Er wordt namelijk adrenaline aangemaakt, die de hartslag en de bloeddruk doet stijgen.Er komt energie vrij, waardoor je het warmer krijgt en dus sneller zweet.
Dit wordt door het lichaam geregeld door het uitzetten van bloedvaten in de huid. Die geeft dan meer warmte af, vooral via de uiteinden van het lichaam: het hoofd, de handen en de voeten.
Zweten tijdens de slaap kan veel redenen hebben. Een te hoge temperatuur of slechte lucht in de slaapkamer jagen de eigen lichaamstemperatuur de hoogte in. Ook synthetisch beddengoed en synthetische nachtkleding kunnen tot overmatig zweten 's nachts leiden.
Nachtzweten door de overgang
Tijdens de overgang produceren je eierstokken minder oestrogeen. Door deze hormoonwisselingen krijgt je hypofyse, het hersengebied dat je temperatuur regelt, soms een verkeerd signaal. Zo denkt je lichaam dat het oververhit is en je begint te zweten. Dit kan dus ook 's nachts gebeuren.
In een koude ruimte verbrand je meer calorieën om op temperatuur te komen en te blijven. Je stofwisseling werkt beter bij koudere temperaturen, wat ook nog eens ziekten als diabetes helpt voorkomen. In plaats van naar de sportschool gaan en rauwkost eten, kun je dus ook een uurtje verkleumd onder de dekens gaan liggen.
De slaapkamer mag niet te warm en niet te koud zijn. Heel vaak wordt gesteld dat de temperatuur tussen de 16 en 18C moet liggen, maar dit is geen gulden regel! De optimale slaaptemperatuur wordt bepaald door leeftijd, geslacht, slaapgewoonten, het soort matras en het gebruikte bedtextiel.
De ideale temperatuur om te slapen is ongeveer 18 graden. De een slaapt net wat beter met nog een graadje minder en de ander met 19 graden.
De overgang kan beginnen als u tussen de 40 en 60 jaar oud bent. 1 op de 100 vrouwen komt te vroeg in de overgang, voor ze 40 jaar zijn.
De menopauze herkennen
De diagnose van de menopauze is eenvoudig: u hebt al meer dan een jaar niet meer gemenstrueerd. In uw eierstokken zijn de laatste eicellen vertrokken en er komen geen vrouwelijke hormonen meer vrij. Natuurlijk moet uw gynaecoloog die diagnose bevestigen aan de hand van de nodige onderzoeken.
Zweten tijdens je slaap is dus hartstikke normaal. Het is alleen niet normaal wanneer je regelmatig last hebt van nachtzweten, of wanneer het je rust en dagelijkse leven beïnvloedt.
Uw lichaamswarmte neemt ook toe doordat adrenaline het metabolisme door de afbraak van vetcellen stimuleert. Uw lichaam moet de extra warmte afvoeren, dit gebeurt via de zweetklieren. Hoe langer u stress ervaart, hoe meer adrenaline geproduceerd wordt. Dit resulteert in overmatig zweten en ook nachtelijk zweten.
Door een woekering van deze lymfocyten ontstaat er een ophoping van niet goed werkende cellen in het lichaam, wat klachten kan geven. Deze klachten kunnen bestaan uit vermoeidheid, nachtzweten, koorts, opgezette lymfeklieren en bloeduitstortingen.
Elke nacht als we slapen, raken we tijdelijk onze ziel kwijt, aan God. We gaan dan een beetje dood. In de ochtend krijgen we onze ziel terug van God, en die ziel is dan weer rein. Net zo rein als in oorsprong.
Zodra je gaat slapen zal bijvoorbeeld je lichaamstemperatuur zakken. Er wordt een stofje, genaamd melatonine, aangemaakt. Dit zorgt ervoor dat je lichaamstemperatuur daalt. Het kantelpunt bevindt zich midden in de nacht, waardoor je lichaamstemperatuur weer langzaam zal stijgen.
Als we een beetje wakker worden is de koppeling naar onze spieren soms nog niet aangezet. We ervaren dit alsof we verlamd zijn, omdat we onze spieren niet kunnen bewegen. Ook praten gaat met spieren. Daardoor kun je dan op zo'n moment niets zeggen.
Een warmteopwelling is een plotse aanval van warmte, waarbij voornamelijk het hoofd en de nek- en halsstreek rood kunnen worden. Ze worden ook vaak vapeurs genoemd. Ze kunnen gepaard gaan met zweten, eventueel hartkloppingen en angstaanvallen.
Opvliegers bij oudere vrouwen. Opvliegers komen bij vrouwen boven de 60 jaar vaker voor dan u denkt (evenals nachtzweten). Artsen krijgen hier vaak vragen over van oudere vrouwen, ook van 70 jaar en ouder. Sommige hebben er nog steeds iedere dag last van.
Verergeren van typische overgangsklachten
De klachten kunnen erger worden door het eten van suiker. Het verergert vooral de typische overgangsklachten zoals opvliegers en nachtzweten. Niet alleen heeft suiker invloed op de hevigheid van de opvliegers, maar ook op de frequentie.
De darmen worden minder sterk en er worden minder spijsverteringssappen aangemaakt. Ook kan je in de overgang meer vocht vasthouden waardoor je ook het gevoel kan krijgen dat je een opgezette buik hebt.
Dit zijn bijvoorbeeld hartkloppingen, toename van gewicht, obstipatie, gewrichtsklachten, hoofdpijn, slapeloosheid en stemmingswisselingen. Als opvliegers ontbreken worden de slapeloosheid en stemmingswisselingen mogelijk veroorzaakt door het feit dat veel vrouwen de overgang beleven als een ingrijpende periode.
In de overgang wordt uw ongesteldheid onregelmatig en stopt dan helemaal. Ook als u onregelmatig ongesteld wordt, is er nog een kans op een zwangerschap. Als u zeker wilt zijn dat u niet zwanger wordt, gebruik dan een voorbehoedmiddel.
Wanneer je bloedsomloop niet optimaal is, kost het je lichaam meer moeite om het warme bloed tot in de uiteinden van je lichaam te pompen. Het gevolg: koude voeten en koude handen. Een slechte bloedcirculatie komt vaak, maar zeker niet altijd, door een ongezonde leefstijl.
Een moderne airco – en dat geldt zeker voor de lucht-lucht warmtepompen – voor particulieren is helemaal niet ongezond in je slaapkamer. Integendeel zelfs, de geluidsarme airco zorgt voor een optimaal binnenklimaat waar het heerlijk is om te slapen.
Als je in een te warme slaapkamer slaapt, wordt de aanmaak van het hormoon melatonine namelijk geremd. Dit stofje vertraagt het verouderingsproces. Om er toch voor te zorgen dat je lichaam melatonine aanmaakt, kun je daarom beter slapen in een frisse kamer.