In Nederland is er fluoride aanwezig in drinkwater in natuurlijke hoeveelheden, het wordt niet toegevoegd; in België is het drinkwater niet gefluorideerd. In de Verenigde Staten en Australië gebeurt dit wel.
Per gebied verschilt de concentratie fluoride in drinkwater, het meeste kraanwater bevat tussen de 0,05 en 0,25 milligram fluoride per liter. Dat is onder de wettelijke norm van 1,1 milligram per liter. Op de websites van de drinkwaterbedrijven staat de exacte samenstelling van het drinkwater per regio vermeld.
Ook in Europa wordt drinkwater gefluorideerd, maar zolang je kiest voor zuiver bronwater zal het water niet snel toegevoegde fluoride bevatten.
Waarom fluoride in drinkwater? In landen als de VS, Canada, Ierland en Australië wordt het drinkwater nog wel gefluorideerd. Het doel daarvan is om mensen te beschermen tegen gaatjes en tandbederf.
Omgekeerde osmose (RO) waterfiltratie is misschien wel een van de meest effectieve manieren om fluoride uit huishoudelijk water te verwijderen. Afhankelijk van het geïnstalleerde systeem, een Omgekeerde Osmose (RO)-systeem kan 85-92% verwijderen van fluoride in water.
Het is nergens voor nodig kraanwater extra te filtreren, maar het mag natuurlijk wel. Daarbij is het heel belangrijk het filter goed schoon te houden. Als je dat niet doet, gaan er allerlei bacteriën en dergelijke in groeien, en dan wordt de waterkwaliteit juist slechter in plaats van beter.
Gefilterd kraantjeswater smaakt dus wel degelijk anders. Het is zachter van smaak. Maar gezonder dan ongefilterd kraantjeswater is het dus niet, tenzij het door loden op koperen leidingen loopt. Let wel even op als je een waterfilter wil kopen.
Fluoride is de negatief geladen versie van het element fluor, dat in kleine hoeveelheden in de natuur voorkomt in mineralen als vloeispaat of apatiet. Het zit vooral in tandpasta en andere tandverzorgingsproducten, maar ook als organische verbinding in bijvoorbeeld Teflon.
Ja, bruisend mineraal water bevat calcium, magnesium, natrium, kalium en fluor. De minerale samenstelling varieert van merk tot merk en hangt dus af van de rotsen waar het water langskomt.
Omgekeerde osmose, ook wel RO genoemd, is in staat om tot 92% van alle fluoride in het drinkwater te verwijderen. Het principe van omgekeerde osmose is vrij eenvoudig. Het maakt in principe gebruik van waterdruk om drinkwater door middel van filtratie te duwen, wat een semipermeabel membraan is.
Waarom tandpasta zonder fluoride? Critici zijn bezorgd over het binnenkrijgen van fluoride door middel van tandpasta. Te veel fluoride tast namelijk de nieren, botten, zenuwen en spieren aan en zou volgens de critici kankerverwekkend zijn.
Heeft fluoride bijwerkingen? Internationaal wordt fluoride sterk aanbevolen om tandcariës te voorkomen. In de aanbevolen dosering treden geen bijwerkingen op.
Tandpasta's, zoals Aquafresh drievoudige bescherming tandpasta's, beschermen tegen dit gevaar van suikerzuur. Deze tandpasta bevat actieve fluoride dat een binding aangaat met het tandglazuur en vormt zo een beschermlaag tegen de aanvallen van suikerzuur.
Fluoride is een stofje (een mineraal) dat van nature voorkomt in de tanden en botten van mensen, in de zee, maar ook in verschillende voedingsmiddelen, zoals sommige thee. Het verhardt je tandglazuur, zodat het minder kwetsbaar wordt en bacteriën minder de kans krijgen om gaatjes te veroorzaken.
BESCHERMING VAN TANDEN EN TANDVLEES
Gebruik dit LISTERINE®-product 2 maal per dag na het tandenpoetsen voor sterkere tanden en minder tandvleesproblemen. LISTERINE® Tand en Tandvleesbescherming helpt bacteriën verwijderen en zorgt dankzij de toevoeging van Fluoride voor: Sterker tandglazuur tegen gaatjes.
De maximumgrens voor fluor in bronwater (BW) en tafelwater (TW) in flessen is eveneens vastgesteld op 1,5 mg/l. - “Bevat meer dan 1,5 mg/l fluor: is niet geschikt voor zuigelingen en kinderen onder 7 jaar voor regelmatig verbruik” als de fluorconcentratie gelijk of hoger ligt dan 1,5 mg/l.
Fluoride maakt het glazuur van tanden namelijk harder en helpt zo om bescherming te bieden tegen bijvoorbeeld zuurstoten. Daarnaast kunnen beginnende gaatjes door goed te poetsen met fluoridetandpasta en door het gebruik van fluoride (aangebracht door de tandarts) herstellen.
Denk dan bijvoorbeeld aan mineralen als natrium, kalium en magnesium. Deze stoffen bepalen voor een groot deel de smaak en de hardheid van drinkwater. In drinkwater uit de kraan kunnen ook sporen van ongewenste stoffen zitten, zoals medicijnresten, industriële stoffen, zoals PFAS verbindingen van stoffen zoals nitraat.
Conclusie. Flessenwater is niet gezonder dan water uit de kraan. Maar veel mensen verkiezen de smaak van flessenwater, omwille van het chloorluchtje van leidingwater. Flessenwater is wel veel duurder en de flessen zorgen voor een gigantische afvalberg.
Water is hartstikke gezond. Er zitten geen calorieën in en het tast je tanden niet aan. In Nederland kun je het beste water uit de kraan drinken. Verder is er bronwater en mineraalwater te koop, met en zonder koolzuur.
Mineraalwater en kraanwater zijn even gezond
“Water bevat geen calorieën en tast je tanden niet aan. Maar het beeld dat mineraal- of bronwater gezonder is dan kraanwater is niet juist. Dat idee bestaat wellicht vanwege de mineralen, die soms in grotere hoeveelheden aanwezig zijn dan in kraanwater.