Redenen voor invordering rijbewijsU heeft een alcoholgehalte in uw bloed van meer dan 1,3 promille. Voor beginnende bestuurders is dit 0,8 promille. U weigert mee te werken aan een alcoholonderzoek (blaastest of bloedonderzoek). U rijdt 50 kilometer per uur of meer te hard.
Ingetrokken voor 15 dagen
Wanneer je rijbewijs voor een periode van 15 dagen werd ingetrokken, houdt de politie dit gedurende die periode bij. Na het verstrijken van deze termijn kan je je rijbewijs in het commissariaat komen afhalen.
15 dagen lang is een bestuurder zijn rijbewijs kwijt wanneer er 1,2 promille alcohol in het bloed wordt gevonden.
tussen 0,2 en 0,5 promille = onmiddellijke inning van 105 euro en een rijverbod van 2 uur (rijbewijs dient niet te worden afgegeven).
Word je aangehouden met een promillage vanaf 0,5 dan start justitie een strafrechtelijke procedure. Afhankelijk van hoe hoog het promillage is, krijg je een boete, rijontzegging of gevangenisstraf. Heb je korter dan vijf jaar je rijbewijs dan geldt 0,2 promille als maximum. Het CBR kan je rijbewijs ongeldig verklaren.
Je kan ook je rijbewijs tot 5 jaar kwijt zijn. Vluchtmisdrijf komt ook op je strafblad. Blijf dus zeker op de plaats van het ongeval. Zie ook: Wat moet ik doen bij een auto-ongeval?
Een alcoholpromillage van 0,2 betekent dat er 0,2 milligram pure alcohol in 1 milliliter bloed zit. Je kunt je alcoholpromillage berekenen met deze formule: (10 x aantal glazen)/(lichaamsgewicht in kilogram x R) – (tijd sinds je eerste slok in uren – 0,5) x (lichaamsgewicht in kilogram x 0,002).
Rijden onder invloed = boete
'Blaast' u positief bij een politiecontrole (u hebt een alcoholgehalte van meer dan 0,5 promille), dan krijgt u onmiddellijk een rijverbod tussen drie en zes uur. Daarnaast moet u meteen een boete betalen van minstens 137,50 euro, al kan deze oplopen tot 2.000 euro of meer.
U mag niet rijden met meer dan 0,5 promille (ongeveer 2 glazen) alcohol in uw bloed.
Rijverbod. Een rijverbod wordt opgelegd aan ervaren bestuurders die gepakt zijn met een alcoholgehalte vanaf 220 ug/l. of bij beginnend bestuurders vanaf 88 ug/l.
0,5 -1,5 promille (ongeveer 2-5 glazen voor een vrouw, 3-7 glazen voor een man): je bent 'aangeschoten', je kan niet meer veilig aan het verkeer deelnemen. 1,5 -3,0 promille (ongeveer 6-9 glazen voor een vrouw, 8-14 glazen voor een man): je bent dronken, je kan absoluut niet meer aan het verkeer deelnemen.
Straf bij tweede keer te hard rijden
Bij een tweede keer te hard rijden, moet u rekening houden met een extra 2 maanden ontzegging van de rijbevoegdheid.
Uw ademtest kan drie resultaten hebben: S (safe of veilig): u mag doorrijden en krijgt geen boete. A (alarm): u hebt tussen 0,22 en 0,35 promille alcohol in uw bloed. P (positief): u hebt meer dan 0,35 promille alcohol in uw bloed.
Een rechter kan alsnog een rijontzegging opleggen. Dat betekent dat u voor een bepaalde periode niet meer mag rijden. In heel extreme gevallen kan het rijbewijs of de rijbevoegdheid voor altijd worden ingenomen.
We zullen het kort houden: Het duurt gemiddeld 4 tot 6 weken totdat je de boete binnen krijgt. Houd er rekening mee dat de wettelijke termijn voor verkeersboetes vier maanden na de gedraging is.
0,5 promille (ongeveer 1 glas voor een vrouw, 2 glazen voor een man): u voelt zich meer ontspannen, maar u bent minder alert in het verkeer. 0,5 -1,5 promille (ongeveer 2-5 glazen voor een vrouw, 3-7 glazen voor een man): u bent 'aangeschoten', u kunt niet meer veilig aan het verkeer deelnemen.
Vanaf 1 juni 2023 is de drempelwaarde verlaagd van 1,5 promille naar 1,2 promille.
Het duurt ongeveer 1,5 uur voordat een standaardglas alcohol uit je bloed is. Dus drink je tussen 6 en 7 uur 's avonds drie glazen wijn, dan is de alcohol om ongeveer half 11 uit je bloed. Hoelang het precies duurt, verschilt per persoon. Er bestaan geen speciale middelen om de afbraak van alcohol te versnellen.
Wat riskeer je? Positief = vanaf 0,8 promille. Het rijbewijs wordt 6 uur ingehouden en de bestuurder krijgt een boete. Vanaf 1,5 promille of bij weigering van de test wordt het rijbewijs voor 15 dagen ingehouden en wordt de bestuurder gedagvaard voor de politierechtbank.
Een rijverbod kan worden opgelegd als u een glaasje teveel hebt opgedronken. Maar wat is een glaasje teveel? Een ervaren bestuurder krijgt een rijverbod als hij een alcoholgehalte heeft vanaf 220 ug/l. en een beginnende bestuurders krijgt een rijverbod vanaf 88 ug/l.
Ga je met meer drank dan wettelijk is toegestaan achter het stuur zitten, dan kun je verschillende straffen krijgen: Een boete, tot maximaal € 21.750.Je kunt je rijbewijs kwijtraken, voor korte of langere tijd.En voor maximaal 5 jaar.
3-7 glazen (0,5 tot 1,5 promille): Aangeschoten
Stemming en gedrag veranderen duidelijk. Je overschat jezelf. Je geheugen, reactiesnelheid en coördinatie verminderen en het beoordelen van situaties gaat moeilijker. Links en rechts van je gezichtsas neem je steeds minder waar (tunneleffect).
In andere woorden: iemand met 0.5 promille alcohol in zijn bloed heeft dus eigenlijk een bloedalcoholgehalte van 0,005%. Voor de meeste mensen komt dit neer op 2 glazen bier of wijn of een glas sterke drank. Dit zegt enkel iets over het bloedalcoholgehalte en niet over het feit of iemand dronken of aangeschoten is.