Afhankelijk van de herkomst is beukenhout witachtig tot licht geelbruin. Het hout is niet alleen fijn om te stoken, maar ziet er ook mooi uit. Het hout brandt erg lang en zorgt daarnaast voor veel warmte. Wel stookt het iets moeilijker dan zachtere houtsoorten, zoals berken en elzenhout.
Beukenhout is een harde houtsoort en heeft een hoog rendement, waardoor het langzaam brandt. Stook minimaal 3-4 blokken per keer. Zo ervaar je de heerlijke warmte en het mooie vlammenspel. Beukenhout kan gestookt worden in grote haarden en kachels boven de 10 kWh.
Hout dat absoluut niet geschikt is voor je haard, is hout dat is geverfd, gelakt of verduurzaamd. Bij verbranding komen namelijk schadelijke stoffen vrij; slecht voor het milieu én de gezondheid. Huishoudelijk afval, sloophout en spaanplaat hebben dezelfde gevolgen als ze verbranden.
Eikenhout is het meest geschikt voor ervaren stokers. De kachel moet eerst goed warm zijn, voordat u optimaal kunt stoken met de blokken eikenhout. Hoe harder het hout, hoe duurzamer u er mee kunt stoken. Echter betekent dit ook: hoe harder het hout, hoe minder gemakkelijk het hout te ontsteken is.
In een open haard is het af te raden om hout te branden dat veel hars bevat, aangezien dit vonken en brandplekken geeft die je rookkanaal kunnen vervuilen. Naaldbomen zijn daar een voorbeeld van. Kies in plaats daarvan liever droog hout van een Essen, Beuk, Haagbeuk of Eik.
Beukenhout is een van de mooiste soorten brandhout door zijn hardheid en rustige verbranding. Het brandt traag en lang, en geeft een mooi en rustig vlammenspel. Beukenhout heeft een reinigende werking op kachel en kachelpijp.
Beuken haardhout is de meest gebruikte houtsoort onder de rendementsstokers. Deze harde houtsoort brandt in vergelijking met zachthout langer en dit levert je dus een hoger rendement op. Qua hardheid zit het tussen essen- en eikenhout in.
Brandeigenschappen beukenhout
Afhankelijk van de herkomst is beukenhout witachtig tot licht geelbruin. Het hout is niet alleen fijn om te stoken, maar ziet er ook mooi uit. Het hout brandt erg lang en zorgt daarnaast voor veel warmte. Wel stookt het iets moeilijker dan zachtere houtsoorten, zoals berken en elzenhout.
De beste soorten haardhout zijn dus: Berkenhout – extra schoon, veel warmte. Essenhout – brandt traag, mooi vlammenspel. Eikenhout – brandt traag, weinig rook en geeft knetterende vlammen.
Eik, Beuk, en Berk: De Drie Musketeers van Brandhout
Het genereert veel warmte en heeft een langzame verbranding, wat resulteert in langdurige warmteafgifte. Veelzijdigheid: Geschikt voor verschillende soorten kachels en haarden, ideaal voor langdurig stoken.
Houtsoorten die je niet kunt gebruiken
Dit komt omdat de meeste houtsoorten hieronder harshoudend hout zijn en die zijn niet geschikt voor houtkachels. Pallethout. Dit is een harshoudende soort hout waarbij er harsen vrij komen die verdampen.
Berkenhout - ongeveer 1 tot 1,5 uur per blok;Essenhout - ongeveer 1,5 tot 2 uur per blok;Beukenhout - ongeveer 1,5 tot 2 uur per blok;Eikenhout - ongeveer 1,5 tot 2 uur per blok.
Het rendement van hardhout ligt een stuk hoger. Hardhout levert ook meer warmte op uit de houtkachel. Wanneer de houtkachel uit dreigt te gaan zorg er dan voor dat het snel weer een volledig vuur wordt. Niet volledig brandende vuren zorgen voor een onvolledige verbranding die vervuiling veroorzaakt.
Beuken is een zeer harde en fraaie houtsoort voor met name binnen toepassingen. Door het stomen (95% van het aanbod) wordt er iets meer stabiliteit gecreëerd.Tevens krijgt het hout hierdoor een mooie zacht roze egale kleur.De werking van Beuken is relatief groot.
Het hout van naaldbomen geeft veel warmte af, maar brandt erg snel op.Ook zorgt het voor spattende kooltjes en kan de hars in de schors voor vervuiling in de schoorsteen zorgen. Naaldhout wordt vaak gebruikt als aanmaakhout omdat het snel en makkelijk brandt.
Beukenhout is niet geschikt om buiten te plaatsen, maar het wordt wel voor veel andere toepassingen gebruikt. Deze hardhoutsoort heeft namelijk enkele bijzondere eigenschappen. Hout van beuken splintert niet en wordt daarom veel gebruikt bij het maken van speelgoed. Daarnaast is het zeer hard.
In de winter maak je natuurlijk meer gebruik van de kachel dan in bijvoorbeeld de lente. Gemiddeld stookt men zes maanden per jaar (in de herfst en winter). Hiervan uitgaande zul je aan 7,5 kuub haardhout genoeg moeten hebben om deze periode door te komen, op voorwaarde dat je woning goed geïsoleerd is.
Steek de pennetjes van de vochtmeter in de kern – oftewel de binnenkant – van het hout. Een andere check is om twee gekloofde blokken haardhout te pakken en deze tegen elkaar te slaan.Klinkt het hol?Dan is het hout droog genoeg!
Vers hout bevat 80% vocht en dat moet er eerst uitdrogen. Want nat hout geeft veel minder energie en warmte. Het drogen duurt 1 tot 2,5 jaar. Es, linde, wilg en berk (1,5 jaar drogen) en fruitbomen, eik en beuk (2,5 jaar drogen) leveren favoriet brandhout.
Op eigen verantwoording is het technisch wel mogelijk de kachel de nacht door te laten branden. Voorwaarde is dat u een voldoende geïsoleerde schoorsteen heeft. U vult de kachel met voldoende hout en stookt hier goed vuur in door de zuurstofregelaar uit te trekken.
Laat altijd een laagje as in de houtkachel liggen. Dit zorgt voor een betere verbranding en bescherming van de bodemstenen.
De schors van naaldhout en vurenhout bevat veel hars wat voor vervuiling kan zorgen in de haard of schoorsteen. Deze houtsoorten zijn daarom geen geschikte hoofdbrandstof voor jouw houthaard of houtkachel.
Zachthout als haardhout
Het hout brand snel en geeft een fijne warme, mooie vlam. Een big bag van Douglashout en/of Vurenhout is een stukje goedkoper. Alle blokjes hebben een afmeting van 20-25 cm, zodat deze gemakkelijk in u openhaard passen.
Beuken is ietsje harder en heeft daarom een hoog rendement. Het is een populaire soort openhaardhout om mee te stoken. Het hout geeft veel warmte af en ruikt erg lekker. Op een gegeven moment gaan de blokken beuken verkolen.