Een AVP is er grofweg in twee soorten: een alleenstaanden- of een gezinsdekking. De namen zeggen het al: als je alleenstaand bent, kun je volstaan met een (goedkopere) dekking. Als je een gezinsdekking hebt afgesloten, dan zijn je echtgenoot of geregistreerd partner en je minderjarige kinderen meeverzekerd.
Eerstegraads familieleden: partner, ouders (ook adoptie- en stiefouders), schoonouders, kinderen (ook adoptie- en stiefkinderen), schoondochters- en schoonzonen. Tweedegraads familieleden: broers, zussen, kleinkinderen, opa's, oma's, schoonzussen, zwagers, stiefzussen, stiefbroers.
Met een WA-verzekering beschermt de overheid de benadeelde partij: de personen die schade lijden door een motorvoertuig. De wet heeft bepaald dat er minimaal € 5.600.000,- vergoed wordt bij personenschade en minimaal € 1.120.000,- bij materiële schade.
Bij een aansprakelijkheidsverzekering met gezinsdekking is je kind automatisch meeverzekerd vanaf de geboorte. Je hoeft dan niks door te geven aan de verzekering . Bij de meeste verzekeraars kun je jouw kind meeverzekeren tot het 23e of 27e levensjaar.
De aansprakelijkheidsverzekering dekt bijna alle schade die wordt veroorzaakt aan derden. Hierbij zijn de verzekeringsnemer en zijn of haar gezinsleden meeverzekerd. Dat geldt dus ook voor de kinderen.
Je bent wettelijk verplicht je pasgeboren kind uiterlijk vier maanden na de geboorte aan te melden bij je zorgverzekeraar. Je kind is dan met terugwerkende kracht vanaf de geboorte meeverzekerd op de polis van een van de ouders. Als je bij ons verzekerd bent, kun je je kind hier aanmelden.
Maar zodra je een aansprakelijkheidsverzekering aanvraagt, wordt er gevraagd wat je gezinssituatie is. De verzekering geldt namelijk gelijk voor je gezinsleden. Dus ook als jouw partner of kind schade bij een ander aanricht, dan zijn jullie daarvoor verzekerd.
Zolang je studeert of in de beroepsinschakelingstijd zit (de vroegere 'wachttijd'), kan je tot je 25ste verzekerd blijven door de ziekteverzekering van je ouders. Is je beroepsinschakelingstijd voorbij of vind je werk dan moet je jezelf aansluiten bij een erkende verzekeringsinstelling.
Als ouder of voogd van een kind jonger dan 14 jaar bent u aansprakelijk voor de schade die uw kind maakt. Het maakt niet uit of u er wel of niet iets aan kon doen. Kon u voorkomen dat uw kind iets kapot maakte? Zo ja, dan bent u aansprakelijk voor de schade.
De zorgverzekering is de enige verzekering je verplicht moet afsluiten wanneer je 18 jaar wordt. Er zijn echter nog meer verzekeringen waarbij je, vanaf deze leeftijd, niet meer op polis van je ouders bent meeverzekerd.
In het kort. Sinds oktober 2010 is het mogelijk geworden om een partner, een gezinslid of een mede-eigenaar van onroerende – én roerende zaken aansprakelijk te stellen voor letselschade.
Voor elke auto moet je minimaal een WA-verzekering afsluiten. Deze 'Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering' is de minst uitgebreide autoverzekering en dus de goedkoopste. Meestal kies je hiervoor als de premie voor een uitgebreidere dekking niet meer in verhouding is met de dagwaarde van je auto.
Beste uit de Test
In maart 2022 testten wij bijna 30 aansprakelijkheidsverzekeringen voor particulieren (AVP's). Met een Testoordeel van 8,2 kwam ASR met Sterdekking als Beste uit de Test. Deze verzekering biedt een behoorlijk volledige dekking voor schade die jij, of een medeverzekerde, bij een ander veroorzaakt.
Definities die `gezinslid` bevatten:
Familielid = 1) Aanverwant 2) Bloedverwant 3) Broer 4) gezinslid 5) Grootmama 6) Halfzuster 7) Iemand die ons na staat 8) Maag 9) Moeder 10) Naastbestaande 11) Schoonzus 12) Stiefbroer 13) Verwant 14) Verwante 15) Zus...
Het gezin is bedoeld om Gods kinderen in rechtschapenheid te laten leren en groeien. Het huwelijk tussen man en vrouw is ook van Godswege geboden. Man en vrouw hebben de heilige taak om van elkaar en van hun kinderen te houden, en voor elkaar en hun kinderen te zorgen.
Schuld door schade minderjarig kind
Is uw kind jonger dan 14 jaar, dan ligt de aansprakelijkheid bij u. Dit geldt als u het ouderlijk gezag of de voogdij heeft over het kind. Heeft u een aansprakelijkheidsverzekering, dan kunt u daarop meestal de schade verhalen. Is uw kind 14 of 15 jaar, dan is het zelf aansprakelijk.
Wanneer een volwassene jouw bril beschadigt, is deze persoon hier in principe zelf aansprakelijk voor. Diegene kan in dit geval zelf een beroep doen op zijn of haar eigen aansprakelijkheidsverzekering. Wel is belangrijk om na te gaan hoe de schade aan jouw bril precies is ontstaan.
Een familiale verzekering vergoedt schade die u, iemand uit uw gezin of uw huisdier toebrengt aan derden (elke persoon die geen deel uitmaakt van uw gezin). Volgens het Burgerlijk Wetboek bent u als burger verplicht om slachtoffers te vergoeden in geval van lichamelijke en/of materiële schade.
Mag je een auto verzekeren voor je kind? Een autoverzekering afsluiten voor je kind mag en kan helaas niet. Een autoverzekering moet namelijk op naam staan van de regelmatige bestuurder van de auto. Als je kind het meeste in de auto rijdt, moet hij of zij dus zelf een autoverzekering afsluiten.
Je kunt bij een autoverzekering altijd maar één bestuurder opgeven. Dat moet de persoon zijn die het meeste in de auto rijdt. Je kunt dus geen extra bestuurder opgeven of de autoverzekering op twee namen zetten.
Het CAK meldt u aan bij een zorgverzekeraar als u geen zorgverzekering heeft. Het CAK houdt de premie in op uw inkomen. Heeft u medische zorg nodig terwijl u nog geen verzekering heeft? Dan betaalt u de kosten zelf.
Wanneer ben je verzekerd? Als je verzekerd wilt zijn voor de schade die je eigen kinderen maken moet je een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren afsluiten (AVP). Een aansprakelijkheidsverzekering dekt schade die per ongeluk aan anderen wordt veroorzaakt.
Een Aansprakelijkheidsverzekering vergoedt de schade die je veroorzaakt aan spullen van anderen, zoals een vaas die je per ongeluk omstoot bij vrienden. Of als iemand anders door jouw schuld letsel oploopt. Met onze Aansprakelijkheidsverzekering worden grote en kleine schades aan anderen uitgebreid gedekt.
Schade tussen verzekerden onderling
Aansprakelijkheid tussen verzekerden onderling is alleen gedekt bij letselschade. Als je kind bijvoorbeeld iets stukmaakt in je eigen huis (materiële schade), is dat niet gedekt op de AVP.