere nadelen: je moet het kopen, kost relatief veel geld, je moet eraan denken voldoende mee te nemen, altijd op temperatuur brengen en op de hygiëne te letten. Het grote voordeel van flesvoeding is dat je het voeden ook aan andere kan overlaten.
In Nederland wordt het kind tot ongeveer zes maanden met de borst gevoed. Daarna wordt door de meeste moeders langzaam afgebouwd.
Zo maakt het zuigen aan de borst of de fles je baby rustig, werkt de lichaamswarmte van mama (of papa) kalmerend en zitten er in moedermelk verschillende stofjes die ervoor zorgen dat je baby slaperig wordt. Al deze redenen bij elkaar zorgen ervoor dat het drinken je baby slaperig maakt.
Houd de nachtvoeding kort, als je die geeft. Voed je baby als hij dat wil, maar zorg dat er minstens twee uur tussen de voedingen zit. Heeft je baby voldoende voeding binnen voor de dag, laat hem dan 's nachts zo lang mogelijk slapen.
Als je kleintje in slaap valt tijdens de nachtvoedingen (en dan een uur later alweer daar is voor een voeding…), pas dan borstcompressie toe. Zo blijft de melk stromen en blijft je kleintje bij de les. Ook al drinkt ie half slapend. Probeer bij de nachtvoedingen niet één, maar twee borsten leeg te laten drinken.
Een baby moet 20 (7 of 10, of 15) minuten aan elke borst gevoed worden. Niet waar! Belangrijk is dat we het verschil maken tussen 'aan de borst liggen' en 'uit de borst drinken'. Enkele voorbeelden: Een baby die 15 Ã 20 minuten aan een kant effectief drinkt, wil de tweede kant misschien helemaal niet meer.
Nadelen van borstvoeding kunnen zijn: Moeder is gebonden, het kan door niemand anders gegeven worden. In moedermelk kunnen sporen van alcohol, drugs, nicotine of medicijnen zitten die moeder gebruikt. Sommige moeders worden onzeker en onrustig omdat ze niet precies weten hoeveel hun baby gedronken heeft.
We hebben pagina's die je alles vertellen over borstvoeding en flesvoeding. Borstvoeding is de beste voeding voor je baby. En het geven van borstvoeding is ook goed voor jouw gezondheid. Het advies is om 6 maanden borstvoeding te geven, en daarna zolang moeder en kind dat willen en zich daar prettig bij voelen.
De nodige energie
Gemiddeld heeft een voedende moeder zo'n 500 kilocalorieën per dag extra nodig. Deze extra energiebehoefte wordt maar voor een deel voldaan door meer te eten. De rest van de energie wordt verkregen doordat een voedende moeder regelmatig gaat zitten of liggen om haar kind te voeden.
Als je volledig borstvoeding geeft, heeft je lichaam zo'n 300-500 kcal extra nodig per dag. Dat is niet zo veel. Een tweede portie vlees, rijst of aardappelen bij de warme maaltijd, een potje volle yoghurt als tussendoortje of een dubbele boterham met kaas leveren vaak elk al zo'n 250 kcal op.
Signalen van teveel borstvoeding:
Je baby kan moeilijk de melkstroom aan, waardoor je baby moeite heeft met doordrinken. Je baby kan buikkrampen krijgen. Je baby heeft veel natte luiers en dunne lichtgroene ontlasting. Je hebt last van gespannen borsten, ook na de voeding.
na 4 maanden niet meer starten met inbakeren. uiterlijk op de leeftijd van 6 maanden stoppen met inbakeren (beter voor die tijd stap voor stap afbouwen. als jouw baby eczeem heeft of spuugt is het raadzaam om eerst te overleggen met een arts of lactatiekundige.
Pasgeboren baby's tot en met 4 weken mogen 3 tot 4 uur slapen zonder voeding. Tussen de 4 en 12 weken kun je jouw baby gerust door laten slapen als hij of zij geen signalen afgeeft of vanzelf wakker wordt. Tussen de 12 en 24 weken heeft een kindje 5 tot 7 uur rust nodig na elke voedingsbeurt.
Tot je kindje echt een duidelijk dag en nachtritme heeft ontwikkeld maakt het niet zoveel uit waar je kindje slaapt overdag. Volg hier vooral je eigen gevoel in. Slaapt je kindje fijn bij jou in de draagzak of doek, bovenop jou in jouw armen, of juist in zijn eigen bedje. Het is allemaal goed.
Hoe vet je moedermelk is, heeft te maken met hoe leeg je borst is. Hoe leger je borst, hoe vetter je melk. Aan het begin van de ene voeding zal je borst voller zijn en je melk dus minder vet dan aan het begin van een andere voeding.
Sommige baby's drinken snel en zijn na 15 minuten voldaan, terwijl anderen tot een uur over het voeden kunnen doen. Vergelijk het voedingspatroon niet met dat van anderen – waarschijnlijk zijn ze compleet verschillend."
Dat komt omdat je kindje - hoe kort het slaapje ook is- een powernap heeft gedaan en dus de piek van moeheid heeft weg geslapen. Je kindje is nog wel moe, maar voelt zich niet meer moe. Ons advies? Kort de wakkertijd naar het volgende slaapje wat in en dan weer een kans.
leiden we af dat op een leeftijd van 3 maanden nog meer dan de helft (52,5%) van de baby's borstvoeding krijgt (waarbij 35,7% nog uitsluitend borstvoeding). schatten we dat 7 à 10% van de kinderen op 1 jaar nog borstvoeding krijgt in combinatie met andere voeding.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en andere gezondheidsinstanties bevelen aan om baby's uitsluitend met moedermelk te voeden gedurende hun eerste zes maanden en dat zij daarna moedermelk blijven krijgen naast andere soorten voeding – aanvullende voeding genoemd – tot ze ten minste twee jaar oud zijn.
Kolven vergt veel van de moeder, het is onnatuurlijker en veel minder bevredigend dan het kind aan de borst hebben en het is ook erg vermoeiend. Anderzijds vinden veel moeders het erg belangrijk om moedermelk te kunnen geven.