Je moet een aantal documenten bij je hebben: een geldig identiteitsbewijs (van jezelf, maar ook van de nieuwe eigenaar), het kentekenbewijs (bij auto's van vóór 2014) of kentekencard en de negencijferige tenaamstellingscode. De kosten voor het overschrijven van een kenteken bedragen € 11,40.
In sommige gevallen is dit nog een ouderwets papieren document. Auto overschrijven - wat nodig?: Bij het overschrijven van een auto is de kentekencard met tenaamstellingscode nodig of het papieren kentekenbewijs tenaamstellingsbewijs (Deel IB) en het overschrijvingsbewijs (Deel II).
De weg op zonder kentekencard
U mag direct na overschrijving de weg op, ook al heeft u het kentekenbewijs nog niet. Pas na 14 dagen moet u het kentekenbewijs tonen bij controle. Let op: in het buitenland moet u wel altijd het kentekenbewijs laten zien.
Wat moet ik doen als ik overschrijvingsbewijs deel 3 kwijt ben? Het kentekenbewijs deel 3 heet sinds 1 juni 2014 het overschrijvingsbewijs. Vanaf 1 januari 2014 is dit weer vervangen door de tenaamstellingscode. Dit is het deel dat nodig is bij overschrijving van het kenteken en moet je thuis bewaren.
Kentekenbewijs deel II: Dit deel ontvangt u alleen als u een voertuig exporteert. Dit papieren kentekenbewijs deel II bevat onder andere de naam en adresgegevens van degene die het voertuig heeft uitgevoerd. De combinatie van kentekencard en papieren deel II heeft de functie van uitvoerkentekenbewijs.
Het 1e deel van de code ontvangt u als u een voertuig koopt.Het 2e deel zit bij de kentekencard die wij u toesturen. U voegt de 2 delen van de code zelf samen. De code heeft u nodig als u uw voertuig wilt verkopen inruilen, schorsen, slopen of exporteren.
Je moet een aantal documenten bij je hebben: een geldig identiteitsbewijs (van jezelf, maar ook van de nieuwe eigenaar), het kentekenbewijs (bij auto's van vóór 2014) of kentekencard en de negencijferige tenaamstellingscode. De kosten voor het overschrijven van een kenteken bedragen € 11,40.
Vroeger had je het overschrijvingsbewijs (deel II of kopie deel III). Dit bestaat echter niet meer. Tegenwoordig hoort bij een kentekencard een unieke code van 9 cijfers: dit noemen we de tenaamstellingscode.
Deel 1 bestaat uit 4 cijfers en ziet eruit als een soort kassabon. Die wordt afgedrukt bij het overschrijven of bij het kopen van een auto. Deel 2 bestaat uit een code van 5 cijfers en staat rechts naast 4 lege, voorgedrukte vakjes op de brief die je per post hebt gekregen.
Voor 2014: een papieren kentekenbewijs, die bestaat uit het originele Tenaamstellingsbewijs (deel IB) en het Overschrijvingsbewijs (deel II) Na 1 januari 2014: de kentekencard is de vervanger van het papierenkentekenbewijs. Naast de kentekencard moet je ook de 9-cijferige tenaamstellingscode meenemen.
Of je nu nog het oude kentekenbewijs hebt of al beschikt over de kentekencard: ikwilvanmijnautoaf.nl regelt in beide gevallen probleemloos de verkoop van je auto. Jij hoeft je nergens zorgen om te maken, je bent verzekerd van een correcte afhandeling en ontvangt altijd een vrijwaringsbewijs.
Wanneer je de auto verkoopt moet je het volledige kentekenbewijs meenemen. Deze bestaat uit het originele Tenaamstellingsbewijs (deel IB) en het Overschrijvingsbewijs (deel II) of een kentekencard en de tenaamstellingscode.
Verkoop aan particulier of rechtspersoon
- het Tenaamstellingsbewijs en het Overschrijvingsbewijs (als u een papieren kentekenbewijs heeft). Het voertuig dat u verkoopt houdt u nog. De koper regelt de overschrijving van het voertuig bij een kentekenloket van Post NL of van Kentekenloket BV of een RDW-balie.
Online een kenteken overschrijven
Het overschrijven op je naam kun je zelf regelen. Je hebt wel de medewerking van de verkoper nodig. Het overschrijven van een kenteken kan via een loket van RDW en via een garagebedrijf, of je regelt het online.
Om een auto op uw naam te kunnen zetten moet u ingeschreven staan in de BRP, in Nederland wonen en een geldig ID hebben. Staat u niet of onjuist ingeschreven in de BRP, dan is een kenteken op naam zetten niet mogelijk.
De eerste 4 cijfers vind je op het tenaamstellingsbewijs, dit ziet eruit als een soort kassabon.
Het tweede deel van de tenaamstellingscode wordt samen met het kentekenbewijs per post opgestuurd door de RDW. Alleen als een voertuig voor de eerste keer wordt geregistreerd, ontvangt de koper de complete tenaamstelling in een envelop. In dit geval bestaat de tenaamstellingscode (nog) niet uit twee delen.
Bij een kentekenbewijs hoort een unieke code: de tenaamstellingscode. Een papieren kentekenbewijs heeft geen tenaamstellingscode maar een overschrijvingsbewijs. De tenaamstellingscode en het overschrijvingsbewijs hoeft u alleen bij u te hebben als u uw voertuig verkoopt.
Is de meldcode van mijn auto hetzelfde als de tenaamstellingscode? Nee, deze codes zijn niet hetzelfde. De meldcode heb je dus nodig bij het afsluiten van een autoverzekering; de tenaamstellingscode voor het overschrijven, schorsen, slopen, uitvoeren of inruilen van de auto.
Sommige verzekeraars betalen bovendien minder schadevergoeding uit als je geen kentekenbewijs kunt overhandigen. Bewaar het kentekenbewijs of de kentekencard daarom in je portemonnee of in een apart mapje met autopapieren dat je meeneemt als je in de auto stapt.
U ontvangt binnen een paar minuten 2 mails van ons.In de tweede mail staat de link naar uw nieuwe tenaamstellingscode. Mogelijk moet u - om de tenaamstellingscode te kunnen downloaden - opnieuw inloggen. De tenaamstellingscode blijft 40 dagen voor u staan.
U logt via de knop 'Tenaamstellingscode direct downloaden' in met DigiD of eHerkenning en vraagt uw nieuwe tenaamstellingscode aan. U betaalt de kosten met iDEAL . U ontvangt binnen een paar minuten 2 mails van ons. In de tweede mail staat de link naar uw nieuwe tenaamstellingscode.
U kunt een nieuw kentekenbewijs aanvragen bij de RDW. Ook kunt u een nieuwe tenaamstellingscode aanvragen via de website van de RDW.
Is je inschrijvingsbewijs, of één deel van je tweeledig inschrijvingsbewijs, gestolen of verloren? Doe onmiddellijk aangifte bij de politie. Breng van je tweeledig inschrijvingsbewijs het gedeelte dat je nog hebt, mee. Je krijgt een attest van je aangifte.