Eindelijk is het dan zover: België is sinds deze week officieel steenkoolvrij. De laatste tonnen van het CO2-rijke goedje werden woensdag verstookt in de centrale van Langerlo. Hiermee valt definitief het doek over een fossiele brandstof die niet meer van deze tijd is.
In 2021 werd het lot van steenkool bezegeld, maar de doodsstrijd kan lang duren. Volgens het Internationaal Energieagentschap (IEA) gaat de totale vraag naar steenkool in 2022 richting een recordhoogte.
We hebben op dit moment nog 826001 Mt kolen 'proven reserve' in de grond zitten. Zegt BP en oliemannen kunnen het weten want die zijn zuinig & voorzichtig met onze voorraden.
'Steenkoolcentrales verduurzamen' België speelt in dit verhaal geen rol meer. De laatste kolencentrale in ons land, die van Langerlo (Genk), ligt sinds 2016 stil. Er komt nu dus veel minder thermische steenkool België binnen.
Wat is beter: aardgas of steenkool? Aardgas en steenkool zijn allebei fossiele brandstoffen, die opraken en zorgen voor de uitstoot van CO2 en andere vervuilende stoffen. Ze dragen dus allebei bij aan klimaatverandering.
De voorgestelde verfijningen van het FT-proces maken van steenkool nog lang geen duurzame brandstof. Zelfs de ondergrondse opslag van CO2 is niet voldoende. Als duurzaamheid het doel is, kan steenkool hooguit een overgangsbrandstof zijn. Duurzame brandstoffen en creatieve oplossingen zijn onontbeerlijk.
Auto's die rijden op fossiele brandstoffen zijn vanaf 2035 verboden in de EU. Alternatieve vormen van brandstof zijn er al: elektrische energie en waterstof. Dit zal veel bijdragen aan het halen van de klimaatdoelen.
België telt zeven kernreactoren van het type drukwaterreactor (PWR, pressurized water reactor), verdeeld over twee sites : Doel (in de provincie Oost-Vlaanderen) en Tihange (in de provincie Luik). Het FANC ziet erop toe dat ENGIE Electrabel zijn twee centrales veilig uitbaat.
Hoeveel kolencentrales zijn er nog in Nederland? Op dit moment zijn er 4 kolencentrales in werking in Nederland (zie de tabel hieronder). In 2015 / 2016 zijn er in Nederland drie moderne kolencentrales geopend en zijn er drie oude kolencentrales gesloten. In juli 2017 werden er nog eens twee kolencentrales gesloten.
Europa verbruikt dit jaar al minder gas uit Rusland. Sinds januari 2022 komt rond een kwart van het gas dat in Europa wordt gebruikt uit Rusland. Dat was voorgaande jaren 40%. Nederland overlegt met andere Europese landen over maatregelen om dit proces te versnellen.
deKolenboer.nl levert de beste kolen die er te krijgen zijn; Antraciet kolen en eierkolen, maar ook vetkolen en bruinkoolbriketten.
Het verschil tussen Europese landen ontstaat onder andere door politieke, economische en geografische verschillen. Zo behoren Duitsland en Polen tot de grootste steenkoolproducten ter wereld en zetten landen als Noorwegen, Zweden en IJsland al jaren in op waterkracht.
Op dit moment is de steenkool prijs ongeveer 60 euro per ton.
In 2017 waren de vijf grootste producenten van steenkool: China met 46% van het totaal, India met 9,3%, de Verenigde Staten (9,1%), Australië (6,2%) en Rusland (5,3%). Binnen Europa hebben Duitsland (voornamelijk bruinkool) en Polen de grootste steenkoolindustrie.
Bruinkool is een tussenstadium in het vormingsproces van steenkool. Worden druk en vooral temperatuur nog hoger, dan zal bruinkool veranderen in steenkool. Wederom komen water en koolstofdioxide vrij. Steenkool bevat dan ook nog maar ongeveer 10 % water en heeft een nog hoger koolstofgehalte dan bruinkool.
In Nederland staan nog vier kolencentrales: de Eemshavencentrale in Groningen, de Amercentrale in Brabant, Centrale Rotterdam en de Maasvlakte Centrale in Rotterdam. Deze kolencentrales stoten naast CO2 ook stikstofdioxide, zwaveloxide en kwik uit.
Rusland is tot nog toe de grootste leverancier, met een jaarlijks aandeel van 25 tot 30 procent. Dat is (doorvoer meegerekend) zo'n 10 miljoen ton steenkool, met een waarde van ongeveer 3,5 miljard euro.
Huidige centrales
In januari 2022 waren er nog vier Nederlandse kolencentrales in bedrijf. Op 1 juli 2017 werden er twee (Maasvlakte I & II) gesloten. In december 2019 werd de laatste kolengestookte eenheid van de Centrale Hemweg buiten gebruik gesteld.
Als kerncentrales nooit meer in België gebouwd mogen worden, dan haken private investeerders af, vertrekken nucleaire experts naar het buitenland en wordt nucleaire innovatie gekortwiekt. De tijd is daarom rijp om het verbod op het bouwen van nieuwe kerncentrales af te schaffen.
In België zijn er geen aardgasbronnen. Het aardgas wordt voornamelijk ingevoerd uit Noorwegen, Nederland en Qatar (LNG) en in mindere mate uit Rusland en Groot-Brittannië. Aardgas kan onder vloeibare vorm, dit is LNG, worden aangevoerd per methaanschip via Zeebrugge.
Grootste energieleveranciers België
ENGIE Electrabel is altijd de grootste energieleverancier van België geweest. Dit is echter aan het veranderen door een sterke groei van Luminus en Eneco. Mede door de overname van Essent door Luminus in 2021 heeft deze leverancier een groot marktaandeel verkregen.
Aardgas is een fossiele brandstof wat inhoudt dat de bron niet onuitputtelijk is en een keer opraakt. Dit zorgt dat aardgas niet duurzaam is. Tevens komt er CO2 vrij bij het opwekken van stroom met aardgas.
Uit de studie, uitgevoerd door het Oostenrijkse Joanneum Research, blijkt dat auto's op aardgas (ook wel CNG, oftewel Compressed Natural Gas genoemd) op dit moment gedurende hun gehele levenscyclus de minste CO2-uitstoot genereren.
Behalve benzine, LPG en diesel zijn er alternatieve brandstoffen die het milieu minder belasten. Elektriciteit, waterstof, aardgas en groengas zijn van die 'schone' brandstoffen. Ze zijn in Nederland gewoon - in meer of mindere mate - verkrijgbaar.