Feta kaas is een Griekse kaas gemaakt van geiten- en schapenmelk. Het bevat maximaal 30% geitenmelk, maar kan ook zonder geitenmelk worden gemaakt. Het is dus niet perse een geitenkaas. Het wordt veel gebruikt in de mediterrane keuken.
Feta wordt meestal gemaakt van schapen- en geitenmelk en vervolgens bewaard in pekelwater om uitdroging te voorkomen. Schapenmelk is het hoofdingrediënt van Feta en hierdoor zit er een karakteristieke en specifieke smaak aan de kaas.
Jazeker, feta past goed in een koolhydraatarm dieet. Het bevat bijna geen koolhydraten, slechts 0,2 gram per 1 snee (20 gram) [4]. Daarnaast is het ook makkelijk te gebruiken in koolhydraatarme maaltijden, zoals shakshuka, een omelet en een salade.
Echte feta is gemaakt van schapen- en maximaal 30% geitenmelk, 'witte kazen' zijn van koemelk. Verder worden er aan feta nog allerlei extra eisen gesteld door de Griekse wet. Zo moet de kaas bijvoorbeeld 60 dagen rijpen en er mag niet meer dan 56% vocht in zitten.
Feta is witte kaas van schapen- en geitenmelk uit Griekenland. Alleen witte kaas gemaakt op het Griekse vasteland of het eiland Lesbos mag Feta heten. Bovendien moet Feta gemaakt worden volgens bepaalde regels, waaronder het bewaren in pekel oftewel zout water.
Oude, harde kazen zijn dus meestal de beste keuze. Denk aan een gerijpte cheddar, Goudse kaas, parmezaan, blauwe of Zwitserse kaas. Terwijl een 'jonge' kaas als feta, een behoorlijke hoeveelheid lactose bevat en dus ongeschikt is voor mensen met lactose-intolerantie.
Als je feta vergelijkt met buffelmozzarella is het verschil in zout nog groter. Mozzarella (zonder te veel zout en verzadigd vet) past dagelijks in een gezond voedingspatroon. Feta kan af en toe worden gegeten, waardoor feta een minder gezonde keuze is.
Het staat in het schap bij de houdbare melk, maar er zijn ook gekoelde varianten. Het voordeel van kiezen voor plantaardige melk is dat je een ruime keuze hebt: sojamelk, havermelk, rijstmelk, amandelmelk, cashewmelk en melk op basis van kokos: genoeg opties om melk te blijven drinken.
Als je dierlijke melk, zoals koemelk, om wat voor reden dan ook wilt vermijden, kun je kiezen uit bijzonder veel soorten zuivelvrije melk. Sojamelk kent iedereen, maar er bestaat ook nog amandelmelk, havermelk, speltmelk, kokosmelk, rijstmelk en vast nog veel meer!
Feta – Feta bevat enkel sporen van lactose en is daarom low FODMAP. Deze feta bevat bijvoorbeeld 0 gram lactose per 100 gram. Kijk wel goed welke feta je neemt. Je hebt ook goedkopere varianten op feta, zoals deze kaas van Viking, deze bevat iets meer lactose met 0,7 gram per 100 gram.
Er zitten 55 kilocalorieën in 1 voor snee (20 gram) feta. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'feta'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Hüttenkäse is vetarm, met maar 3,5 gram vet per 100 gram heeft het het laagste vetpercentage van alle kazen.
De originele Griekse fetakaas wordt gemaakt met schapen- of geitenmelk. Wij kennen ook wel op feta lijkende kaassoorten op basis van koemelk: “Witte kaasblokjes”. Bio feta van AH bevat per 100 g: calorieën 255 kcal, koolhydraten 0 g, eiwitten 17 g, vetten 21 g, vezels 0 g.
Kaas is een zuivelproduct dat voornamelijk uit melk bestaat. Tijdens het maken van kaas worden de vaste stoffen in de melk -de eiwitten, vetten en mineralen- gescheiden van het vocht. Daarnaast wordt er tijdens de bereiding stremsel, zuursel en zout aan toegevoegd.
Fetakaas en roomkaas zijn beide verse smeuïge kazen, die niet of nauwelijks gerijpt zijn. Een andere benaming voor deze kazen is witte kaas. Mascarpone, ricotta, cottage cheese en mozzarella behoren ook tot het rijtje van verse kazen. Het verschil zit hem in de herkomst, bereiding en vetgehalte in de kazen.
Onder zuivel vallen alle melk en melkproducten. Denk hierbij ook aan karnemelk, chocolademelk, kwark, (room)kaas, yoghurt(drankjes), boter, ijs, kookroom, zuivelspread en vla.
Ze worden vaak gemaakt van noten, zaden, pitten, soja of kokosolie. Denk bijvoorbeeld aan sojamelk, sojayoghurt, maar ook rijstmelk, amandelmelk en kokosmelk. Dit zijn allemaal prima alternatieven. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten verkrijgbaar, dus probeer ook eens wat verschillende smaken uit.
Wie geen melk of melkproducten eet, moet z'n best doen om van bepaalde voedingsstoffen, zoals calcium en vitamine B12, voldoende binnen te krijgen. De voedingsstoffen in melk zitten ook in andere productgroepen zoals fruit, groenten, bonen, vlees, noten, granen en eieren.
Nederlandse 'harde' kaassoorten die geen lactose bevatten: Goudse, Maaslander, Maasdammer, Edammer, Kolummer, Texelaar, Leidse kaas en Friese Nagelkaas.
Melk bevat inderdaad calcium. Maar het bevat ook heel veel verzadigd vet en is een grote veroorzaker van allergieën. Bovendien lijkt het erop dat calcium uit zuivel zorgt voor een stimulans van de groei van prostaatkankercellen en een algemeen verhoogd risico van prostaatkanker.
Leven zonder zuivel, zoals veganisten doen, is voor je gezondheid niet slecht, zeker als je je calcium ergens anders vandaan haalt. De meeste melkvervangers hebben calcium toegevoegd. En wie voldoende groene bladgroenten, noten en bijvoorbeeld gedroogde vruchten zoals abrikozen eet, leeft gezond zonder zuivel.
Listeria bacterie
Is de feta wel van rauwe melk gemaakt dan kun je de kaas beter niet eten. In rauwe melk kan de listeria bacterie namelijk voorkomen.
In harde kazen zit veel calcium, maar ook relatief veel vet, verzadigd vet en zout. Kies daarom liever voor magere en halfvette kazen en plattekaas. Die laatste bevat minder vetten en zout, en hoort eigenlijk eerder bij de melkproducten dan bij de kazen.