Op de fiets de storm trotserenPas op voor vallende takken en voorkom dat je de autoweg op slingert. Ga echter niet krampachtig fietsen, maar probeer enigszins te ontspannen. Om zo min mogelijk wind te vangen, kun je het beste je jas dichtmaken en net als een wielrenner voorover gebogen fietsen.
Blijf vooral ontspannen fietsen, zegt de Fietsersbond. "Wat je vooral niet moet doen als je tegen de wind in fietst is: op de pedalen gaan staan, heen en weer schudden, je jasje laten fladderen". Dan vang je alleen maar meer wind. Wat wel helpt: "Zoveel mogelijk doen of je een wielrenner bent.
Soms wordt zelfs gezegd dat je bij windkracht 6 niet meer op je tweewieler moet stappen. Windkracht 8: bij deze windkracht wordt fietsen sterk afgeraden. Bij een windkracht 8 is er storm. Ook handig in de koude maanden: zorg ervoor dat je fietsslot niet bevroren raakt.
Wanneer een storm heel extreem wordt, raden we aan om niet verder te rijden en een parkeerplaats op te zoeken. Op het moment dat de storm gaat liggen, kun je weer veilig de weg op. Let er wel op dat je niet onder een boom parkeert, of in de buurt van andere voorwerpen die kunnen omwaaien.
Voor sommigen kan windkracht 3 of 4 al te zwaar zijn voor het fietsen, anderen ervaren pas problemen bij windkracht 7 of 8. Blijf bij twijfel thuis en kies een ander moment om te gaan fietsen.
Sowieso is het af te raden om met windkracht 6 of meer op de fiets te stappen. Windkracht 12 noemen we overigens een orkaan. De wind waait dan harder dan 117 kilometer per uur.
Met elke wind kan je fietsen.
Als je vraagt kan ik gaan rijden? Mijn advies is vanaf windkracht 5/6 niet aan beginnen als het niet nodig is, vanaf windkracht 7 absoluut niet meer. Let ook even op de windwaarschuwingen, indien een officiele waarschuwing door het KNMI is gegeven zal de verzekering de dekking stoppen.
Werken vanaf windracht 6 gevaarlijk
Hoewel windkracht 5 al voor extra risico's op de werkplek kan zorgen, staan in het Arbobesluit alleen grenswaarden voor werken in koud en warm weer en niet voor werken in harde wind en storm.
Uitleg over storm. Vanaf windkracht 9 spreken we van storm, om precies te zijn als de gemiddelde windsnelheid minstens 1 uur gelijk is aan windkracht 9. Het KNMI gaat uit van storm als een uurgemiddelde windsnelheid tussen 75 en 88 kilometer per uur (20,8 - 24,4 meter per seconde) gemeten wordt.
Een krachtige wind komt neer op 6 Beaufort en 39 – 49 km/h windsnelheid. De harde wind van 7 Beaufort heeft 50 – 61 km/h windsnelheid.
Conclusie. Voor de meeste mensen is droog weer met bewolking, weinig wind en een temperatuur van 20 tot 25 graden het beste weer om te fietsen. Lever je een grote inspanning, zoals op de racefiets, dan voelt 15 tot 20 graden beter aan.
Geen enkel sportveld is veilig tijdens een onweer. Verlaat het terrein onmiddellijk en wacht tot de bui voorbij is. Ben je te paard, op de fiets of de motor, dan moet je afstappen.
3: Matige wind (12-19 km/uur) 4: Matige wind (20-28 km/uur) 5: Vrij krachtige wind (29-38 km/uur) 6: Krachtige wind (39-49 km/uur)
Windsnelheden van 75-100 km per uur zorgen voor schade, bijvoorbeeld door dakpannen die van daken waaien en takken die afbreken. Bij windsnelheden boven de 100 km per uur is het echt gevaarlijk.
Beaufort en de gevolgen
De meest voorkomende windkrachten liggen in Nederland tussen de 2 Bft (zwakke wind) en 5 Bft ( vrij krachtige wind). Windkracht 5: bladeren van bomen ruisen en kleine bomen bewegen, vuilnisbakken waaien om. Windkracht 6: dikke takken bewegen, paraplu's waaien kapot en hoeden waaien af.
Dan is het windkracht 5 of hoger. 6 Bft – krachtige wind – 22 tot 27 knopen – (land) paraplu's met moeite vast te houden / (zee) grotere golven met schuimvlekken en opwaaiend schuim / Markermeer, grote schuimkoppen.
Alleen bij windkracht 7 of harder vindt het NK Tegenwindfietsen plaats. Er wordt ongeveer drie dagen van te voren besloten of het evenement door kan gaan. Alles is afhankelijk van de weersvoorspellingen.
'Tegenwind hakt er enorm in: fietsen met windkracht 8 is namelijk even zwaar als het beklimmen van de Alpe d'Huez. Om - ondanks de wind - even hard te blijven gaan, zou je in principe 7 x zo hard moeten fietsen, wat betekent dat je ook 7 x meer calorieën zou verbranden dan normaal. '
Caloriëen verbranden met fietsen
Met wind tegen verbrand je er meer dan met de wind in de rug. Met een lichaamsgewicht van 70 kilo verbrand je 280 calorieën als je één uur fietst. Verhoog je je tempo naar 18 tot 20 kilometer per uur, dan verbrand je ongeveer 500 calorieën per uur.
Als er geen verplicht fietspad of fiets-/bromfietspad is, fiets je op de rijbaan. Je mag ook op een onverplicht fietspad fietsen. Je herkent dit aan een rechthoekig blauw verkeersbord met het woord fietspad. Je mag niet op de stoep of op een busbaan fietsen.