doordat goedkope hagelslagvarianten weinig cacaoboter bevatten, kun je ze niet smelten zoals gewone chocolade. in hagelslag zit namelijk een goedkope vet met daarin een poeder dat smaakt naar cacao. maar wanneer je het verhit scheid de boter en de cacao en wordt het korrelig omdat er geen vocht in zit.
Is alle chocolade geschikt om te smelten? Ja in principe wel, dus of je nu melk, puur of wit hebt, het zal allemaal smelten. Pure chocolade en melkchocolade kan je prima van een huismerk kopen. Goedkope witte chocolade daarentegen smelt niet goed en wordt vaak korrelig.
Smelten gaat het beste in de magnetron, maar GEEN plastic gebruiken om het in te smelten, ook niet magnetronbestendig want daar gaat het doorheen. Glazen bak of kom gebruiken. Buiten de cacao om heb je van hagelslag erg veel pakken nodig wil je de fles gevuld krijgen, ik zou gewoon een stel repen pakken.
Het beste kun je de magnetronbestendige kom met stukjes chocolade op medium hoogte in de magnetron zetten, elke keer maar voor 20 tot 30 seconden. Dan even checken, doorroeren en weer verder, totdat de chocolade mooi gesmolten is.
Verwarm de chocola op 800W gedurende 30 seconden. Kijk na 30 seconden hoe ver de chocolade gesmolten is. Roer het geheel even goed door en zet vervolgens de kom nog eens 30 seconden in de magnetron. Het is belangrijk dat je elke 30 seconden roert, zodat de chocolade niet aanbrandt.
- De gouden regels bij het smelten van chocolade : De chocolade niet te heet verwarmen en de kom boven heet water mag het water niet raken. Als je chocolade smelt met een een vloeistof moet je minstens 1 eetlepel vloeistof gebruiken per 50 g chocolade.
Door het lage verbrandingspunt is de kans groot dat het aanbrandt en niet meer bruikbaar is. Ook met de au bain-marie moet je de temperatuur van witte chocolade goed in de gaten houden. Verwarm langzaam en gelijkmatig, bij een te hoge temperatuur wordt de witte chocolade korrelig en onbruikbaar.
Hoe dat werkt? Doe kleine chocoladestukjes in een hittebestendige kom en plaats deze boven een pannetje met water en zet het vuur op. Zorg ervoor dat de kom het water niet raakt en roer zodra de chocolade begint te smelten.
De beste manier om chocolade te verdunnen is door vet toe te voegen. De precieze hoeveelheid olie die je nodig zal hebben zal afhangen van de dikte van je chocolade en de textuur die je graag wilt bereiken. Begin door maar een klein beetje olie of boter in te mengen, en voeg vervolgens meer toe indien dat nodig is.
Om te checken of de chocolade op de juiste manier getempereerd is, doop je het puntje van een mes in de chocolade. Als de chocolade na een paar minuten goed hard geworden dan weet je zeker dat het gelukt is en kan je de chocolade verwerken. Pas op met de au-bain-marie methode dat er geen water in de chocolade komt!
Wanneer je nutella vloeibaar wil maken kan je de pot - met het deksel en al - in heet water onderdompelen. Of je kan de pot - zonder deksel even in de microgolf steken. De hazelnootpasta zal lopend worden (én vlot smeerbaar zijn op bijvoorbeeld pannenkoeken).
Au bain-marie chocolade smelten
Vaak moet je chocolade au bain-marie smelten, omdat je het zo heel geleidelijk kunt verwarmen en laten smelten. Daarnaast mag de chocolade niet te warm worden. Au bain-marie chocolade smelten doe ik ook als ik chocolade ga tempereren.
Je kunt chocolade ook in de microgolfoven smelten. Doe hem in een geschikte kom en zet 30 seconden op vol vermogen in de microgolfoven, roer om, en herhaal tot de chocolade volledig gesmolten is en mooi glanst.
Gesmolten chocolade die weer stolt kun je eten, maar is meestal niet meer lekker. Het mooie is wel dat je de chocolade gewoon weer opnieuw kunt smelten… en dan góed laten stollen. Op de juiste temperatuur.
Breek de chocoladeletters in stukjes en smelt ze in een steelpannetje. Smelt ze au-bain-marie (pannetje in een pan met kokend water zetten tot de chocolade smelt, goed roeren tot gladde chocoladesaus ontstaat.), verzamel wat fruitsoorten en snij ze in gewenste grootte.
Het kwetsbare punt van chocolade is zijn grote droogte en het grote aantal cacao- en suikerdeeltjes waarvan de oppervlakken vocht aantrekken. Als je een beetje water door gesmolten chocolade roert stijft het op tot een dikke pasta.
De kleine stukjes toegevoegde chocolade zullen snel smelten. Laat de chocolade afkoelen tot het 31-32 graden is. Dit duurt best een tijdje omdat de kom ook vrij lang warm blijft. Als ik ongeduldig ben zet ik de schaal met tussenpozen een 1-2 minuten in de koelkast en roer de chocolade goed door.
Het helpt om de chocolade hard te laten worden en zorgt voor een mooie satijnglans en een heerlijke beet. Het zorgt ervoor dat de chocolade krimpt tijdens het afkoelen, waardoor u hem gemakkelijker uit de moulure kunt halen.
De grootste chocoladereep ter wereld: 13.000 kilo, 26,8 meter lang, 14,3 meter hoog. Rotterdam - Chocolatier Frits van Noppen heeft in de Onderzeebootloods zijn wereldrecordpoging voor de grootste chocoladereep naar oppervlakte voltooid.
Waarom is het zo populair en waar komt het vandaan? Het begon allemaal in 1919, toen de directeur van dropfabriek Venco op het geniale idee kwam. Hij wilde witte breekbare korrels met pure anijssmaak maken als broodbeleg. Hij noemde dit witte goedje hagelslag en bood het aan bij de kruideniers en bakkerijen.
Chocoladehagelslag werd voor het eerst gemaakt in 1936 door de chocoladefabrikant Venz, die chocolade als broodbeleg uit ging brengen. Dit product, bestaande uit kleine langwerpige korrels, werd chocoladehagel genoemd. De naam hagelslag was als merk vastgelegd door de firma Venco.
doordat goedkope hagelslagvarianten weinig cacaoboter bevatten, kun je ze niet smelten zoals gewone chocolade. in hagelslag zit namelijk een goedkope vet met daarin een poeder dat smaakt naar cacao. maar wanneer je het verhit scheid de boter en de cacao en wordt het korrelig omdat er geen vocht in zit.
De juiste temperatuur
Pure chocolade smelt je op 45 à 50 °C. Je laat hem afkoelen tot 38°C, doet de koude stukjes erbij en eindigt rond de 31 à 32°C. Op die temperatuur is de chocolade klaar voor verwerking. Voor melkchocolade houd je de smelttemperatuur het best rond de 45°C.
En dan natuurlijk de ergste misser: verbrande chocola. Om te voorkomen dat de chocolade verbrandt, moet je regelmatig roeren zodat het gelijkmatig smelt. Verwarm de chocolade ook niet te lang. Het geeft niet als nog niet alle chocolade gesmolten is: de rest smelt alsnog vanzelf als je even wacht.