Meno-check is een snelle, makkelijke en meer dan 99% betrouwbare test om te testen of u als vrouw mogelijk al begonnen bent met de overgangsjaren (Menopauze).
De overgang is over het algemeen goed te herkennen aan de typische symptomen / klachten in combinatie met een bloedonderzoek die de hormonen in het bloed bepaalt. Hierbij kunnen de verschillende hormonen bekeken worden in het bloed. Dit kan je helpen te bepalen of je in de overgang zit.
De overgang begint vaak met een verandering in het menstruatiepatroon. De menstruaties komen korter na elkaar en worden vaak heviger; soms zijn er ook stolsels. Vervolgens wordt de pauze tussen de menstruaties steeds langer en uiteindelijk blijven ze helemaal weg.
Met bloedonderzoek kan worden vastgesteld dat je in de overgang bent. Als de eierstokken geen eicellen meer bevatten, niet reageren of afwezig zijn, krijgen je hersenen geen seintjes terug om de aanmaak van FSH te stoppen en blijft het FSH hormoon maar stijgen.
In de overgang kunnen we 3 fases onderscheiden: Premenopauze: dit is de periode vóór je laatste menstruatie.Menopauze: is de term die je laatste menstruatie markeert.Postmenopauze: is de periode direct na de menopauze.
De overgang kan heel eenvoudig worden gediagnosticeerd door uw arts. Houd hierbij het volgende in uw achterhoofd. Waarheid #1: Huisartsen kunnen u helpen om vast te stellen dat de overgang is begonnen, op basis van opvliegers, stemmingswisselingen en desgewenst een bloedtest.
Omdat de overgang ervoor zorgt dat je natuurlijke oestrogeenproductie afneemt, maakt je lichaam in deze fase van je leven meer visceraal vet aan om de hormoonbalans van oestrogeen alsnog op pijl te houden. Dit resulteert direct in meer buikvet.
Bekende overgangsklachten zijn slaapstoornissen, opvliegers en nachtelijk zweten. Er zijn nog veel andere overgangsklachten: migraine, stemmingswisselingen, slecht concentreren, prikkelbaarheid en depressiviteit, droge huid, droge ogen, vaginale klachten, seksuele veranderingen, blaasontstekingen en incontinentie.
Zo rond je veertigste levensjaar kan er een verandering plaats vinden in je hormoonhuishouding. Als je je lichaam goed kent dan kun je al subtiele veranderingen merken. Deze fase heet de premenopauze, dit is de fase voordat je menstruatie definitief uit blijft. Het wordt ook wel de pre overgangsfase genoemd.
Vanaf 45 jarige leeftijd worden vrouwen nog maar heel zelden zwanger. De vruchtbaarheid neemt af omdat zowel de hoeveelheid als de kwaliteit van de eicellen afneemt met het stijgen van de leeftijd. Deze afname begint al wanneer een vrouw 30 jaar is en vanaf 35 jarige leeftijd gaat deze afname steeds sneller.
Hormonen gebruiken helpt het beste tegen opvliegers. Gebruik geen fyto-oestrogenen, zilverkaars of andere middelen. Deze helpen niet en kunnen (erge) bijwerkingen hebben. Bij een droge vagina in de overgang helpt bijvoorbeeld een gel met hyaluronzuur.
- Vaststellen van de menopauze: FSH > 50 IU/l op 2 afzonderlijke tijdstippen bepaald is een sterke indicatie voor de menopauze.
Met een CRH-test wordt door middel van bloedonderzoek gemeten of het lichaam voldoende hormonen aanmaakt die van belang zijn voor de bijnierfunctie. Uw arts heeft dit onderzoek voor u aangevraagd.
Ymea Silhouet draagt op natuurlijke wijze bij aan gewichtsverlies en vetverbranding2. Daarnaast helpt het bij opvliegers, nachtelijk transpireren en stemmingswisselingen1. De innovatieve samenstelling helpt bij het behoud van je figuur door ondersteuning van vetverbranding2.
Gemiddeld begint de overgang als je 47 jaar bent, maar de precieze leeftijd is voor iedere vrouw anders. De overgang vindt meestal plaats als je tussen 45 en 55 jaar oud bent. De gemiddelde vrouw verwacht dat zij op haar 50ste in de overgang zal komen.
Dit verdikte baarmoederslijmvlies in de overgang is meestal onschuldig, maar het kan ook een prestadium van baarmoederkanker zijn. Wanneer je nog niet zolang in de overgang bent, is het mogelijk dat je toch nog een menstruatie hebt. Zo kan het dus zijn dat je na 2 jaar weer ongesteld bent.
Tijdens opvliegers kunt u last hebben van zweten, hartkloppingen, een opgejaagd gevoel, rood worden, hoofdpijn, misselijkheid of duizeligheid.
Wanneer je in de overgang komt, krijg je te maken met hormoonschommelingen. Daardoor kunnen je darmen van slag raken. Ze gaan bijvoorbeeld trager werken, wat betekent dat ontlasting langer in je lichaam blijft.
Cardio oefeningen, zoals wandelen, joggen, fietsen of zwemmen, helpen bij het verbranden van calorieën en het verminderen van buikvet. Daarnaast kan krachttraining, zoals gewichtheffen of weerstandstraining, helpen bij het opbouwen van spieren en het versnellen van je stofwisseling.
Een hangbuik kan met behulp van plastische chirurgie worden gecorrigeerd. Met een medische term heet deze operatie abdominoplastiek of buikwandplastiek. Bij een buikwandplastiek wordt het overschot aan huid verwijderd. Soms moet daarbij ook de navel worden verplaatst.
Het testen van hormonen kan worden gedaan in een van de vele HealthCheckCenter testlocaties in Nederland. Door een simpele bloedafname heb jij binnen 5 werkdagen inzicht in jouw hormoonhuishouding en kan er zelfs verdiepend onderzoek plaatsvinden bij specifieke hormonale klachten.
Doordat je lichaam op zoek is naar een nieuw evenwicht, kan je afscheiding anders zijn dan je voorheen gewend was, waaronder bruiner. Dit verschijnsel wordt ook wel spotting genoemd.