Het eerste speelgoed dat bewust voor het spelen werd gemaakt, was waarschijnlijk de bal. Knikkers van halfedelsteen die uit de periode tussen 3000 en 4000 v. Chr.
In de middeleeuwen speelden kinderen met vliegers, ballen, hobbelpaarden en ander speelgoed. Het werd gemaakt van hout of botten van dieren. Rijke kinderen hadden speelgoed van zilver, brons of glas. Rijke meisjes hadden 150 jaar geleden poppen van stof.
Spelen helpt je baby bij het ontwikkelen van de fijne motoriek en de oog-handcoördinatie. Vanaf drie maanden gaat je baby naar speelgoed grijpen. Goed speelgoed is dan bijvoorbeeld een mobiel, muziekdoosje en stoffen ballen. Vanaf vier tot zes maanden is speelgoed met geluid geschikt, zoals een rammelaar.
Met speelgoed met een zacht geluidje, een knijpbeestje of knuffel met een belletje erin, kun je je baby's aandacht trekken.
Er zijn leuke hobbelborden of balansborden te koop, maar een ouderwets hobbelpaard is minstens zo leuk. Legpuzzels zijn nog wat te moeilijk, maar met inlegpuzzels kan je kind binnenkort wel gaan oefenen. Ook speelgoed met vormen, kleuren, letters en cijfers zijn erg leerzaam, zoals een vormenstoof of telraam.
Denk aan een schilderijtje, een nachtlampje of misschien wel een mooie schommelstoel. Kijk hier voor leuke babykamer accessoires. Waar ik als moeder ook altijd heel blij van werd, was leuke kleding of schoentjes voor de baby. Een mooi alternatief om geen speelgoed voor een eerste verjaardag te geven.
Spelen baby 0-3 maanden oud
Het “spelen” bestaat uit kroelen, knuffelen, zachtjes strelen. Praten, zingen, wiegen op schoot of in een draagdoek zijn ook prima spelletjes. Praten is belangrijk voor de ontwikkeling van de spraak/taal. Dat betekent dat je als ouder/verzorger veel tegen je baby moet praten.
Pas na een viertal weken begint je baby kleuren te zien. Het begint met rood. Rood blijft voor veel baby's lang een favoriete kleur. Ongeveer een week later kan je baby blauw, geel en groen uit elkaar houden.
Kijken: onbreekbaar spiegeltje, mobiel, kartonnen boekjes, bromtol. Grijpen en slaan: speeltjes in bad, eendje, babygym, kinderwagenslinger, rammelaar, duikelaar, rammelarmband. In de mond stoppen: bijtring, rammelaar, toeter, speelgoed van natuurlijk materiaal.
Alles wat je baby in zijn handjes kan houden is welkom: rammelaars, muziekdoosjes, een zachte bal, een pop of knuffel en ringen. Maar ook alledaagse voorwerpen, zoals een felgekleurde (zak)doek of een onbreekbaar spiegeltje zorgen voor urenlang plezier.
De kleuters leerden hoe opa en oma vroeger buiten speelden: hoepelen, knikkeren, touwtje springen. Ook binnen spelen we met “ouderwets” speelgoed: sjoelen en hamertje tik. De kleuters vinden het ook leuk om met ganzenbord te spelen.
Ze begonnen actief mee te doen in activiteiten zoals jagen, landbouw en opvoeding zodra ze competent genoeg waren. Kinderen van adel mochten tot hun zevende jaar spelen. Jongens speelden vaak met loden soldaatjes of houten paardjes. Ook deden ze spelletjes, zoals blindemannetje.
Een baby wassen na de geboorte hoeft niet elke dag in een babybadje. Twee of drie keer per week is voldoende als je het luiergebied goed schoonhoudt en zijn/haar handen regelmatig schoonmaakt. Doe je baby in bad vóór etenstijd. Te snel na het eten zal hij/zij misschien moeten overgeven.
Het beste is om bij de eerste slaapsignalen uw baby wakker in zijn bedje te leggen en niet op schoot (bij uzelf of bij bezoek) of in de box te laten slapen. Als u uw baby steeds wakker in zijn eigen bed legt in een rustige kamer, went hij aan deze regelmaat en valt hij gemakkelijk in slaap.
De eerste onbewuste glimlach zie je bij je baby al na een paar dagen. Deze glimlach is nog heel klein en duurt kort. Als je baby een paar weken ouder is, glimlacht hij als reactie op jouw stem. Na drie maanden heeft hij een brede glimlach op zijn gezicht als je een liedje voor hem zingt.
Wat boeit jouw baby het meest, herkent hij al dingen het huis? Tip: Jouw baby kan zich gaan vervelen als hij steeds hetzelfde ziet, hoort, voelt, ruikt of proeft. Varieer daarom de omgeving van jouw baby en verplaats bijvoorbeeld de box, het wipstoeltje, speelkleed op de grond en/of varieer met speeltjes.
Als hij zich niet lekker voelt, kromt hij zijn lijfje en trekt hij zijn beentjes op. Als hij blij is, kruipt hij ook in elkaar, maar dan van plezier. Je kunt plezier ook merken aan het gezicht en het geluid dat je baby maakt. Als hij ontspannen is, is zijn lichaam recht en zijn de handjes open.
Pasgeboren baby's tot en met 4 weken mogen 3 tot 4 uur slapen zonder voeding. Tussen de 4 en 12 weken kun je jouw baby gerust door laten slapen als hij of zij geen signalen afgeeft of vanzelf wakker wordt. Tussen de 12 en 24 weken heeft een kindje 5 tot 7 uur rust nodig na elke voedingsbeurt.
Maak foto's van deze bijzondere eerste verjaardag; het uitpakken van de cadeautjes, spelen met ballonnen, kaarsje uitblazen, eten van de taart, etc. Plan de dag na de verjaardag niks in. Zo kan je kind rustig bijkomen van alle hectiek en met zijn cadeautjes spelen.