Ook donkerbruine urine kan wijzen op geelzucht, net als bleke ontlasting. Normaal gesproken zorgt bilirubine voor de donkere kleur van de ontlasting. Als bilirubine in het bloed achterblijft, filteren de nieren dit en ontstaat donkere urine.
Icterus ontstaat bij een verhoogd bilirubinegehalte in het bloed, het bilirubine wordt dan afgezet in huid en sclerae. Het oogwit is geel verkleurd. De ontlasting is ontkleurd en de urine is donker van kleur. Bij een te hoog galzoutgehalte in het bloed bestaan er vaak ook jeukklachten.
Bij geelzucht zijn uw huid en uw oogwit geel. Ook kunt u jeuk over uw hele lichaam krijgen en uw urine kan donkerder worden. De chirurg kan een stent of een drain plaatsen, of een operatie doen.
Geelzucht is een benaming voor de geelachtige kleur die je ziet op de huid en in het oogwit (vaak bij donkere mensen). Bij geelzucht horen symptomen zoals jeuk, donkere urine en een kleikleurige (of lichtgekleurde) ontlasting. De jeuk kan ernstig zijn.
De belangrijkste oorzaken van icterus zijn:
Een stoornis in het functioneren van de lever kan op diverse manieren ontstaan, bijvoorbeeld: een virale leverontsteking (zoals hepatitis A), een verschrompeling van de lever (levercirrose), overmatig alcoholgebruik of stofwisselingsstoornissen.
Bij een leveraandoening worden vaak medicijnen en een leefstijlaanpassing geadviseerd (geen alcohol). In veel gevallen is echter geen behandeling nodig en zal geelzucht vanzelf wegtrekken.
Vroeger werd hepatitis A (een leverontsteking door infectie met het hepatitis A-virus) in de volksmond ook wel geelzucht genoemd. Volwassenen met deze vorm van hepatitis hadden namelijk vaak last van geelzucht. Geelzucht komt veel voor bij pasgeboren baby's. Dit is in verreweg de meeste gevallen onschuldig.
Omdat er opeens nu een overvloed aan afvalstoffen ontstaat, kan de lever deze verwerking niet altijd bijhouden. De gele verkleuring, ook wel geelzucht genoemd is normaal gesproken binnen een week weer weg.
Bilirubine kan in de urine aanwezig zijn bij intra- of extrahepatische afsluiting. NB. Bilirubine in urine wordt fout-positief bij sommige medicamenten (a.o. chloorpromazine en rifampicine), voedingsmiddelen (o.a. rode bieten) en sommige darminfecties (indican).
Hepatitis A geneest vrijwel altijd volledig. Als men praat over geelzucht, bedoelt men vaak hepatitis A. De vraag “Is hepatitis hetzelfde als geelzucht”, beantwoorden we dus met 'nee'. Icterus ontstaat bij een verhoogd bilirubinegehalte in het bloed, het bilirubine wordt dan afgezet in huid en sclerae.
Geneesmiddelen die directe leverschade kunnen veroorzaken in de vorm van acute necrose zijn paracetamol, acetylsalicylzuur, nicotinamide (vitamine B3), amiodaron, en verschillende oncolytica.
De enige behandeling is een behandeling met fenobarbital. Dit medicijn kan zorgen voor een daling van de bilirubineconcentratie in het bloed, maar dit middel wordt zelden gegeven. Beter is het om in elk geval regelmatig te eten en te bewegen en vermijd stress. Gevaarlijk is de stijging van het bilirubine absoluut niet.
Gezonde voeding voor een gezonde lever
Bitterstoffen zitten in het vlies van graan, het velletje om de noot, in de schil van groenten en fruit, maar ook uien, knoflook, citrusfruit, groene thee, kolen, druiven, kersen, witloof, andijvie en pompelmoes zijn gunstig voor je lever.
Als je urine bruinrood van kleur is, kan dit een teken zijn van een leverontsteking. Je darmen geven een bruine galkleurstof – ook wel urobiline genoemd - af aan je lever. Als je lever ontstoken is, kan hij de urobiline niet goed verwerken.
Geelzucht is een gele verkleuring van de huid of van het oogwit. Bij geelzucht stijgt het bilirubine in het bloed (bilirubine is een afbraakproduct van rode bloedcellen). Meestal ontstaat het door leverziekten die gepaard gaan met beschadiging van de levercellen of het stukgaan van de rode bloedcellen.
Een verhoging van de hoeveelheid totaal bilirubine wijst op problemen van de lever of een verstopping van de galwegen waardoor bilirubine niet kan worden uitgescheiden en opstapelt. Ook kan het passen bij een verhoogde afbraak van rode bloedcellen (hemolyse).
Is geelzucht besmettelijk? Geelzucht is op zichzelf niet besmettelijk. Wel kan geelzucht voorkomen als symptoom van hepatitis A, dat wel besmettelijk is. Geelzucht (icterus) is geen aandoening op zich, maar een verschijnsel van verschillende aandoeningen van de lever en de galblaas.
Levercirrose ontstaat langzaam. In het begin zijn er vaak niet of nauwelijks klachten of symptomen. Deze ontstaan pas als de lever meer beschadigd raakt.
Eiwit in de urine is vaak een teken van nierschade. De nieren filteren het bloed, waardoor er urine ontstaat die vol zit met afvalstoffen. De filters in de nieren zorgen ervoor dat er alleen water en kleine afvalstoffen worden doorgelaten. Grotere stoffen zoals eiwitten worden door de filters tegengehouden.
Eén van de processen die in de lever plaatsvinden, is de afbraak van hemoglobine (bloedkleurstof) uit rode bloedcellen. Hierbij ontstaat de afvalstof bilirubine. Dit bilirubine moet in de lever afgebroken en verlaat met de ontlasting het lichaam. Hiervoor krijgt ontlasting zijn bruine kleur.
De bekendste vormen - hepatitis A, B, en C - worden door virussen veroorzaakt. Hepatitis kan ontstaan door een virusinfectie, blootstelling aan bepaalde chemische stoffen, gebruik van bepaalde soorten medicijnen (toxische hepatitis) of overmatig alcoholgebruik (alcohol hepatitis).
Een verhoogd bilirubinegehalte in het bloed betekent dat de lever niet optimaal functioneert. Een verhoogd bilirubinegehalte in het bloed gaat vrijwel altijd gepaard met geelzucht. Hierbij kleurt als eerste het oogwit maar later ook de huid geel. Dit komt doordat bilirubine een intense gele kleur heeft.
Bij een sterkere stijging van bilirubine kan ook de huid geel verkleuren. De urine kan donkerder worden, en de stoelgang bleker. Soms heb je last van vage buikpijn, misselijkheid of vermoeidheid, maar doorgaans zijn er geen klachten.
De afgestorven levercellen worden vervangen door littekenweefsel. De lever is zo steeds minder in staat om zijn functies uit te voeren. Om dit functieverlies zoveel mogelijk op te vangen, gaan gezonde levercellen zich delen. Bij beginnende cirrose kan de lever dan ook groter worden.