Het gebruik van saus is niet inbegrepen in de authentieke Turkse keuken. In plaats van saus wordt tomatenpuree gebruikt. Een portie knoflooksaus over de kebab, komt in de authentieke Turkse keuken niet voor.
De originele Turkse knoflooksaus van Yildriz is uitgegroeid tot een begrip binnen het sauzenassortiment. Yildriz Turkse Knoflooksaus is een heerlijk romige saus met verse knoflooksmaak. Bereid volgens authentiek recept en onmisbaar bij een broodje shoarma, kapsalon of döner.
Turks Knoflooksaus (Ercimex- 500ml)
Met knoflooksaus wordt hoofdzakelijk een variant op de koude saus mayonaise of yogonaise met knoflook als smaakbepaler bedoeld. In Nederlandse knoflooksaus wordt vaak peterselie toegevoegd. Peterselie gaat volgens sommigen de nadelige werking van knoflook op de adem tegen.
Yildriz Griekse Knoflooksaus
Griekse gerechten kenmerken zich door met name de sterke, maar toch frisse smaken. In deze knoflooksaus zit veel meer knoflook dan de Turkse knoflooksaus. De specifieke kruiden geven deze saus een Griekse twist. Proef en geniet van deze saus bij de gyros of lamsvlees.
Ben Cohen is een begrip in Amsterdam en niet zonder reden.De geboren Israëliër is namelijk de uitvinder van de knoflooksaus zoals wij die kennen en de reden dat wij massaal knoflooksaus op ons broodje shoarma eten! Naar eigen zeggen in ieder geval. Cohen deelde zijn hele verhaal met Vice.
Ben Cohen is een begrip in Amsterdam en niet zonder reden. De geboren Israëliër is namelijk de uitvinder van de knoflooksaus zoals wij die kennen en de reden dat wij massaal knoflooksaus op ons broodje shoarma eten!
Aioli, uit het westelijk Middellandse Zeegebied.Toum, uit het oostelijk Middellandse Zeegebied.Tzatziki of cacık, uit het oostelijk Middellandse Zeegebied.Jiang Pao, Chinees.
Dille, munt, peterselie, kaneel, knoflook, komijn, zwarte en rode peper, paprika, oregano, tijm, sumak (rode bessen met citroensmaak van de sumakboom) zijn veel gebruikte. In Turkije is de islam de grootste godsdienst.
Typisch Turkse gerechten zijn bijvoorbeeld geroosterde vleesbrochette (sish-kebab), pilav, gevulde groenten (dolma's) en gevulde wijnbladen (sarma's), Turks brood (pide), Turkse pizza en bladerdeeggebak (baklava) gedrenkt in honing of suikerwater.
In Turkije heb je in de wat grotere plaatsen een ruime keuze aan restorans (restaurants) en lokanta's (goedkope zelfbedieningsrestaurants). Het hoofdgerecht in Turkije bestaat meestal uit lams- of schapenvlees, gegrild of gestoofd met groenten, vers brood en pilav (rijst) of gekookte gebroken tarwe (bulgur).
Maar uiteraard kan er veel meer, want knoflooksaus smaakt overal lekker bij: serveer het rijkelijk bij vis (mosselen!), gevogelte, kibbeling en friet, en vooral bij alles wat van de barbecue komt. De knoflooksaus is ook superlekker als hamburgersaus en als dipsaus bij chips, gourmet of fondue.
Ingrediënten: Water, raapzaadolie, YOGHURT, suiker, azijn, knoflook 1,2%, gemodificeerd maïszetmeel, mosterd (water, MOSTERDZAAD, azijn, zout, specerijen, aroma's), EIGEEL 2,3%, zout, specerijen, aroma's, voedingszuur (E270, E330), peterselie, verdikkingsmiddel E415, conserveermiddel E200, antioxidant E385.
Belgische, knoflooksaus (ailioli) in ambachtelijk bolpotje.
Döner Kebab
Dit is waarschijnlijk de bekendste specialiteit in deze lijst met Turkse gerechten.
De hoofdingrediënten in de Turkse keuken
Turken houden van vers. In veel Turkse specialiteiten komen je dan ook vers fruit en groenten tegen. Salades zijn ze dol op en ook gegrild vis en vlees staat veel op de kaart. Als bijgerecht gaan ze niet alleen voor sauzen, maar ook voor yoghurt of op yoghurt gebaseerde sauzen.
Turken zijn heel sociaal en gastvrij, het is daar heel normaal dat vrienden, familie en buren veel bij elkaar komen, zelfs spontane bezoekjes. Een van de Turkse gewoontes is dan ook dat ze hun bezoekers altijd koffie en thee aanbieden en ook uitnodigen om samen te eten. Sla je dit af dan is dit onbeleefd.
In veel toeristische restaurants wordt in plaats van Turkse koffie ook wel Nescafé geserveerd. De koran verbiedt het drinken van alcohol, maar veel moderne moslims nemen het niet zo nauw met dit verbod. Bier (bira) wordt dan ook bijna overal geserveerd. Turkse wijnen (sarap) zijn goedkoop en verrassend goed.
Kosten van levensonderhoud in Turkije
Hoewel de prijzen in grotere steden (Istanbul, Ankara en Izmir) en toeristische gebieden (Alanya, Bodrum en Fethiye) duurder zijn dan in kleinere steden en dorpen, kun je al voor ongeveer 800 tot 1.000 euro per maand een goede levensstijl aanhouden.
oregano, piment, kaneel en nigella zaad worden veel gebruikt in de Turkse keuken. Ook vind je bij ons vind je Turkse kruidenmixen zoals kebab kruiden en baharat kruiden.
Mezze (of meze) is een verzameling van kleine hapjes die als appetizer of als hoofdgerecht worden geserveerd. Niet alleen in Turkije , maar ook in andere mediterrane landen zoals Griekenland en Libanon is mezze populair!
Houdbaarheid. Knoflooksaus is 4 weken houdbaar in de koelkast. Knoflooksaus kan niet worden ingevroren.
Epos Knoflooksaus Code 2 is een volromige witte saus op yoghurtbasis met knoflook en een lichte tekening van groene kruiden. De puur Nederlandse saus voert samen met onze Bieslook-Uiensaus de top drie aan van bestverkochte koude sauzen van Epos.
Oliën, sauzen en smeervetten Tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er nog goed uitziet en de verpakking nog heel is.