Eikenhout is een lichtgekleurde houtsoort en staat bekend om hard het is. Hierdoor is het perfect als hout voor snijplanken en hakblokken. Het is wel aan te raden het hout te behandelen met speciale olie of crème om de snijplank in optimale conditie te houden.
Houten snijplank oliën
Als het hout doordrenkt is met olie sluit het zich af en vormt zich als het ware een beschermlaagje. Voor het oliën van een houten snijplank kun je het beste een geur- en smaakloze olie gebruiken. Amandel-, of druivenpitolie zijn hiervoor goede keuzes.
De meest hygiënische snijplanken, zijn de kunststof snijplanken. Maar waarom is dit eigenlijk? De kunststof snijplaten zorgen voor overzicht door de losse snijplaten, zijn los na te bestellen, eenvoudig af te wassen in de vaatwasser en is ook nog een stuk steviger waardoor de snijplaat niet kan verschuiven.
Houten snijplanken / hakblokken
Houten snijplanken zijn volgens ons de beste keus voor je mes. Een goede plank veert als het ware mee. Dit snijdt uiteindelijk het lekkerst en je mes blijft er langer op scherp. Ze hebben het voordeel van een natuurlijke antibacteriële werking en hebben een heel lange levensduur.
Bamboe snijplanken
Een snijplank van bamboe neemt nauwelijks vocht op en zal veel minder snel kromtrekken of scheuren dan een houten plank. Ook heeft bamboe van nature een antibacteriële werking. Allemaal voordelen dus en daarbij ziet bamboe er ook nog eens heel mooi uit.
Qua hygiëne maakt het dus geen wezenlijk verschil of u een houten of een plastic snijplank gebruikt. Het is vooral het op de juiste manier van schoonmaken die ervoor zorgt of de plank hygiënisch is in gebruik.
Beste voor vlees - Snijplank m/ril rood GN1/2
Een kunststoffen snijplank als deze is eenvoudig in de vaatwasser te reinigen, waardoor de bacteriën van het rauwe vlees of kip worden verwijderd. Bovendien gaan de bacterieën slecht in het kunststof waardoor de plank bacterievrij is na het wassen.
En houten snijplank van kopshout is minder vatbaar voor bacteriën, omdat na het snijden de houtnerf weer dicht gaat. Daardoor zijn in het algemeen zijn snijplanken van kopshout hygiënischer dan plastic snijplanken.
Kersenhout is het beste. Ook esdoorn-, eiken-en perenhout zijn geschikt. Deze houtsoorten zijn net hard genoeg om niet meteen doormidden gezaagd te worden, maar net zacht genoeg ook, om het mes niet bot te maken. Koop geen plank uit één stuk, omdat deze planken krom kunnen trekken.
Voor het oliën kun je speciale snijplankolie gebruiken, maar arachideolie, druivenpitolie, lijnzaadolie en walnootolie werken ook prima. Let met die laatste olie wel op bij een notenallergie. Olijfolie is niet aan te raden, dan blijft de houten plank te vettig.
Om je snijplank een goede start te geven, raden wij je aan om de snijplank voor het eerste gebruik te behandelen met olie. Met deze olie creëer je een natuurlijke beschermlaag. Hierdoor zal de houten snijplank minder snel vocht opnemen én voorkom je uitdroging!
Kaasplanken worden van veel verschillende materialen gemaakt. Het meest voorkomende materiaal is zeker hout, maar hier kun je ook kiezen uit verschillende soorten zoals olijfhout, eikenhout of beukenhout.
Wanneer je er veel op hebt gesneden en de plank vol diepe groeven zit, kun je beter een nieuwe kopen. In die groeven gaan bacteriën zitten, die lastig weg te krijgen zijn.'' Als de groeven diep zijn, vaak is dat na een jaar, en het moeilijker wordt de snijplank schoon te krijgen, kun je beter een nieuwe kopen.
Het is duidelijk te zien welke materialen harder zijn dan het mes. Deze zijn dus niet geschikt als snijplank. Dat is dus glas. Bij gebruik van een mooie glazen snijplank kun je dus beter je goede messen meteen in de prullenbak gooien.
Je kunt de plank gebruiken als snijplank of broodplank, maar omdat ze zo mooi zijn, ook als serveerplank. Bamboe is een ideaal materiaal voor snijplanken omdat het weinig vocht opneemt en niet zomaar zal vervormen. Bamboe is vriendelijk voor je messen.
Tijd voor een nieuwe
Dat is als er teveel diepe groeven inzitten, de plank verkleurd is, kromgetrokken is door de hoge temperaturen in de vaatwasser en niet meer goed schoon te maken is. Over het algemeen gaat een plastic plank bij matig tot intensief gebruik een jaar mee.
- Een gele snijplank is voor het snijden van rauw gevogelte zoals kalkoen, duif en kip. - Dan is er ook een rode snijplank. Deze gebruikt u bij rauw vlees. - Een bruine snijplank is voor worst en gebraden vlees.
Eiken komen veel voor in Nederland, vaak in bossen, maar ook regelmatig in tuinen en langs straten. Zowel de bladeren als de eikels van de eik zijn giftig en bevatten tannine. Tannine irriteert het maagdarmstelsel en zorgt er voor dat eiwitten in het lichaam niet meer goed werken.
Stof van hout kan irriterend zijn, allergie opwekken en kanker veroorzaken. Veel houtsoorten bevatten stoffen die irriterend zijn voor huid, ogen en slijmvliezen. Sommige houtsoorten zorgen voor huiduitslag en/of eczeem, zoals grenen, meranti, merbau en iroko.
Een snijplank is een uit hout, kunststof of (hard)glas vervaardigde onderlegger waarop ingrediënten voor het bereiden van een maaltijd worden gesneden. Argument voor het gebruik van een snijplank als alternatief voor het direct snijden op het aanrecht is, naast het voorkomen van beschadigingen, de hygiëne.
Geel, voor rauw gevogelte. Bruin, voor gebraden vlees en worst. Wit, voor kaas en brood.
Mensen denken vaak dat vanwege het poreuze oppervlak hout minder goed bestand is tegen bacteriën dan plastic. Onderzoek van de Universiteit van Californië laat zien dat hout op de langere termijn juist hygiënischer kan zijn.