De
De EVA-landen: Zwitserland, Noorwegen, Liechtenstein en IJsland. Het Verenigd Koninkrijk.
Het is een samenwerkingsverband tussen Liechtenstein, Noorwegen, IJsland en Zwitserland.
De Europese Vrijhandelsassociatie (EVA) is een samenwerkingsverband tussen Liechtenstein, Noorwegen, IJsland en Zwitserland.
Australië is een van de strengste landen ter wereld als het gaat om de douane regels. Bekijk de lijst met goederen en regels samen met alle andere douaneformaliteiten van Australië. Bij vragen kun je altijd contact met ons opnemen.
Tot het douanegebied behoren ook de territoriale wateren die deel uitmaken van een EU-lidstaat. Dit is de zogenaamde twaalfmijlszone (zo'n 22 kilometer) langs de kust. Ook het luchtruim boven de lidstaten van de EU (en boven de territoriale wateren) wordt aangemerkt als douanegebied.
België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, Italië, Kroatië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië en Zweden.
Turkije verkreeg in december 1999 de status van kandidaat-lidstaat van de EU.
De Europese Vrijhandelsassociatie (EVA, of EFTA in het Engels) bestaat uit 4 landen: IJsland.
Het aantal EVA/EER-leden nam echter spoedig af: Zwitserland besloot de overeenkomst na een negatief referendum niet te ratificeren, en Oostenrijk, Finland en Zweden traden in 1995 toe tot de EU. Alleen IJsland, Noorwegen en Liechtenstein bleven deel uitmaken van de EER.
23 van de 27 lidstaten van de Europese Unie: België, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal (inclusief Madeira en de Azoren), Slovenië, Slowakije, Spanje (inclusief de Canarische Eilanden), ...
Het Verenigd Koninkrijk en de Republiek Ierland waren jarenlang lid van de Europese Unie, maar niet aangesloten bij het Schengenakkoord, omdat zij een opt-out op het verdrag hadden getekend.
Het Verenigd Koninkrijk (VK) bestaat uit Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland.
Het Europees Parlement ging op 29 januari 2020 met 621 tegen 49 stemmen akkoord met het uittredingsakkoord, waarmee het Britse vertrek uit de EU per 31 januari 2020 om 24:00 (Midden-Europese Tijd) definitief was.
Wales maakt als constituerend land met Engeland, Noord-Ierland en Schotland deel uit van het Verenigd Koninkrijk. Wales ligt in het westen van het eiland Groot-Brittannië en grenst in het oosten aan Engeland.
Nederland (zonder Aruba, Curaçao, St.Maarten, Bonaire, St.Eustatius en Saba) Noorwegen - (EER)
EU-lidstaat sinds 2004, lid van de Schengenzone sinds 2007 en meer over de rol van Hongarije in de EU.
Bij de Europese Economische Ruimte (EER) horen alle EU-landen plus Liechtenstein, Noorwegen en IJsland.
Op 31 januari 2020 is het Verenigd Koninkrijk ingevolge de Brexit uit de EU getreden. Met uitzondering van de ultraperifere gebieden, Cyprus en de Spaanse exclaves Ceuta en Melilla, ligt de Europese Unie grotendeels op het continent Europa.
Je mag voor maximaal € 430,- aan spullen van buiten de EU invoeren. Over alles wat daarboven komt, betaal je belasting. Ook over een teveel aan sigaretten, tabak of drank betaal je belasting.
Welke schelpen mag je niet meenemen naar huis? Schelpen van bedreigde diersoorten mag je niet mee naar huis nemen zoals koraal en Doopvontschelp.Daarnaast hebben sommige soorten schelpen een beschermde status. Daarnaast mag je natuurlijk ook geen weekdieren mee naar huis nemen of andere dieren.
Sinds vorig jaar juni zijn de regels veranderd voor het meenemen van nepartikelen. Er is nu geen limiet meer. Het moet wel zo zijn dat dat nepshirt uit Turkije voor persoonlijk gebruik is. Je mag ook best iets meenemen voor een familielid, zolang er maar geen sprake is van handel.