Ook in Nederland hoort de wolf van oudsher in onze natuur thuis. Door eeuwenlange, intensieve vervolging door de mens was het dier volledig uitgeroeid. Wettelijke bescherming sinds 1982 zorgde voor een geleidelijke ommekeer. Nu is de wolf op eigen kracht teruggekeerd naar Nederland.
In heel Europa is de wolf aan een opmars bezig. Na eeuwen van vervolging keert het dier terug, mede dankzij een Europese afspraak om wolven te beschermen. De wolf (Canis lupus) is een zoogdier dat behoort tot de roofdieren (Carnivora) en de familie hondachtigen (Canidae).
Zeven roedels hebben hun territoria op de Veluwe, de andere twee roedels leven in Midden-Drenthe en de Drents-Friese regio. Dit meldt BIJ12 in de nieuwste voortgangsrapportage over de activiteit van de wolf in Nederland over de periode 1 mei tot en met 31 juli 2023.
De geschiktheid van Nederland als leefge- bied voor de wolf is nog grotendeels onbekend. Door te dispergeren kunnen wolven Nederland koloniseren waarbij de wolven drukke wegen moeten passeren. Bij hun habitatkeuze vermij- den ze echter wel gebieden in de nabijheid van drukke wegen.
De laatste jaren zijn er meer waarnemingen in Duitsland, Nederland en Frankrijk. Begin 2018 stak een gezenderde wolvin de grens met Vlaanderen over. In Limburg verbleef het dier vooral in het Kempen-Broek en de Vallei van de Zwarte Beek. Wolven hebben een groot aanpassingsvermogen.
Amerika. In de VS is het Yellowstone National Park in de staten Montana en Idaho de allerbeste plaats om wolven te spotten. In Yellowstone zijn de roedels relatief groot waardoor je ze gemakkelijker kunt spotten dan elders ter wereld.
Geef wolf de ruimte
Wolven zijn van nature schuw en gaan mensen uit de weg. Wolven zien mensen als een mogelijk gevaar. Daarom zult u niet gauw een wolf zien, als u buiten in de natuur bent. Gebeurt dat toch, blijf dan rustig en geef de wolf de ruimte.
Wolven leggen 40-50 km per dag af. Wanneer een jong dier een eigen leefgebied gaat zoeken, kunnen ze dus op korte tijd afstanden van honderden tot meer dan 1000 km afleggen en zich in een heel andere uithoek van Europa vestigen.
En wij als mensen zijn onraad. Hooguit in geval van hondsdolheid kan het gebeuren dat hij een mens kan aanvallen, maar dat komt niet meer voor en in zo'n geval is ook een grote hond gevaarlijk. Maar er zijn in West-Europa geen gevallen bekend van wolven die mensen aanvallen en er zijn al veel wolven, hoor.”
Op meerdere plekken in Nederland leven wolven. De meeste waarnemingen komen uit de provincies Drenthe, Friesland, Overijssel, Gelderland, Noord-Brabant en Limburg.
Veel wolven gaan 's nachts op jacht. Maar als er genoeg rust is in hun leefgebied, zijn ze ook regelmatig overdag op pad. Het jagen is echt teamwerk! Terwijl de ene wolf een kudde herten uit elkaar probeert te drijven, kan een ander in een hinderlaag wachten om tevoorschijn te springen.
Bijna het hele jaar rusten en slapen wolven in het gras of tussen de struiken. Maar is het paarseizoen eenmaal begonnen, dan verhuist de hele roedel naar de buurt van het hol. Daar bevalt het vrouwtje van de puppy's of pups en verzorgt ze.
In de natuur heeft de wolf geen vijanden. De mens is voor hem veel gevaarlijker. Door verkeer en illegale afschot zijn inmiddels meerdere wolven overleden.
In de nieuwste voortgangsrapportage over de activiteit van de wolf in Nederland over de periode 1 mei tot en met 31 juli 2023 meldt BIJ12 dat er in Nederland op dit moment minimaal twintig gevestigde wolven leven. Daarnaast zijn er de welpen die dit jaar geboren zijn en nakomelingen van voorgaande jaren.
De wolf in Nederland
De eerste wolf vestigde zich in 2018 op de Noord-Veluwe. Begin 2019 voegde zich hier een tweede wolf bij. Dit paartje kreeg sinds 2019 ieder jaar jongen. De afgelopen jaren ontstonden er meer wolvenroedels- en paren.
"De wolf bijt schapen, maar eet ze niet op", legt hij uit. "De wolf jaagt niet op schapen om ze op te eten, maar omdat hij het leuk vindt. Dit kan leiden tot iets wat we 'surplus killing' noemen." Een verschijnsel waarin een roofdier meer doodt dan hij kan opeten.
Dit patroon laat zien dat wolven altijd de zwakste en de gemakkelijkste prooi uitzoeken. Dat wolven mensen als prooi zien is vandaag de dag zeer zelden. Tegenwoordig zijn de meeste aanvallen van wolven door het gewend raken aan mensen en dan vooral door het geven van eten aan de wolven.
De van nature schuwe wolf, ziet de mens niet als prooidier. Maar als jager. Ze zullen contact met mensen dan ook zoveel mogelijk vermijden.” Een wolf schrikt van iets en rent weg. “Toch is het belangrijk dat bij een eventuele ontmoeting met een wolf, een aantal regels in acht worden genomen.
Wolven hebben er een hekel aan afgeschoten te worden. Wolven hebben vooral een gruwelijke hekel aan ezels.
Aanvallen door wolven op mensen komen tegenwoordig nauwelijks nog voor. Tijdens de laatste 50 jaar van de vorige eeuw zijn er in Amerika, Europa en Rusland samen slechts 17 slachtoffers gevallen, waarvan de helft dan nog betrekking had op gevallen van hondsdolheid die toen nog heerste.
Keffen en blaffen zijn geluiden die wolven maken als er gevaar dreigt. Grommen doen ze als ze geïrriteerd zijn (bijvoorbeeld als ze hun prooi willen beschermen). Janken doen wolven als ze het niet naar hun zin hebben.
Allereerst: de kans dat je een wolf tegenkomt is klein. Hoeveel wolven er exact in ons land rondlopen, is niet helemaal te zeggen. Niet iedere wolf laat zich zien. Maar volgens de tellingen zijn er in Nederland zo'n 30 tot 35 wolven.
Dat een wolf en een hond met elkaar paren is zeldzaam. In Duitsland leven verschillende wolvenroedels. Vorige week werd ook op de Veluwe een wolf gespot.
De poolwolf is groter dan de andere soorten wolven en de mannetjes zijn groter dan de vrouwtjes. Volwassen wolven zijn 150 cm lang en hebben een 30 cm lange staart. De schouderhoogte varieert van 75 tot 90 cm. De poolwolf is zwaarder dan de grijze wolf.