Het antwoord op deze vraag is dat er eigenlijk geen duidelijke verschillen zijn. Het is zelfs zo dat er, wettelijk gezien, echt geen verschil is. Zolang de helm het Europese keurmerk ECE 22.05 heeft, mag je er zowel op de scooter als op de motor mee rijden.
U moet een goedgekeurde bromfietshelm of een goedgekeurde speedpedelec-helm dragen.
Sinds 1 januari 2023 geldt er een landelijke helmplicht voor snorfietsers. Je moet nu dus een goedgekeurde brom/motorfietshelm (ECE-05 of ECE-06) óf goedgekeurde speedpedelec-helm NTA-8776) dragen op je snorfiets. Draag je die niet, dan kun je een boete krijgen van € 100 (excl.
Wij raden je niet aan je motorhelm mee te nemen als je gaat skiën. Niet alleen omdat een skihelm betere bescherming biedt op de piste, maar ook omdat je motorhelm tijdens de wintersportvakantie kapot kunt gaan. Je kunt je motorhelm dan ook beter thuis laten liggen en een goede skihelm kopen.
Als je in Europa op een motor, scooter of bromfiets wilt deelnemen aan het verkeer, ben je verplicht een helm te dragen die voorzien is van ECE goedkeuring. Alle helmen die je op Voordeelhelmen.nl vindt zijn voorzien van een ECE goedkeuring (tenzij nadrukkelijk anders vermeld).
Op de snorscooter mag je zowel een jethelm, als een integraalhelm of systeemhelm dragen. Wel is het belangrijk dat de helm over een ECE 22.05 keurmerk beschikt.
Met ingang van 1 januari 2023 is het dragen van een goedgekeurde brom/motorfietshelm of een goedgekeurde speed-pedelec-helm op een snorfiets overal in Nederland wettelijk verplicht en kunt u een boete van € 100 krijgen bij het niet dragen van een helm.
Ook Lidl helmen zijn zeer waarschijnlijk tuv-gekeurd* en daarom veilig genoeg. Ergo, als 'ie goed past een prima keus.
Waar het gaat om scooterhelmen kun je kiezen tussen een jethelm, systeemhelm of een integraalhelm. Wanneer je een helm van goede kwaliteit koopt, bieden ze alle drie een goede basisveiligheid. Uiteindelijk beschermt een integraalhelm het best, zeker wanneer je op hogere snelheid rijdt.
Draag alleen een goedgekeurde scooterhelm
Vanaf nu ben je verplicht om een helm te dragen op snorscooters en andere voertuigen met een blauw kenteken. Zoals speed-pedelecs bijvoorbeeld.
Snorfietsers mogen ook een helm voor de speed pedelec dragen, hoewel artsen aangeven dat dit niet dezelfde bescherming biedt. Bij een gele kentekenplaat gaat het om een snelheid tot 45 kilometer per uur.Dan volstaat een speedpedelechelm niet en moet het verplicht om een scooterhelm gaan.
Vanaf 1 januari 2023 helmplicht voor snorfietsen
Vanaf 1 januari 2023 is het verplicht om op snorfietsen een helm te dragen. Snorfietsen hebben een blauw kenteken en mogen maximaal 25 kilometer per uur rijden.
Je kan kiezen tussen een brommerhelm, een scooterhelm of een speed pedelec helm. Meer over de goedgekeurde types lees je hier. Zónder helm rijden kan je een boete op 100 euro plus 9 euro administratiekosten opleveren. Mét een helm op komen bestuurders en passagiers van een snorfiets weer veilig thuis.
Zeker als een motorhelm nieuw is zal hij nog naar jouw hoofd gaan vormen. Om die reden moet de helm bij aanschaf stevig aansluiten op het hoofd en het gezicht. In het meest ideale geval zal de motorhelm strak aanvoelen op de wangen en goed omsloten rondom het hoofd.
De Uvex City i-vo MIPS scoort in beide testen het hoogst!
Bij scooter-, motor-, en brommerhelmen die over een ECE keurmerk beschikken, is het gemakkelijk vast te stellen wat de productiedatum van de helm is. Heeft een helm geen keurmerk, dan tel je vanaf het moment van aankoop. De meeste helmen gaan 3 tot 5 jaar mee, daarna dienen ze vervangen te worden.
Dezelfde wet die een helm voor motorrijders verplicht, doet dit ook voor bromfietsen. Dit zijn scooters en brommers met een geel kenteken. Andere voertuigen die hieronder vallen zijn brommobielen zonder een gesloten carrosserie en driewielige voertuigen. Bromfietsen hebben een maximale snelheid van 45 km/u.
De bromscooter kan 45 km per uur, herken je aan de gele kentekenplaat, en het dragen van een helm is bij de bromscooter verplicht. De snorscooter kan 25 km per uur, heeft een blauwe kentekenplaat, en daarbij is het dragen van een helm normaal gesproken niet verplicht.
U vraagt hoe het dragen van een muts onder een fietshelm leidt tot ernstig(er) letsel. De muts zorgt ervoor dat de helm hoger op het hoofd komt te staan. Hierdoor is het hoofd minder beschermd. Er mag een muts of een fietspetje gedragen worden als de fabrikant van de fietshelm dit aanbiedt als accessoire.
Helmmutsen helpen het draagcomfort van jouw motorhelm te verhogen. Vochtafdrijvend, antibacterieel en sneldrogend waardoor je helm langer fris en aangenaam te dragen blijft. Bovendien is een helmmuts eenvoudig te wassen.
Het kiezen van een helm is voor veel motorrijders iets speciaals. Factoren als design, merk en gebruiksgemak spelen een rol bij het kopen van een helm. De bekende merken zoals Shoei en Arai lopen voorop als het gaat om kwaliteit en veiligheid.Ook merken als HJC, Shark en Schubert bieden kwalitatief goede helmen aan."