Het ontbijt
Het klassieke Franse ontbijt bestaat uit een grote kom koffie en een stuk stokbrood dat men in de koffie doopt. Per regio verschilt het of hieraan nog boter en croissants worden toegevoegd. De "café au lait", koffie met veel warme melk, hoort echt bij het ontbijt.
De Fransen zien er wel brood in: hun baguette in de koffie dopen. “In Frankrijk hebben we een ander ontbijt dat in Nederland of Engeland,' vertelt Roturier. “We krijgen een grote kom met koffie, warme chocolademelk of thee. Dan maak pak je een stukje stokbrood en dat besmeer je met boter of gezouten boter.
De croissant is voor Fransen het broodje om mee te ontbijten, per hapje besmeerd met boter en jam of gedoopt in hun kopje koffie.
Le petit déjeuner (het ontbijt)
Maar traditioneel bestaat een ontbijtje in Frankrijk uit een grote mok koffie met melk (café au lait). Daarbij eten de Fransen dan een stuk stokbrood met boter en jam dat in die koffie wordt gesopt. Soms wordt ook wel eens een croissantje of pain-au-chocolat gegeten.
1. Café Au Lait. Dit is een van de meest populaire dranken in Frankrijk. Het is in feite de Franse versie van koffie en warme melk.
Groenten zijn niet zo doorgedrongen, die moet je echt apart bestellen. De Fransen zien aardappels en patat als groenten. Natuurlijk zit er baguette bij de maaltijd, de bedoeling is dat je met stukjes daarvan 'sopt' en je bord schoonveegt."
Le déjeuner (de lunch)
Meestal wordt de lunch tussen twaalf en twee gegeten. Wat de Fransen bij hun lunch eten is bijvoorbeeld een quiche, of een Croque monsieur (soort tosti).
Een Fransman eet gemiddeld een halve baguette per dag, Klinkt veel, maar het is een stuk minder dan een eeuw geleden, toen het nog 3,5 stokbroden per persoon waren. Negen op de 10 Fransen koopt zijn baguette dagelijks vers.
- Un café au lait: koffie met veel melk, geserveerd in een kommetje. Bedoeld om een croissant of zelfs een stuk stokbrood in te dopen. Bestel geen café au lait in een café, deze drinken de Fransen alleen thuis of in een hotel bij het ontbijt. - Un café crème: koffie met melk.
In restaurants in Frankrijk is het niet noodzakelijk om een fooi te geven tenzij de service erg goed was. Je kan dan een fooi van 5 tot 10% van de rekening geven. In een hotel is een fooi van €1 per bagagestuk gewenst. Gidsen ontvangen meestal tussen de €2 en €5 fooi.
Petit Dejeuner (ontbijt)
Een kop slappe koffie om het stokbrood in te soppen en dat is het dan: Een echt Frans Petit Dejeuner. Voor hen is het niet meer dan een hapje voordat het grote eten kan beginnen: Het Dejeuner om 12 uur. Toeristen mogen wel wat extra's bij het ontbijt.
De belangrijkste is simpel en gaat om wannéér je kaas eet. Fransen eten kaas ná het hoofdgerecht en vóór het toetje. Heel soms willen de Fransen vrienden nog wel een stukje kaas aanbieden als aperitief, maar het gros van de kaasconsumptie in Frankrijk komt voor het zoete dessert.
Franse restaurants zijn vaak vanaf zeven uur 's avonds open, al maken veel restaurants in Parijs wel een uitzondering voor toeristen eerder open te gaan. De Parijzenaar komt echter pas vanaf acht uur 's avonds voor het avondeten. Het avondeten kan bescheiden zijn, maar ook heel uitgebreid.
Kraanwater is in Frankrijk gratis en wordt meestal spontaan op tafel gezet. Als dat niet het geval is, kun je om 'une carafe d'eau' vragen. Het is ook niet zo vreemd dat kinderen in dit land in het restaurant alleen maar kraanwater drinken en geen ander drankje bestellen.
Drinkwater. Over het algemeen is het kraanwater in Frankrijk van goede kwaliteit en kan het veilig worden gedronken. Bij twijfel, of als er bij een kraan een bordje met het opschrift Eau non potable (Geen drinkwater) is aangebracht, kan water uit flessen worden gebruikt, dat overal verkrijgbaar is.
Is Frankrijk goedkoper dan Nederland? In Nederland is eten en drinken juist 1,1 procent duurder dan gemiddeld. Voor boodschappen in Frankrijk, Duitsland, Italië en Oostenrijk moet nog meer worden afgerekend dan in Nederland. Frankrijk is het duurst, met een prijsniveau van 16 procent boven dat in de EU.
De Fransen lunchen meestal met meerdere gangen, meestal drie of vier, en nemen er echt de tijd voor. Een salade of soepje vooraf, een goed stuk vlees of vis met groenten als hoofdgerecht en een dessert (zoet of kaas). De Fransen gaan ook vaak uit lunchen, in een horecazaak.
Voor Fransen, die meestal dagelijks een stokbrood kopen, is die prijs van 1 euro een belangrijke symbolische drempel. Als het stokbrood duurder wordt, betekent dat dat er echt iets mis is. Dan beginnen Fransen zich zorgen te maken. De electorale effecten zijn al zichtbaar.
De Nederlander ontbijt best uitgebreid; een bammetje met kaas en vleeswaren, of een bakje yoghurt met fruit muesli, enz. Een kop koffie of thee erbij en we zijn content. De Fransman daarentegen doet het veel bescheidener met een stukje stokbrood of een croissant, wat jam met koffie of thee of warme chocolademelk.
Het is net een modern land, dat Frankrijk. Natuurlijk is er Yoghurt in Frankrijk. Maar waarom zou je Yoghurt willen eten in Frankrijk ? Een heel lekker alternatief is de zgn fromage blanc of fromage frais.
Baguette. Het bekendste brood van Frankrijk is toch echt de baguette. Je vindt ze bij elke Franse bakker en ze worden de hele dag door vers gebakken. Het lekkerste moment vind ik dat eerste puntje dat je van het brood afbreekt, vaak al direct zodra ik de boulangerie uit loop.
Mag ik de rekening, alstublieft? L'addition, s'il vous plaît. Mag ik de rekening, alstublieft? Puis-je avoir le test s'il vous plaît ?