Van de meeste wratten heb je geen pijn of last. Wel kan het zijn dat je ze vies of lelijk vindt. Bij wratten merk je: Eén of meerdere harde en ruwe (vaak bloemkoolachtige) knobbeltjes op je huid.
Wratten kunnen geen kwaad. Wratten hoeven alleen behandeld te worden als u er veel last van heeft. Voetwratten bijvoorbeeld kunnen pijn doen bij staan of lopen. Wratten verdwijnen meestal vanzelf zonder littekens.
Ze kunnen enkele millimeters tot enkele centimeters groot zijn. Een ouderdomswrat is niet kwaadaardig en kan ook niet kwaadaardig worden.
Wat gebeurt er als je een wrat Opengekrabt? Het virus verspreidt zich door huid-huid contact, vooral wanneer een wrat opengekrabd is: het virus kan dan makkelijker naar buiten. Op deze manier worden anderen met het virus besmet, of worden bij de 'patiënt' zelf andere huiddelen geïnfecteerd.
De meeste mensen krijgen nooit wratten erdoor. De wratten zijn niet gevaarlijk. Ze gaan vanzelf over. Als je er last van hebt, kun je ze zelf behandelen met een crème.
Wratten zijn kleine huidgezwelletjes die door het humaan papillomavirus (HPV) worden veroorzaakt. HPV veroorzaakt een woekering van harde proteïnen (keratine) in de bovenlaag van de huid, zodat kleine, onregelmatige bultjes ontstaan die ruw aanvoelen.
Je kunt een wrat laten weghalen door hem te bevriezen, verbranden of uit te lepelen. Wegsnijden is ook mogelijk, maar dat wordt bijna niet meer gedaan.
De kleur kan van wit tot bruingrijs variëren. Soms zijn in het midden van de wrat zwarte stipjes zichtbaar. Dit zijn haarvaten die de wrat van bloed voorzien.Ze wijzen er vaak op dat de wrat op het punt staat te verdwijnen.
Voetwratten zijn vaak hardnekkig en groeien diep in de huid door de druk op de voetzool. De vlakke wrat (verruca plana) is een glad, plat en slechts enkele millimeters groot, met huidkleurig / roze of lichtbruin bobbeltje. Vaak zijn er veel tegelijk.
De zwarte puntjes in de wratten worden veroorzaakt door getromboseerde capillairen.
ICD10: B07. Wratten zijn verruceuze, bloemkoolachtige tumoren, veroorzaakt door infectie met humaan papilloma virus (HPV).
Wratten worden veroorzaakt door een virus. Wratten komen vooral voor op de handen en voeten, maar ze kunnen ook op andere plaatsen zitten. Wratten zijn onschuldig. Ze verdwijnen meestal vanzelf zonder littekens.
Wratten worden veroorzaakt door virussen en zijn besmettelijk. Een virus is een klein micro-organisme. Iemand kan besmet raken door in aanraking te komen met iemand die wratten heeft of door het lopen met blote voeten over besmette huidschilfers. Het virus dringt binnen op plekken waar de huid kapot is (wondjes).
Bij het wegsnijden of afknippen kan je huid namelijk beschadigen.Na het wegsnijden kan je huid gaan bloeden en ontstaat er mogelijk een wondje. Bij het zelf wegsnijden van een steelwratje bestaat dan de kans dat er een ontsteking of infectie ontstaat.
Heb je veel last van acne vulgaris, rosacea, dermatitis, roos, schurft of wratten? Zorg dan dat je regelmatig zwavel bevattende voeding eet. Zwavel heeft een antibacteriële, ontstekings- en schimmelwerende werking en wordt vaak succesvol gebruikt om boven genoemde huidaandoeningen te bestrijden.
Bij het aanstippen met vloeibare stikstof wordt de wrat bevroren, er ontstaat een blaar onder de wrat en na 1 à 2 weken valt de wrat eraf. De behandeling is wel pijnlijk en moet nogal eens herhaald worden. Het is aan te raden dat voordat u de wrat laat aanstippen bij uw huisarts, de wrat vrij ligt.
Wratten kunnen door bijvoorbeeld een handdruk of ander lichamelijk contact van huid tot huid van de ene persoon op de andere overgaan. Wratten kunnen zich ook verspreiden naar andere lichaamsdelen door een bestaande wrat aan te raken en vervolgens beschadigde huid op een andere plaats aan te raken.
De kosten voor het verwijderen van fibromen en ouderdomswratjes beginnen bij €65. Maak een afspraak met een van onze huidtherapeuten bij jou in de buurt om te kijken wat er mogelijk is. Tijdens het consult zal de huidtherapeut je ook informeren over de kosten voor de behandeling.
De verruca vulgaris, dat wil zeggen de gewone wrat, is een rond, scherp begrensd, sterk verhoornend bloemkoolachtig uitgroeisel. Kenmerkend is vooral de sterke verhoorning. Er zijn meestal meerdere wratten, vooral aan de handen, soms op de knieën, de ellebogen en het gelaat.
Het is verstandig in de volgende gevallen een arts te raadplegen: Bij wratten die spontaan gaan bloeden of plotseling van kleur of grootte veranderen. Bij wratten die op of rond de geslachtsorganen zitten. Bij wratten die in het gezicht zitten.
Om gewone wratten en voetwratten te verwijderen kun je de wrat bevriezen of een product dat salicylzuur of trichloorazijnzuur (TCA) bevat aanbrengen. Je kunt een wrat ook aanstippen met een product dat dimethylether en propaan bevat. Hierdoor bevriest de wrat en valt deze er na een tijdje vanzelf af.
Behandeling. Er zijn verschillende manieren om wratten te behandelen. De meest voorkomende behandeling is het aanstippen met vloeibare stikstof. Als dit geen resultaat geeft kan de arts de wratten uitlepelen, dit geeft echter veel napijn en kan niet op iedere plek gedaan worden.
Afgeraden wordt om bestaande wratten zelf af te krabben, doordat het zo ontstane wondje kan gaan infecteren. Indien u toch van de wratten af wilt, kunt u deze beter door uw arts laten verwijderen.
Besmetting vindt plaats als er direct contact is tussen een beschadigde huid en het virus. Als je aan een wrat krabt of pulkt, verspreidt het wrattenvirus zich daarom snel en kun je meer wratten krijgen op andere plekken.
Behandelen is vaak niet nodig. Bij 66% van de mensen verdwijnen de wratten binnen 2 jaar vanzelf. Behandelen is alleen nodig als de wratten pijn doen of als u de wratten lelijk vindt. Het doel van de behandeling is het kapotmaken van het bovenste deel van de huid, waarin de virusdeeltjes zitten.