Geef geen rauw vlees, zoals filet americain, rosbief of sommige soorten worst, zoals ossenworst en carpaccio. Hier kunnen schadelijke bacteriën op zitten en jonge kinderen zijn gevoeliger voor een voedselinfectie.
Voor kinderen boven de 12 jaar en volwassenen zijn (smeer)leverworst en paté weekkeuzes. De veilige hoeveelheid per dag loopt langzaam op naar de veilige hoeveelheid voor volwassenen (3.000 microgram per dag). Producten van rauw vlees, zoals filet américain, ossenworst, carpaccio of niet-doorbakken tartaar.
Vlees: in rauw vlees zitten ziekmakende bacteriën. Je kunt je kind daarom beter geen rauw vlees geven, zoals ossenworst, filet americain, carpaccio of niet-doorbakken tartaar.
Filet americain staat niet in de Schijf van Vijf; eet het dus niet te vaak. Kant-en-klare filet americain bestaat uit fijngemalen rauw vlees met een saus erdoor. Vooral in deze saus zitten vaak toevoegingen die niet gezond zijn, zoals zout of suiker. Filet americain kan soms veel verzadigd vet bevatten.
Hoe krijg je een lintworm? Een runder-lintworm kun je krijgen na inslikken van lintworm-blaasjes. Bijvoorbeeld als je rauw rundvlees eet. Denk aan filet americain, rauw gehakt, tartaar en biefstuk die niet goed doorbakken is.
Hoewel filet americain niet veel calorieën bevat, betekent dit niet dat het automatisch gezond is. Zoals geldt voor de meeste vleeswaren: je kunt er beter niet te veel van eten. Een overschot van rood vlees en vleeswaren kan je risico op chronische ziekten vergroten.
Soms kun je stukjes van de lintworm zien in je poep, onderbroek of bed. Het zijn platte witte rechthoekige stukjes. Ze zijn 1 of 2 centimeter lang. Droog zien ze eruit als rijstkorrels.
Bij besmetting met de EHEC-bacterie kan de diarree eerst waterig zijn en na 1 tot 3 dagen overgaan in een diarree met bloed. Er kunnen ook buikkrampen zijn en soms moet men braken. De klachten duren 2 tot 9 dagen (gemiddeld 4 dagen) en gaan over het algemeen vanzelf over.
Het Britse ministerie van gezondheid adviseert mensen die dagelijks meer dan 90 gram rood vlees of vleeswaren eten zich in te houden. Beperk je tot 70 gram of minder, luidt het advies.
De filet americain-kruidmix bestaat uit paprikapoeder, uienpoeder, knoflookpoeder en mosterdzaad. De kruiden in deze filetsaus zorgen ervoor dat de filet americain zijn kenmerkende oranje kleur krijgt.
Je dreumes of peuter mag vrijwel alles eten wat jij ook eet, maar er zijn een paar producten die je beter nog niet kunt geven. Rauwe vis en rauw vlees, of producten met rauwe melk of ei. Hierin kunnen ziekmakende bacteriën zitten. Jonge kinderen zijn daar extra gevoelig voor.
Door het eten van rauw vlees (zoals filet américain, ossenworst, rauwe ham en , kun je voedselinfecties krijgen. De bekendste is wel de infectie toxoplasmose. Deze kan schadelijk zijn voor je baby tijdens de zwangerschap.
Geen rauw vlees voor kwetsbare groepen
Jonge kinderen, ouderen, mensen met een verminderde weerstand en zwangeren wordt afgeraden rauw vlees te eten, zoals tartaar en carpaccio. Dit zijn risicovolle producten. Deze kwetsbare groepen moeten hun vlees altijd goed doorbakken.
Wat zijn de risico's van het eten van rauw vlees voor kinderen? Om welke bacteriën gaat het? Rauw voedsel niet aanbevolen voor kinderen jonger dan 5: vlees, melk, kaas, vis... Rauw voedsel dat niet wordt aanbevolen voor kinderen van 6 tot 10 jaar: vlees, melk, kaas, enz.
Haring valt overigens niet onder rauwe vis, veel mensen denken dat. Maar haring wordt gerijpt in pekel. Kan je gerust eten dus. Als je kleine eenmaal vast voedsel begint te eten kan je al goed een scholfiletje of stukje kabeljauw stoven.
De winnaar is SMAECK met een 7,3. 1. Smaeck | €2,75 (150 gram) | Eindcijfer: 7,3 | De smaak is lekker en zoetig, het uiterlijk komt redelijk overeen met de 'echte filet americain', maar het is net iets te oranje.
Mag mijn kind filet américain eten? In rauwe producten (zoals filet américain, tartaar, ossenworst, carpaccio of een niet goed doorbakken hamburger) kunnen ziekmakende bacteriën zitten. Jonge kinderen zijn daar extra gevoelig voor. Geef kinderen dus alleen goed doorbakken vlees.
Ja, want de Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft verwerkte vleeswaren en rood vlees op de lijst van kankerverwekkende stoffen gezet, en americain valt (gedeeltelijk) onder de verwerkte vleeswaren en geheel onder rood vlees.
Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om het eten van rood vlees gezonder te maken. Kies bijvoorbeeld voor mager rood vlees, zoals biefstuk, tartaar of ossenhaas. Of kies voor wit vlees zoals kipfilet of kalkoenfilet. Mager rood vlees bevat minder calorieën en vet dan vet rood vlees.
Echter bevat filet americain ook een hoog vetgehalte. Daarnaast kan de aanwezigheid van rauw vlees ook risico's met zich meebrengen, zoals het risico op voedselvergiftiging door bacteriën zoals E. coli of salmonella.
De tijd tussen het eten van voedsel dat besmet is met salmonella en de eerste klachten is meestal 12 tot 96 uur. Niet iedereen die besmet is met Salmonella wordt ernstig ziek. Deze klachten bestaan meestal uit diarree, buikkrampen, misselijkheid en braken. Deze klachten gaan meestal na 3 tot 7 dagen vanzelf voorbij.
Volkorenbrood, havermout of zilvervliesrijst is dus precies wat je moet eten als je diarree hebt. Eet kleine porties en voeg niets toe tot je je weer een beetje aangesterkt en beter voelt. Wat ook werkt tegen diarree: een mix van appelazijn.
Bloed en/of slijm in je ontlasting
Bloed of slijm in je ontlasting kan door darmkanker komen. Het bloed hoeft er niet altijd rood uit te zien, ook donkere (bijna zwarte) ontlasting kan betekenen dat er bloed in je ontlasting zit. Als er bloed bij je ontlasting zit, ga dan naar de huisarts.
De aarsmaden leven in de darmen en zijn verder onschadelijk. Kinderen kunnen aarsmaden krijgen doordat ze de eitjes inslikken. Die kunnen bijvoorbeeld in rauwe groente of vlees zitten. Het komt ook vaak voor dat kinderen deze wormpjes krijgen door buiten in de tuin of in de zandbak te spelen.
Lintwormen komen in Nederland zelden voor, omdat hier een goede vleeskeuring bestaat. Een lintworminfectie ontstaat meestal door het proeven van rauw gehakt en in het buitenland door het eten van rauw of ongaar vlees.