Elke dag kaas etenGeen zorgen, kaas is niet meteen ongezond. Er zitten namelijk wel veel verzadigde vetten en zout in, maar het bevat daarentegen ook veel vitamine A en B12, mineralen als calcium, magnesium en zink en eiwit en (gezond) vet. Je kunt dus gerust kaas blijven eten, maar helaas dus wél met mate.
'Kaas is gezond'
Naast voedingsstoffen, bevat het ook veel verzadigd vet en zout, waardoor het risico op hart- en vaatziekten wordt vergroot. Ook verhoogt het hoge zoutgehalte de kans op een hoge bloeddruk, meldt het Voedingscentrum op haar website. "Kaas levert een behoorlijk aantal verzadigde vetten aan mensen.
Het Voedingscentrum adviseert jong en oud om dagelijks zuivelproducten te consumeren. De aanbevolen hoeveelheid verschilt per leeftijdsgroep (zie tabel hieronder). Aan volwassenen worden 300-450 gram melk(producten) en 40 gram kaas per dag geadviseerd.
In kaas gemaakt van rauwe melk kunnen verschillende bacteriën voorkomen, zoals campylobacter, listeria, salmonella en E.coli.Daar kun je een voedselinfectie van krijgen.
De lactose komt dan onverteerd in de dikke darm terecht. De daar aanwezige darmbacteriën 'vallen de lactose aan'. Hierdoor kunnen klachten ontstaan, zoals buikpijn, krampen, (ernstige) diarree, winderigheid en een opgeblazen gevoel.
Elke dag kaas eten
Geen zorgen, kaas is niet meteen ongezond. Er zitten namelijk wel veel verzadigde vetten en zout in, maar het bevat daarentegen ook veel vitamine A en B12, mineralen als calcium, magnesium en zink en eiwit en (gezond) vet. Je kunt dus gerust kaas blijven eten, maar helaas dus wél met mate.
Het gebrek aan vezels in kaas, een onverteerbare voedingsstof die helpt om voedsel door het maag-darmkanaal te loodsen, vertraagt ook de spijsvertering, waardoor deze mogelijk vastloopt in de dikke darm , waar water wordt opgenomen. Dit kan bij sommige mensen leiden tot constipatie.
Kaas is een geweldige bron van eiwitten en calcium, maar bevat vaak veel verzadigd vet en zout. Dit betekent dat te veel eten kan leiden tot een hoog cholesterol en hoge bloeddruk , waardoor het risico op hart- en vaatziekten (CVD) toeneemt.
Volvette zuivelproducten bevatten een grote hoeveelheid verzadigd vet en wat cholesterol. Omdat een hoge inname van verzadigd vet het slechte cholesterol in je bloed kan verhogen en omdat kaas vaak veel natrium bevat, wordt over het algemeen aanbevolen om kaas in beperkte hoeveelheden te eten.
Hoe meer vet het voedsel dat je eet bevat en hoe meer het bewerkt wordt, hoe meer je er dus verslaafd aan kan raken. Daarenboven bevat kaas ook de proteïnesoort caseïne. Caseïne triggert de dopaminereceptoren waardoor je je gelukkig gaat voelen. Ook bij een verslaving zoals drugs gebeurt dit tijdens gebruik.
Een ei bevat 1,5 gram verzadigd vet en daarnaast ruim 3 gram onverzadigd vet.Een plak kaas (25 gram) bevat 5 gram vet, waarvan 3,5 gram verzadigd vet en 1,5 gram onverzadigd vet. Wat hier aan opvalt is de verhouding tussen verzadigde – en onverzadigde vetten.
De American Heart Association adviseert om niet meer dan drie porties kaas per dag te eten, waarbij elke portie maximaal 42 gram kaas mag bevatten.
Smaak en textuur
Boerenkaas: Door het gebruik van rauwe melk en de ambachtelijke productiemethode heeft boerenkaas vaak een rijker, dieper en complexer smaakprofiel dan fabriekskaas. De smaak kan variëren afhankelijk van het seizoen, het voer van de dieren en de specifieke productiemethoden van de boerderij.
Het meest voor de hand liggende neveneffect van het eten van teveel kaas is gewichtstoename . Als je overmatig eet, zelfs als het goed voor je is, is de kans groot dat het tot gewichtstoename leidt. Kaas bevat veel vet, namelijk 9 calorieën per gram.
De gezondste kaassoorten zijn 10+, 20+ of 30+ kazen met niet te veel zout (minder dan 2 gram zout per 100 gram kaas). Verder ook magere plattekaas, verse kaas, halfvolle plattekaas, cottagecheese, volle plattekaas, magere smeerkaas, ricotta, mozzarella en zachte, verse geitenkaas.
"Als je dieet over het algemeen erg laag is in verzadigde vetten en natrium, kan het veilig zijn om twee tot drie ons kaas per dag te eten ," zegt Supan. "Als je gezond probeert te eten of hartproblemen hebt, zou ik proberen om je te houden aan één ons hoogwaardige kaas per dag, of misschien zelfs minder dan dat een paar keer per week."
Magere cheddar kaas : Bevat 5 mg cholesterol en 0 g verzadigd vet per portie van 28 gram. Ricotta kaas: Deze lasagnebasis heeft minder dan 9 mg cholesterol en 1,4 g verzadigd vet per 28 gram. Zwitserse kaas: Eén plak Zwitserse kaas bevat minder dan 1 g verzadigd vet en 10 mg cholesterol.
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) is volgens het Voedingscentrum 40 gram. Gemiddeld weegt een plak tussen de 15 en 20 gram, dat betekent dat we ongeveer 2 plakken per dag mogen. Wilt u kaas in het avondeten verwerken, neem dan eens iets anders op brood.
Maar kaas levert niet dezelfde voedingsstoffen als vlees. Kaas levert weliswaar evenveel eiwit als vlees en vitamine B12, maar bevat maar heel weinig ijzer, zo'n 0,1 milligram per 100 gram. Bovendien bevat kaas vaak veel verzadigd vet, zeker de vette (48+) varianten, en veel zout.
Kaas bevat lactose, een suiker die niet verteerd kan worden door mensen met lactose-intolerantie omdat hun lichaam het enzym mist dat het afbreekt. In deze gevallen kan het eten van lactose leiden tot spijsverteringsproblemen, waaronder gasvorming, een opgeblazen gevoel en diarree .
Het schrappen van zuivel kan de gezondheid van uw huid verbeteren en een opgeblazen gevoel verminderen . Zuivelproducten bevatten verschillende essentiële voedingsstoffen die de gezondheid van uw botten ondersteunen. Probeer voedingsmiddelen te eten die rijk zijn aan calcium, eiwitten en vitamine D als u zuivelproducten vermijdt.
Hoewel er theorieën bestaan over kaas die een schadelijk effect hebben op de bloeddruk en het bloedlipidenprofiel, gebaseerd op het hoge natrium- en verzadigd vetgehalte, blijkt uit matig bewijsmateriaal dat kaasconsumptie het risico op hart- en vaatziekten niet vergroot. Er is mogelijk zelfs sprake van een beschermende associatie met ...
Probeer daarentegen wel om de kaassoorten die het meest verzadigd vet bevatten (zoals cheddar) zoveel mogelijk te vermijden. Kies liever voor een klein stukje mozzarella, feta of geitenkaas. Die kazen bevatten minder verzadigd vet en zorgen dus ook voor – ietsje – minder buikvet.
Voedingsmiddelen die u moet vermijden bij constipatie
Vetrijke voedingsmiddelen ― die rijk zijn aan olie, boter en vet ― kunnen bijdragen aan constipatie. Als u chronisch last heeft van constipatie, kan het te veel eten van gefrituurd voedsel, bewerkt vlees, commercieel gebakken producten en andere vetrijke producten hiervoor verantwoordelijk zijn. Kaas als een specifieke boosdoener voor constipatie .
Zuivel. Helaas, een kaasplankje of een latte macchiato is niet goed voor een vertraagde stoelgang. Caseïne, een eiwit dat in zuivelproducten zit, is voor sommige mensen slecht verteerbaar. Dit leidt tot darmproblemen, constipatie en opgeblazen gevoel.