Het heeft een onbepaalde looptijd en de variabele leveringskosten voor het verbruik van stroom en gas kunnen wijzigen. Ze bewegen mee met de prijsontwikkelingen op de energiemarkt.
Het Eneco Zon en Wind Plus tarief is een energietarief met een looptijd van drie jaar met vaste prijzen. Het Zon en Wind Plus tarief is zeer aantrekkelijk als de prijzen van energie relatief laag staan. Hierdoor zal je drie jaar lang een vast, laag tarief betalen.
Aangezien Eneco geen vaste contracten meer aanbiedt, en omdat een variabel contract op dit moment het meest voordelig is, wordt er een nieuw variabel product toegekend. Hoe werkt een variabele prijs? Op het einde van elk kwartaal berekenen we de energieprijs voor dit product.
Eneco is een van de weinige energieleveranciers die ook aanbiedingen heeft voor haar bestaande klanten! Wanneer je een contract met onbepaalde tijd hebt bij Eneco, kan je gewoon van de korting acties gebruik maken. Zo blijf je dus bij dezelfde leverancier en kan je veel geld besparen.
Elke energieleverancier in Nederland biedt een modelcontract aan. Met het Eneco Modelcontract krijg je variabele leveringstarieven voor onbepaalde tijd. Dat betekent dat je leveringstarieven twee keer per jaar kunnen wijzigen (of vaker: in uitzonderlijke, onvoorziene marktomstandigheden).
Het verschil tussen vast en variabel zit alleen in de leveringskosten van stroom en gas. De andere kosten – zoals overheidsheffingen, opslag duurzame energie en klimaattransitie(ODE) en netbeheerskosten – zijn hetzelfde voor vaste en variabele prijscontracten.
Wat voor contract en tarieven heb ik? Bekijk je contractgegevens en je tarieven in de Eneco app bij 'Regelen' > 'Producten of in Mijn Eneco bij het kopje 'Producten'. Of neem contact op met onze Klantenservice. We helpen je graag.
Opnieuw afficheert Eneco het goedkoopste tarief (429,29 euro). Engie (432,34 euro) en Mega (479,74 euro) vervolledigen ook hier het podium. Wie één van de duurdere contracten op de markt heeft afgesloten, moet tot de helft meer ophoesten dan bij het goedkoopste aanbod.
Bij Eneco betalen klanten met een Variabel Vrij contract per januari 2022 gemiddeld 17,50 euro meer voor hun elektriciteit en gas (bij gemiddeld verbruik) in vergelijking met juli 2021. Dit bedrag is inclusief de compensatieregeling vanuit de overheid.
Wat is voordeliger, een vast of variabel energiecontract? Bij een contract met een vast tarief wijzigt de leveringsprijs voor stroom en gas tussentijds niet. Bij een contract met een variabel tarief kan de leveringsprijs tussentijds wél wijzigen. Deze beweegt namelijk mee met de prijsontwikkelingen op de energiemarkt.
Kijk naar je huidige leverancier
Misschien heb je bijvoorbeeld een variabel contract terwijl je dat niet weet. Als je vaste contract afloopt, wordt dat namelijk automatisch omgezet naar een variabel contract. Het loont om je energierekening goed te bekijken en de overeenkomst met je leverancier nog eens te checken.
BC/0091/102021/NL Eneco Aardgas Plus is een contract van onbepaalde duur waarbij de energieprijs vast is tijdens de eerste drie jaar. De energieprijs wordt verhoogd met de toepasselijke belastingen, heffingen, toeslagen en alle opgelegde bedragen voor het gebruik van de netten die Eneco kan of moet aanrekenen.
Er is niet één energieleverancier aan te wijzen die de goedkoopste energie levert. Sommige leveranciers bieden klanten welkomstkortingen. Andere energieleveranciers maken gebruik van actietarieven. Je kunt via Pricewise profiteren van een groot aantal energie-aanbiedingen van energieleveranciers.
Verschil Eneco Flex en Variabel
Het enige verschil tussen het Eneco Flex en Variabel tarief is dat de energieprijzen bij Eneco Flex worden geïndexeerd op basis van de indexatieparameter Belpex-RLP en bij Eneco Variabel op basis van de indexatieparameter Endex103.
Op 1 juli 2021 is het TF-tariefsignaal uitgezet door de netbeheerders omdat er slimme meters zijn die met een ander signaal werken. Dat betekent dat je onze stroom niet meer tegen dubbeltarief ontvangt, maar alleen tegen enkeltarief. Goed om te weten: het verschil tussen het daltarief en normaal tarief is erg klein.
Je kunt 3 maanden voor het einde van je contract kosteloos overstappen op een ander contract van Eneco. Dan hoef je geen opzegboete te betalen. Je kunt de looptijd van je contract of de startdatum van de levering aanpassen door contact op te nemen met onze Klantenservice.
Dit doet Eneco goed, want van de VREG krijgt deze energieleverancier 5/5 sterren. Eneco ontvangt 2,98 klachten per 5.000 klanten. Een zeer goede prestatie.
Ons advies is dus: laat je energieprijs voor 1 jaar vastzetten. Wanneer je een contract met een vaste energieprijs voor 1 jaar kiest, heb je geen last van tussentijdse prijsstijgingen. Na een jaar kun je je contract weer vergelijken met andere voordelige contracten. Je kunt de prijs dan weer opnieuw laten vastzetten.
Energiecontract: 1 of 3 jaar? Wij raden je aan te kiezen voor een jaarcontract. De tarieven van een drie jarig contract zijn lager, dus gunstiger, maar helaas krijg je bij een drie jarig contract maar 1 keer de welkomstkorting. Bij een 1 jarig contract krijg je ieder jaar deze welkomstkorting.
Contract met vaste looptijd en vaste tarieven
Dit contract (vaak ook vast contract genoemd) heeft een vaste looptijd van 1,3 of 4 jaar en je variabele leveringskosten voor het verbruik van stroom en gas staat vast tijdens deze looptijd. Zo ben je zeker van een vaste energieprijs voor een langere periode.
Alleen Luminus biedt momenteel nog een formule aan met een vaste energieprijs. Bij alle andere leveranciers zijn er enkel variabele tarieven in de aanbieding. Tot voor het losbarsten van de energiecrisis was een contract met een vaste prijs (voor de duur van een of zelfs twee of drie jaar) voordelig.
Het enige dat verschilt op het modelcontract, zijn de energietarieven. Zo ontvangt u in een modelcontract altijd een energiecontract voor onbepaalde tijd met variabele tarieven die maximaal twee keer per jaar kunnen wijzigen.
Contract annuleren
Een nieuw contract bij Eneco kun je binnen 14 dagen annuleren.
Een voordeel van een variabel energiecontract is dat je het kunt opzeggen wanneer je wilt. Je hoeft geen opzegboete te betalen als je wilt overstappen naar een andere energieleverancier. Je zit dus eigenlijk nergens aan vast.