Emaille in de keuken Geëmailleerd keukengerei is bestand tegen hitte en is dan ook zeer geschikt om mee te koken en te bakken. Potten en pannen met een emaille coating zijn robuust, krasbestendig en kunnen tegen een stootje.
Emaille is (veel) duurder dan “gewoon” gietijzer, maar emaille mag je daarentegen gewoon met water en zeep afwassen. Dat is bij pannen die je moet inbranden een no-no omdat je dan de natuurlijke anti-aanbaklaag er weer afspoelt. Pannen zonder emaille kunnen ook iets minder goed tegen zuren bij het koken.
Onze emaille pannen zijn geschikt voor gebruik op gas, inductie, elektrisch en keramisch. Verhit op matig vuur, begin altijd op de laagste stand.Op gas temper je de hitte met een sudderplaatje.Nooit 'leeg' verhitten, alleen met vloeistof, olie of boter in de pan.
Emaille pannen zijn ook perfect voor slow-cooking en bakken . Ze behouden een constante warmte, wat helpt bij het bereiden van stoofschotels en ovenschotels. Hun aantrekkelijke ontwerp laat ze van het fornuis naar de tafel gaan en dienen als stijlvolle serveerstukken.
De anti-aanbaklaag kan van kunststof, zoals van PTFE ofwel Teflon, keramisch of van emaille zijn.
De producten van emaille scoren ook punten als het om de gezondheid gaat. Doordat het composietmateriaal uit natuurlijke materialen bestaat, komen er geen schadelijke stoffen vrij. Emaille overtuigt dankzij dit aspect en in combinatie met de vele toepassingsmogelijkheden evenals de lange levensduur.
VET ZE IN. In tegenstelling tot gekruid gietijzer is geëmailleerd gietijzer geen antiaanbaklaag. Om te voorkomen dat het blijft plakken, kookt u op middelhoog vuur met voldoende olie of vet . Als het toch blijft plakken, gebruik dan afwasmiddel, water en een schuursponsje dat niet krast om de rommel weg te schrobben.
Het antwoord is: ja natuurlijk !
Emaille is licht maar toch duurzaam en de coating is van nature antiaanbak (hoewel niet zo effectief als een pure antiaanbaklaag ).
(Overigens, als u vooral in een broodroosteroven kookt, raden wij u aan een bakplaat van 1/4 inch aan te schaffen.) Voor de warmtegeleiding is een kale aluminium bakplaat ideaal.
Aangebrand voedsel wordt meestal veroorzaakt door de pan te snel of te hoog te verwarmen. We raden aan om je pan geleidelijk aan te verwarmen. Om de aangebrande etensresten te verwijderen, kan je de pan best even laten weken in wat water en schoonmaakazijn.
Samengevat: olijfolie mag niet in een gietijzeren pan als je deze wilt inbranden, omdat de olie een te laag rookpunt heeft om goed te polymeriseren met het ijzer.
Emaille pannen zijn PFAS-vrij en gemaakt van natuurlijke materialen waardoor ze geen chemische en giftige stoffen bevatten.
Het belangrijkste om in gedachten te houden is de emaille coating : geeft u de voorkeur aan het gemak van een antiaanbaklaag en bescherming tegen roest?Zo ja, kies dan voor geëmailleerd . Stoort het idee van een beetje verzorging en onderhoud u niet? Als dat het geval is, kunt u kiezen voor onafgewerkt gietijzer.
Een geëmailleerde gietijzeren pan biedt tal van voordelen: optimale warmteverdeling, langdurig warmtebehoud en vrijwel onbeperkte levensduur. Pannen voor het leven dus. Omdat gietijzer en email iets anders werkt dan staal en een keramische antiaanbaklaag hebben we wat tips voor je.
Houd hier rekening mee voordat je een koekenpan koopt
Materiaal: kies tussen roestvrij staal, gietijzer, aluminium of koper. Gietijzer houdt warmte goed vast, terwijl aluminium sneller opwarmt. Antiaanbaklaag: voor gemakkelijk koken en schoonmaken is een pan met een antiaanbaklaag handig.
Emaille: gebruik en tips
De pan geleidt de warmte erg goed en zal snel de inhoud opwarmen. Zet het gas wat lager dan je gewend bent, om aanbranden te voorkomen. Gebruik altijd het deksel op de pan, om zo nog meer energie of gas te besparen. Zorg dat de vlam van het vuur niet buiten de rand van de pan komt.
De emaille coating is gemaakt van glas en bevat geen schadelijke chemicaliën zoals PFOA of PTFE , die in sommige antiaanbaklagen zitten. Zolang het emaille intact blijft en vrij is van chips of scheuren, is geëmailleerd gietijzer een veilige en betrouwbare keuze voor uw keuken.
Emaille is namelijk een beschermende laag van glas en zeer geschikt voor kookgerei zoals pannen omdat het goed bestand is tegen hitte. Hierdoor komen er geen giftige stoffen vrij bij het bereiden van die sappige steak of krokante groenten in je geëmailleerde gietijzeren koekenpan of braadpan.
Als eerste keuze om in te bakken raden wij boter aan, maar je kan ook kiezen voor een olie met een hoog verbrandingspunt zoals zonnebloem- of pindaolie. Olijfolie kan een relatief laag verbrandingspunt hebben, waardoor de ingrediënten kunnen kleven aan de pan of kunnen verbranden.
Het wordt afgeraden om zure ingrediënten te gebruiken in gietijzeren pannen, omdat dit de anti-aanbaklaag kan beschadigen. Gebruik in plaats daarvan gietijzeren pannen voor het grillen van vlees, vis en groenten.
Ik associeerde emaille servies altijd met kamperen, of de hondenvoerbak. Ik ben blij om te zeggen dat die associatie nu is veranderd, je kunt zeker bakken in emaille servies en gewoon rustig… Ik vind het geweldig om dat te doen.
Verwarm geleidelijk voor met olie op een brander die het dichtst bij de grootte van uw kookgerei ligt voordat u er voedsel op doet, en verwarm geen lege geëmailleerde kookgerei op het fornuis. Om te voorkomen dat het blijft plakken, gebruikt u een lage tot gemiddelde warmte en een royale hoeveelheid olie — maak u geen zorgen, geëmailleerd gietijzer wordt heet en blijft heet voor de perfecte schroeiing.
Ongekruid gietijzer veroorzaakt veel problemen, waaronder plakken en roesten . Voorkom problemen door geen zure voedingsmiddelen, vis of eieren in gietijzer te koken. Wees u er bovendien van bewust dat u verschillende soorten voedsel in één pan kookt, bijvoorbeeld dessert dan avondeten, omdat de resterende kruiden het smaakprofiel van het volgende gerecht kunnen beïnvloeden.
Sommige geëmailleerde gietijzeren koekenpannen kunnen zelfs in de vaatwasser, terwijl je dat nooit zou doen met ongecoat gietijzer. Het glanzende oppervlak is ook gemakkelijk schoon te maken en er is minder kans op ernstige aanbaksels (hoewel, om duidelijk te zijn, dit is geen antiaanbakpan ).