Door te sproeien met een plantenspuit, verhoog je namelijk de luchtvochtigheid. Sproei minstens één keer per week je planten en in de winter liever nog wat vaker. Pas op: Vetplanten en cactussen hoeft je te besproeien, die kunnen goed tegen droge lucht.
Sproeien, sproeien en nog meer sproeien
Koele lucht is het beste voor elk gewas, dus probeer elke dag de lucht rondom je planten te besproeien met water. Je kunt er ook voor kiezen om een bak met water naast jouw planten, neer te zetten zodat er continu vocht de lucht in verdampt.
Planten die vaak een beetje water krijgen, wortelen oppervlakkiger en zijn daardoor kwetsbaarder. In de meeste gevallen is het voldoende om je tuin een tot twee keer per week te sproeien. Al kan het, tijdens langere perioden van droogte, nodig zijn om vaker te sproeien.
Wat je moet weten om de juiste hoeveelheid water te geven
Grond vrijwel droog: Je kamerplant heeft dan nauwelijks water nodig, in de zomer zal ca.1x per twee weken voldoende zijn en in de winter eens per 4 weken. Je geeft daarbij ook maar een kleine hoeveelheid water.
Dagelijks een klein beetje water bij de planten gieten is tijdens een warme periode niet voldoende. Het water bereikt dan niet de dieper gelegen wortels. Bij normale droogte is het daarom raadzaam om één tot twee keer per week veel water te geven. Liever een uur per week, dan dagelijks heel kort.
Let op de standplaats, de grootte van de pot en het seizoen. Bij warm weer met temperaturen van 25 graden Celsius of meer is het verstandig om de planten in pot iedere dag van water te voorzien. Bij temperaturen tussen de 20 en 25 graden Celsius om de 2 dagen en bij temperaturen van 12 tot 20 graden één keer per week.
Niet te vaak sproeien
Drie keer in de week twintig minuten tot een half uur is voldoende om de grond goed te bevochtigen. Op die manier voorkom je tevens 'lui gras', waarbij de wortels aan het oppervlak blijven, en krijg je gras dat stevig verankerd is doordat de wortels goed naar beneden groeien, waar het nat is.
Heb je jouw plant te weinig water gegeven? Dan worden bladeren vaak slap, rimpelig en donkerder van kleur. Geef dan niet direct een enorme plens water! Bij teveel water zullen de wortels dit niet meer opnemen, en kunnen ze gaan rotten.
Veel planten geven zelf aan wanneer ze water nodig hebben, dan gaat hun blad hangen. Het blad kan naar geel verkleuren en sommige planten stoten zelfs blad af om zichzelf te beschermen. Des te minder blad, des te minder vocht er nodig is. Bij deze verschijnselen is het zeker nodig om water te geven.
Ook bestaat er een handig hulpje in de vorm van een watermeter. Deze stop je dicht langs de plant in de grond. Wordt de meter blauw, dan heeft de plant voldoende water. Wordt 'ie rood, dan is het tijd voor een nieuwe waterscheut.
Je kunt gras beter enkele keren per week langdurig besproeien dan elke dag kort. Het beste is daarom om een of twee keer per week langdurig te sproeien dan elke dag een klein beetje. Hiermee voorkom je dat het gras onvoldoende gaat wortelen en afhankelijk wordt van het beetje vocht in de bovenlaag van de grond.
Het is veel beter om in één keer veel water te geven dan elke dag een beetje. In de meeste gevallen is 1 à 2 keer per week genoeg. Eenjarige planten (met veel bloemen) en planten in potten of bakken moet je wel dagelijks water geven.
Het type plant, maar ook de volwassenheid ervan, zal echter van invloed zijn op de duur die hij kan overleven zonder water te krijgen. Bijvoorbeeld: planten van tropische oorsprong kunnen 2 tot 3 weken zonder water, terwijl vetplanten en cactussen tot 3 maanden zonder kunnen!
U doet het waarschijnlijk zelden tot nooit, maar in de tuin plassen is helemaal zo gek nog niet. Urine bevat namelijk stikstof en fosfaat, en beide zijn goed voor de plantjes. Fosfaat wordt op dit moment vooral uit mijnen gehaald, maar die raken langzaam maar zeker uitgeput.
Geef voor vertrek de planten een flinke scheut water, of laat ze zichzelf volzuigen met water door ze in een grote bak met water te plaatsen. Dan pakken de planten zelf de hoeveelheid die ze nodig hebben en kun jij onbezorgd op vakantie. Een week zonder water zullen de meeste kamerplanten overleven.
Jouw planten kunnen namelijk prima een weekend zonder water. Grote kans dat jij met een normale werkweek je planten ook niet elke dag water geeft, toch? (mocht je dit wel doen, dan zijn deze planten die bijna niet kunnen verdrinken misschien wel iets voor jou).
Water van onderaf
Ook planten die het liefst altijd in lichtvochtige aarde staan kun je op deze manier water geven. “Dit kun je overigens het beste doen door de plant op een schoteltje met water te zetten, of door de plant (met plastic binnenpot) onder te dompelen in de gootsteen, een bad of een emmer.”
Steek altijd even de vochtigheidsmeter in de grond en viola, je ziet direct of je plant al dorstig is. Bij grote potten kun je de meter op verschillende plekken in de grond steken, zodat je voorkomt dat de grond aan één kant droog is en aan de andere kant vochtig.
Tocht of droge lucht
Als je plant op de tocht staat, schommelt de temperatuur en daar houden planten niet van. Je plant een plekje vlak bij de verwarming geven is ook geen goed idee. De verwarming straalt namelijk droge lucht uit, waardoor de bladeren van je plant verdrogen en geel worden.
Zonder water droogt een plant uit.Tekenen hiervan zijn bladeren die donkerder kleuren of zelfs helemaal uitdrogen. Maar let op: gele en bruine bladeren ontstaan juist als je een plant te veel water geeft.
7 dagen na het kapot sproeien van je gazon is het al mogelijk om je nieuwe gazon aan te leggen. Dit kan door gebruik te maken van graszoden of door nieuw gazon te zaaien.
Met temperaturen rond de 20 graden sproei je ongeveer 30 minuten, boven de 25 graden 80 minuten en met extreme hitte 2 uur. Op zandgrond ligt dat nét wat anders. Dan zakt het water namelijk sneller weg.